Zeugma Kökenli Mezar Steli Türkiye’de - ArtDog Istanbul
Fotoğraf: AA

Zeugma Kökenli Mezar Steli Türkiye’de

İtalya’dan ele geçirilen Zeugma kökenli mezar steli, Gaziantep Zeugma Müzesi’ne iade edildi.

İtalya’dan iadesi sağlanan Zeugma kökenli mezar steli törenle, Gaziantep Zeugma Müzesi’ne teslim edildi. Düzenlenen törende katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında 20 yılda farklı ülkelerden son 12 bin 16 eserin iadesinin sağladığına vurgu yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’ konuşmasında şunları kaydetti:

“Bakan olarak göreve başladığım 2018 yılında yine bu müzede sizlerle bir araya gelmiştik. Çingene Kızı olarak ünlenmiş olan mozaik panonun çevresini oluşturan 12 parça eserimizin ABD’den iadesini birlikte kutlamıştık. Yıllar sonra bu kez de Zeugma kökenli çok özel bir mezar stelinin İtalya’dan iadesi için burada buluştuk. Şehrimizin ve bölgenin içinden geçtiği zorlu dönem, bu toprakların zenginliğini ve değerini simgeleyen bu eserin iadesini daha kıymetli ve anlamlı kılmaktadır.”

“Titiz bir çalışma”

Kültür ve Turizm Bakanı, milattan sonra 2’nci yüzyıla ait  Zeugma kökenli mezar steli’nin iade süreci ile ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Zeugma kökenli bu eser İtalya’da, Venedikli yetkililer tarafından ele geçirilmiş ve ardından Bakanlığımızdan bilgi istenmiştir. Bu bilgiler ışığında Bakanlığımızca derhal detaylı bir değerlendirme yapılmıştır. Zeugma Kazı Başkanı olan kıymetli hocamız Prof. Dr. Kutalmış Görkay’ın da taş cinsi, işleniş teknikleri gibi hususlarda yürüttüğü titiz incelemeler ve benzer örneklerle yapılan karşılaştırmalar neticesinde, stil ve ikonografik açıdan Zeugma kökenli olduğuna ve ülkemizden yasa dışı olarak çıkarıldığına dair kesin kanı oluşmuştur. Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığımızca koordine edilen süreçte eserin kökenine dair pek çok veri ve örnek ortaya konmuş, İtalyan yetkililer ile dirsek teması halinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Tüm değerlendirmelerimiz, ülkemizin konuyla ilgili yasal mevzuatına ilişkin bilgiler de eklenerek detaylı bir rapor haline getirildi. Ardından bu rapor Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla İtalyan yetkililere iletilmiş ve stelin iadesi talep edilmiştir. İtalya’daki adli işlemlerin sonucunda da iade kararı verilmiş ve eser Roma Büyükelçiliğimizde teslim alınmıştır.”

İlginizi çekebilir:  Anadolu Ödülleri "Geçmişi Selamlamak"

“20 yılda 12 bin 16 eser”

Konuşmasında Anadolu kökenli olduğu değerlendirilen eserlerle ilgili yaptıkları yoğun arşiv çalışmasını da anlatan Ersoy, cümlelerini şöyle sürdürdü:

“Bu detaylı çalışmaların ardından soruşturmalarla ilişkili onlarca eserin ülkemize iadesi sağlanmıştır. Bunların arasında Burdur İli Bubon Antik Kenti’nden yağmalanan bronz Lucius Verus ve Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli lahit parçaları, Kiliya tipi idoller yer almaktadır. ABD ile yürüttüğümüz bu iş birliği kapsamında ilerleyen zamanlarda yeni iadelerin de sağlanmasını bekliyoruz. Çok yakın zamanda bunlar da gerçekleşecek inşallah. Farklı ülkelerden son 20 yılda 12 bin 16 eserin iadesini sağlamış bulunuyoruz. Bu sahada, masa başında ve mahkeme salonunda verilen mücadelenin ne kadar kararlı ve doğru şekilde yürütüldüğünün tartışılmaz göstergesidir. Uluslararası ve ikili ilişkilerin geliştirilmesinde olduğu gibi arkeolojik alanlar ve müzelerde güvenliğin arttırılmasından tutun da sınır ve gümrük kontrollerinde uzman bilgi paylaşımına kadar her konuya ve işleyişteki her ayrıntıya çok büyük önem veriyoruz.”

Previous Story

2024 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun Sanatçısı Gülsün Karamustafa

Next Story

Fotoğrafçı Isabel Muñoz Eşliğinde Sergi Turu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.