Hagrid ve Harry

Yapay Zekâ Artık Popüler Kültürün Bir Parçası

ABD’de yayımlanan The New Yorker dergisi yapay zekanın şimdiden popüler kültürün bir parçası haline geldiğini yazdı. Buna en önemli örnek olarak YouTube’da milyonlarca kez izlenen “Harry Potter by Balenciaga” adlı video gösteriliyor.

/

ABD’de yayımlanan The New Yorker dergisi yapay zekanın şimdiden popüler kültürün bir parçası haline geldiğini yazdı. Buna en önemli örnek olarak YouTube’da milyonlarca kez izlenen “Harry Potter by Balenciaga” adlı video gösteriliyor. “demonflyingfox” adlı kullanıcı tarafından geçtiğimiz ay YouTube’a yüklenen video Harry Potter karakterlerini Balenciaga modelleri gibi gösteriyor. Yapay zeka programlarıyla yaratılan videoda Hagrid, Ron, Hermione, Snape, McGonagall ve Dobby gibi karakterler Balenciaga kıyafetlerine benzeyen kostümlerle poz veriyor.

Yeni yetenek

Orijinal filmde Harry’ye “Sen büyücüsün Harry” Hagrid bu videoda “Sen Balenciaga’sın Harry” diyor. Videonun yaratıcısı Berlinli fotoğrafçı Alexander Niklass konuyla ilgili New Yorker’a konuştu. Niklass, “Video yapay zekanın yeni keşfedilen bir yeteneğini gösteriyor; film benzeri anlar yaratma yeteneğini” dedi. Fotoğrafçı videoyu yaratırken Midjourney, ElevenLabs ve D-ID gibi programları kullandı. Bu programların herkese açık olduğunu söyleyen Niklass, “Artık herkes görsel olarak çekici bir şey yaratabilir” diyor. Fotoğrafçı yapay zekanın henüz iyi bir estetik yargıya sahip olmadığını da ekliyor. İnsanın, yapay zekanın yaratıcısı, küratörü ve editörü olduğuna dikkat çekiyor. Niklass’ın videosunun ardından benzer temalarla “Matrix by Gucci,” “Star Wars by Balenciaga,” and “The Office by Balenciaga” gibi videolar çekildi.

Papa Francesco

Papa ve Montu

Niklass’ın “Harry Potter by Balenciaga” adlı videosunun gerçek olabileceğini kimse düşünmese de son dönemde Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco’nun yine yapay zeka uygulamaları ile yaratılan bir fotoğrafı gerçek sanıldı. Papa’nın beyaz montlu fotoğrafı viral oldu. Son derece gerçekçi gözüken görseli, Chicagolu Pablo Xavier, Midjourney programını kullanarak üretti. Xavier görseli yaratmak için programa “Catholic Pope Francis. Balenciaga puffy coat. Streets of Paris” kelimelerini girdi. New Yorker, böyle bir görsel yaratma yeteneğine artık çevrimiçi olup bu programları kullanabilen herkesin sahip olabileceğini yazdı. Konuyla ilgili olarak yapay zeka programı ChatGPT’ye “Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler algılarımızı nasıl değiştiriyor” sorusunu yönelten New Yorker, “Gerçek ve yapay arasındaki çizgiler bulanıklaştı” cevabını aldı.

İlginizi çekebilir:  Bakanlıktan Kavala’nın Şirketine Fesih Davası

Jay-Z Taklidi

New Yorker yapay zekanın popüler kültürün parçası olmasına bir diğer örnek olarak Fransız müzik grubu AllttA’nın son şarkısı “Savages”ı gösteriyor. Geçtiğimiz 30 Mart’ta yayınlanan şarkıda yapay zeka yardımıyla şarkıcı Jay-Z’nin sesi taklit edildi. Şarkı şimdiden yüz binlerce kez dinlendi. Dergi şarkı yapılırken muhtemelen Jay-Z’den izin alınmadığını yazdı. Yazıyı kaleme alan Kyle Chayka, “Bu eserlerin yapay zekâ tarafından üretilmiş olması önemli değil; onlardan oldukları gibi keyif alabiliriz. Mümkün olduğunu düşündüğümden daha hızlı oldu ama şimdi yapay zekâ tarafından üretilen popüler kültür ana akıma girdiğine göre ondan kurtulmamız pek olası görünmüyor” diyor.

Previous Story

92’de Hala Limitleri Zorluyor

Next Story

Yarının Depreme Dayanıklı Şehirleri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.