Kilise yıkıldıktan sonra. Dawood Nemer:AFP via Getty Images

Gazze’de 100’den Fazla Kültürel Miras Alanı Zarar Gördü

Heritage for Peace'in araştırmasına göre İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle Gazze’de 100’den fazla kültürel miras alanı zarar gördü. Büyük Ömer Camii, Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, Roma mezarlığı bunlardan birkaçı.

/

Katalonya merkezli sivil toplum örgütü Heritage for Peace’in yaptığı araştırmaya göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 100’den fazla kültürel miras alanı, İsrail saldırıları nedeniyle zarar gördü. Bunlar arasında Filistin tarihinin en önemli yapılarından biri olan 1400 yıllık Büyük Ömer Camii, dünyanın en eski üçüncü kilisesi olan Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, Gazze’nin kuzeyindeki 2 bin yıllık bir Roma mezarlığı ve birçok tarihi esere ev sahipliği yapan Gazze’nin güneyindeki Refah Müzesi yer alıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Refah Müzesi direktörü Suhaila Shaheen, “Müzede madeni paralar, değerli taşlar ve bakır levhalar gibi paha biçilemez eşyalar vardı. Refah Müzesi artık Allah’ın koruması altında” dedi. NPR’a konuşan Heritage for Peace’in başkanı Isber Sabrine konuyla ilgili olarak, “Eğer bu miras artık Gazze’de olmazsa Gazze halkının kimliğinde büyük bir kayıp olacaktır” cümlesini kurdu. Sabrine örgütün önümüzdeki aylarda da Gazze’deki kültürel simgelerin durumunu hem yerel halk ile işbirliği içinde hem de uydu görüntülerini kullanarak araştırmaya ve izlemeye devam edeceklerini belirtti.

İlginizi çekebilir:  Dizilerde Yeni Rüzgar "The Undoing"
Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi. Fotoğraf: Mohammed Abed: AFP via Getty Images
Yıllık Abonelik1.200,00Abonelik, satın alınan tarihte yayında olan sayı dahil olmak üzere 6 sayı için geçerlidir. Yıllık özel sayı dahil değildir.

*Kimliklerini ulaştırdıkları takdirde öğrenciler ve öğretim üyelerine ekstra %20 indirim uygulanır. Abonelik hakkında bilgi ve iletişim için [email protected]

Başarılı

Başkan Sabrine, “Gazze halkının bu mirası koruma, bu toprakların tarihini ve önemini anlatmaya hakkı var” diye devam etti. Silahlı çatışma durumunda kültürel varlığın korunmasına ilişkin 1954 tarihli Lahey Sözleşmesi’ne göre Filistinliler ve İsrailliler kültürel miras alanlarını savaşın tahribatından koruma konusunda anlaşmıştı.

NPR’a bir açıklama yapan UNESCO sözcüsü ise, “UNESCO, Filistin ve İsrail’de devam eden mücadelenin kültürel miras üzerindeki olumsuz etkisinden derin kaygı duymaktadır. Kuruluşumuz, ilgili tüm tarafları uluslararası hukuka uymaya çağırıyor. Sivil altyapı olarak kabul edilen kültürel varlıklar, askeri amaçlarla hedef alınmamalı veya kullanılmamalıdır” dedi.

Previous Story

Mercan Dede: Atatürk’e Verdiğiniz Değer Bu Mu?

Next Story

BP’den British Museum’a 63 Milyon Dolarlık Tartışmalı Destek

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.