GÜLSÜN KARAMUSTAFA / VADEDİLMİŞ BİR SERGİ SALT BEYOĞLU TEPEBAŞI / FOTOĞRAF MUHSİN AKGÜN RADİKAL

2024 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun Sanatçısı Gülsün Karamustafa

2024 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda yer alacak sanatçı Gülsün Karamustafa, küratör ise Esra Sarıgedik Öktem olacak.

/

Gelecek yıl Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda yer alacak sanatçı ve küratör belli oldu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Türkiye Pavyonu, 20 Nisan-24 Kasım 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek 60. Uluslararası Sanat Sergisi’nde Gülsün Karamustafa’nın bienale özel olarak üreteceği yeni bir eserine yer verecek. Serginin küratörü ise Esra Sarıgedik Öktem olarak açıklandı.

Öktem. Photo Credit-Berk K

İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gülsün Karamustafa ile uzun yıllara dayanan bir çalışma ilişkimiz var. Türkiye Pavyonu için de bu sergiyi kendisiyle birlikte hazırlayacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye’deki güncel sanatın önde gelen isimlerinden Gülsün Karamustafa’nın eserleri dünyanın pek çok yerinde sergilendi. Sanatçının çok katmanlı sanat pratiği, Adriano Pedrosa’nın küratörlüğünü üstlendiği Yabancılar Her Yerde başlıklı ana serginin kavramsal çerçevesiyle de bağlantılı olarak yerinden edilme ve göç, sürgün ve etnisite, cinsellik ve toplumsal cinsiyet ve diğer birçok sosyo-politik olgu gibi zamanımızın en kritik meseleleriyle ilgileniyor. Türkiye Pavyonu’nun küratörü olarak, Gülsün Karamustafa ile uzun süreli bir iş birliğine ve bu alanda hem yerel hem de uluslararası düzeyde önemli bir tecrübeye sahip Esra Sarıgedik Öktem ile çalışacak olmaktan da son derece memnunuz.”

1977, Painting for Poster – 1977 First of May (Woman Constantly Sewing Red Flags with Her Sewing Machine), mixed media on paper, 90 x 70 cm

Sanatçı Hakkında

50 yıldan uzun bir sanat kariyerine sahip olan Karamustafa resim, enstalasyon, video ve performans üretimleri yapıyor. Sanatçı, göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları ele alıyor. Özellikle Türkiye’nin modernleşme sürecindeki sosyal ve siyasal adaletsizlikleri göz önüne seren sanatçı, yerinden edilme ve hafıza meselelerine yapıtlarında sıklıkla yer veriyor.

1992, Mystic Transport, Centrale for Contemporary Art, Argos Centre for Art and Media credit Philippe Degobert

Karamustafa, İstanbul, São Paulo, Gwangju, Kiev, Singapur, Havana, Selanik, Sevilla gibi birçok uluslararası bienale katıldı. Sanatçının kişisel sergilerinin düzenlendiği kurumlar arasında SALT Beyoğlu ve Galata, Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Van Abbemuseum, IVAM Institut d’Art Modern, Atina Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, Kunstmuseum Bonn, Lunds Konsthall, Salzburger Kunstverein, Kunsthalle Fridericianum ve Museum Villa Stuck bulunuyor.

İlginizi çekebilir:  “İnsanlar Ölürken Kültürel Miras Kimin Umurunda?”
2021, Gülsün Karamustafa, After the Cosmopolis, Van Abbemuseum Credit Peter Cox

Karamustafa’nın eserleri Centre Pompidou, Tate Modern, Solomon R. Guggenheim Müzesi, Şikago Çağdaş Sanat Müzesi, Musée d’Art Moderne, Van Abbemuseum, Ludwig Museum, MUMOK, Wien Museum, Varşova Modern Sanat Müzesi, EMST Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Arter gibi kurumların koleksiyonlarda yer alıyor. 2021’de Roswitha Haftmann Ödülü’ne, 2014’te ise Prens Claus Ödülü’ne layık görülen Karamustafa İstanbul ve Berlin’de yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.

1995 New orientation fabric, rope, hooks, variable dimensions Istanbul Modern

Bienalin Küratörü Adriano Pedrosa

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu’nda Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Nilüfer Ergin Doğruer, sanatçı İnci Eviner, küratör ve Fiorucci Art Trust Direktörü Milovan Farronato ve Sanat Dünyamız dergisi editörü, sanat yazarı Fisun Yalçınkaya yer alıyor. Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, İKSV koordinasyonunda, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

2021, Gülsün Karamustafa, After the Cosmopolis Van Abbemuseum. Credit Peter Cox

Türkiye Pavyonu, 21 destekçinin katkılarıyla Venedik Bienali’nin iki ana sergi alanından biri olan Arsenale’de 2014-2034 yılları arasında tahsis edilen mekânda yer alıyor. Adriano Pedrosa küratörlüğünde 20 Nisan-24 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi’nin teması Foreigners Everywhere / Yabancılar Her Yerde olacak.

Previous Story

Victoria & Albert “Young”

Next Story

Zeugma Kökenli Mezar Steli Türkiye’de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.