Bolşoy tiyatrosu. Photograph: Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images. Source: theguardian.com

Savaş Karşıtı Yönetmenlere İptal

//

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Bolşoy Tiyatrosu, Ukrayna’daki savaş hakkında olumsuz konuşan yönetmenlerin oyunlarının gösterimlerini iptal etti. Yönetmen Timofey Kulyabin’in yönettiği Don Pasquale operası ve Kirill Serebrennikov’un Nureyev balesinin gösterimleri iptal edildi. Yönetim, gösterilerin neden iptal edildiğine dair bir açıklama yapmadı.

Bu opera ve bale eserlerinin yerine ise Rossini’nin operası Sevil Berberi ve Aram Khachaturian’ın balesi Spartacus getirildi.

İptale Şaşırmadı

The Guardian gazetesi, yönetmen Serebrennikov’un 2020 yılında Gogol Centre tiyatrosunda zimmetine para geçirmekle suçlandığını ve mart ayında Rusya’yı terk ettiğini hatırlattı. Ancak yönetmenin destekçileri, Serebrennikov’un Putin’in yönetimindeki ülkenin otoriter ve homofobik politikalarını eleştirdiği için bu suçlamalarla karşı karşıya kaldığını iddia ediyor.

AFP’ye konuşan yönetmen, Rus bale yıldızı Rudolf Nureyev’in hayatını anlatan “Nureyev” gösteriminin iptal edilmesine şaşırmadığını ifade etti. Baleye konu olan uluslararası başarılı dansçı Rudolf Nureyev de 1961’de Batı’ya göçmüştü. Eserde yer alan Nureyev ile sevgilisinin eşcinsel sahneleri de Rus muhafazakarların tepkisini çekmişti.

İlginizi çekebilir:  Noel Ruhu Evinizde

Rusya’yı Terk Etti

Gösterimi iptal edilen diğer yönetmen Timofey Kulyabin de Serebrennikov gibi Rusya’yı terk eden isimlerden. Kulyabin sık sık Instagram hesabından Ukrayna için destek mesajları paylaşıyor. Öte yandan gösterilerin iptali sosyal medyada da gündemde. Bilet alan izleyiciler, iptallerin nedenine dair bir açıklama beklediklerini ifade ediyor.

A scene from “Nureyev” at the Bolshoi Theatre. Photo Credit: Mikhail Loginov/Bolshoi Theater. Source:nytimes.com

Balerinler Ayrıldı

Yakın zamanda Bolşoy Tiyatrosu’ndan ayrılan dansçılar da dikkat çekiyor. Ayrılan isimler arasında Prima balerin Olga Smirnova da yer alıyor.

Previous Story

Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları

Next Story

border_less ARTBOOK DAYS 12-15 Mayıs’ta

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.