Vahit Tuna, Bir Bulut Yakaladım ve Yedim, Fotoğraf, 2008.

Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları

/

Bursa, Nilüfer Belediyesi, 14 Mayıs-31 Temmuz tarihleri arasında, Nilüfer ilçesinde yer alan 6 farklı mekânda, 27 sanatçının eserlerini bir araya getiren “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” başlıklı sergiyi ağırlıyor. Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergi, politik konulara umut dolu, pozitif bir perspektiften yaklaşıyor.

Her mekânın kendi içinde bir sergi olarak kurgulandığı “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları”, şehrin kültürel kimliği, tarihi, dönüşümü ve geleceği ile diyaloğa geçen lokasyonlarda mekân ve sanat arasında güçlü ilişkiler kuruyor. Kalıpları kıran, kişileri kontrol altında tutmak için yapılanmış iktidarları sorgulayan sanat eserlerini bir araya getiriyor.

Merve Morkoç, Living Sculptures, C-Print Baskı, 30×40 cm, 2021.

“Ne zaman boyun eğmeyi bırakır, neden, nasıl yukarı bakarız?” düşüncesinden yola çıkan seçki, söylemin getirdiği çağrışım noktalarına odaklanıyor. Hayat ve sanatın kesişiminde yer alan hiciv, kahkaha, dans, ritim, unutmak, ironi ve renkler bu seçkideki çalışmaların da omurgasını oluşturuyor. Bir yandan bedeni merkeze alan sergi “bedenin özgür olmadığı yerde zihin de özgür olamaz” fikrinden hareket ediyor. İnsan bedeninin yanı sıra hayvan bedenine de odaklanarak, atfedilen klişe sembollerden kurtararak farklı formlara dönüştürüyor.

Punk’tan ilham alan ve renkli temasıyla dikkat çeken Pancar Deposu; Anne-Charlotte Finel, Ateş Alpar, Berat Işık, Berk Kır, Eda Soylu, Erinç Seymen, Ghazel, Gözde İlkin, Güneş Terkol, Merve Morkoç, Şafak Şule Kemancı, Vahit Tuna ve Bihter Yasemin Adalı’nın çalışmalarına “Haz, Işıltı ve Kahkaha” başlığı altında ev sahipliği yapıyor. 

İlginizi çekebilir:  Tiyatro Festivali Kapsamında NDT 2'den Dünya Prömiyeri
Gözde İlkin, Krallık, Kumaş üzerine dikiş ve resim, 78×118 cm, 2016.

Gölyazı Kültürevi’nde yer alan “İnce Elemek Sık Dokumak” adlı sergi; Fatoş İrwen, Gözde İlkin, Güneş Terkol ve Şafak Şule Kemancı’nın eserlerini izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçıların hafiflikle eleştirmek üzerine üretimleri, kültürler arası etkileşim ve iletişim için önemli bir sembol olan, restore edilerek kültürevine dönüşen kilisede hayat buluyor. 

Özgürlüğün ancak içeriden dışarıya doğru olabileceği ve bilinçaltının açığa çıkmasıyla ilgilenen çalışmaların yer aldığı Balat Kültürevi’nde; Özgürlük Köşenin Hemen Arkasında” başlığı altında CANAN, Dan Perjovschi, Emilia Kabakov & İlya Kabakov, Fatoş İrwen, Henning Christiansen, İnci Eviner, Merve Morkoç, Rebecca Horn ve Vahit Tuna’nın eserleri sergileniyor. 

Misi’deki Fotoğraf Müzesi’nde yer alan “Siyah Yandığında” adlı sergi, Marguerite Bornhauser’in fotoğraflarından kapsamlı bir seçkiyi ziyaretçilerle buluşturuyor. Yine Misi’de bulunan Edebiyat Müzesi’ndeki “Türkiye’nin Yeraltı Suları : Fanzin Edebiyatı” adlı sergi, Onur Sarıkaya küratörlüğünde, 1960’lardan bu yana Türkiye’de fanzine odaklanıyor.

Güneş Terkol, Hu Hu Hu Serisi, Kumaş üzerine dikiş ve resim, 80×137 cm, 2020.

Nâzım Hikmet Kültürevi; “Doğa Tarihi Müzesi” serisiyle Tayfun Serttaş,Efsunlu Dünya Hayal Değil, Üstündeyizsergisiyle CANAN ve Extramücadele’nin kapsamlı seçkilerine yer veriyor. İnsan ve hayvan arasındaki ilişki, masallar ve eleştirel yaklaşım üç sanatçının üretimi üzerinden mekâna yayılıyor.

Nilüfer’e yayılan “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” sergisi 31 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilir.

Bihter Yasemin Adalı, Kahkaha, Çeşme, Özgürlük Heykeli ve Uçuşan Perdeler, Tuval üzerine yağlıboya, 100×410 cm, 2021.
Previous Story

ARTER’den Çocuklara ve Yetişkinlere Yönelik Atölyeler

Next Story

Savaş Karşıtı Yönetmenlere İptal

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.