“Vizyonumuz Kültürel Kalkınma” - ArtDog Istanbul
Andreas Gursky, Jumeirah Palm, 2008 Through M.Shvo 244.7 x 165.0 cm, Edition of 6, Copyright: Sanatçının kendisi ve Bilgili Sanat izniyle
Andreas Gursky, Jumeirah Palm, 2008 Through M.Shvo 244.7 x 165.0 cm, Edition of 6, Copyright: Sanatçının kendisi ve Bilgili Sanat izniyle

“Vizyonumuz Kültürel Kalkınma”

“The Ritz-Carlton Residences B Blok’un beş kata yayılan 6.500 metrekare sergileme alanıyla yalnızca Artweeks’in değil, Bilgili Sanat’ın ve desteklediği her projenin sınırları genişledi,” diyen Bilgili Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Bilgili ile etkinlik sırasında ziyaretçiyle buluşacak Bilgili Koleksiyonu’nu konuştuk.

Bilgili Holding olarak Türkiye’deki kültür sanat dünyasına dair nasıl bir misyon yüklendiniz? Vizyonunuzu nasıl tarif edersiniz?

Bilgili ailesinin kökten gelen kültürel değerlere sahip çıkan gelenekçi yapısını taşıyan Bilgili Holding olarak, Türkiye çağdaş sanatının birçok alanında var olma misyonunu taşıyoruz. Profesyonel alanı kültürel ve tarihi renovasyon projeleri olan, dünyadaki en büyük renovasyon proje ödüllerini kazanan bir şirketin sanattan bağımsız hareket etmesi de düşünülemez, öyle değil mi? Sahip olduğumuz tüm gücü, sanat endüstrisinin her alanını destekleyen, odaklarını çeşitlendirdiğimiz projeler ile güçlendiriyoruz. Sanatçının daha görünür olduğu, sanat profesyonelinin desteklendiği, galerilerin çeşitlendirdiğimiz alan ve mekanlarda paylaşıma açtığı projelerinin farklı kitlelere ulaştığı, sanat yayınları için içerik kaynağı olan ve hatta şu anda olduğu gibi ArtDog Istanbul olarak Artweeks Istanbul’a özel hazırladığınız bu sayı gibi, sanat alanında üreten tüm profesyonellere katkı sağlayabilmeyi misyon edindik. Sağladığımız her katkı, hepimiz için. Herkese eşit mesafede durarak, toplumla kurmayı hedeflediğimiz yakın bağlar ile sanatın hayatın bir parçası olabilmesini sağlamamız kültürel kalkınmayı doğuracaktır. En geniş vizyonumuz bu kültürel kalkınmadır.

Bilgili Koleksiyonu hakkında biraz konuşalım. Koleksiyonunuzun çizgisini nasıl tanımlarsınız?

Kurumsal koleksiyonumuz sanatın tüm disiplinlerini kapsıyor. Dijital alanda hareketli-hareketsiz üreten, çizim, kolaj, asamblaj, biyo-materyal kullanan, enstalatif yapıtlarla ifadesini bulan sanatçılar da koleksiyonumuzda yer alıyor. Multi-disipliner bir yapıda konu odakları çok daha çeşitlenen bir yapıda büyüyor.

Sergilenecek koleksiyonda kaç eser var? Hangi dönemleri kapsıyor?

Artweeks Istanbul’un güncel mekanı B Blok’da gerçekleşmesi fikri doğduğundan beri koleksiyonumuzdan bir kesit gösterme fikri üzerine çalışıyoruz. Son bir aydır çok daha yoğun hazırlandığımız bir dönemdeyiz. 20 eseri izleyebileceğiniz kürasyonda Erol Akyavaş, Antony Gormley, Andreas Gursky, Selma Gürbüz, Balkan Naci İslimyeli, Ahmet Oran, Herb Ritts, Bosco Sodi, Marc Quinn eserlerini izleyebilirsiniz.

Antony Gormley, Sublimate XXIII189.0 x 48.0 x 37.0 cm çelik bloklar: 12.5 x 12.5 x 25 mm, 25 x 25 x 50 mm, 37.5 x 37.5 x 75 mm, 50 x 50 x 100 mm, 75 x 75 x 150 mm, 100 x 100 x 200 mm Copyright: Sanatçının kendisi ve Bilgili Sanat izniyle
Antony Gormley, Sublimate XXIII, 189.0 x 48.0 x 37.0 cm çelik bloklar: 12.5 x 12.5 x 25 mm, 25 x 25 x 50 mm, 37.5 x 37.5 x 75 mm, 50 x 50 x 100 mm, 75 x 75 x 150 mm, 100 x 100 x 200 mm, Copyright: Sanatçının kendisi ve Bilgili Sanat izniyle

Koleksiyonunuzdan Artweeks Istanbul’da sergilenecek olan eserler hakkında daha detaylı bilgi verir misiniz?

Bilgili Koleksiyonu’ndan özel bir seçki ile ilk kez paylaşıma açacağımız bu sergi, dünyanın yaşayan en önemli heykeltıraşlarından biri olan Antony Gormley üretimiyle “Acaba heykel, insanın sanatla kurduğu bağı değiştirebilme gücüne sahip midir? Ve dahası, insanın hayatla kurduğu bağı değiştirebilir mi?” sorularını sorarken, izleyicilerinin insan bedeninde yaşamanın nasıl bir his olduğuna odaklanmalarını sağlamaya çalışıyor. Andreas Gursky bugünün dünyasının anıtsal ölçeğini yakalayan, geniş formatlı görüntüleriyle tanınan bir Alman fotoğrafçıdır. Metodik yaklaşımı ve görsel olarak güçlü estetiği, onu çağdaş fotoğrafçılığın en etkili sanatçılarından biri yapıyor. Bir diğer fotoğraf sanatçısı Herb Ritts, moda fotoğrafçılığının en önemli isimlerinden. Ayrıca çok kültürlülüğü, dünyayı, normal insanın tanımını, doğayı sorgulayan işleriyle tanınan Marc Quinn’e ait önemli bir heykel de yer alıyor. Anlam bakımından kendi zamanına, diline ve ritmine sahip Selma Gürbüz ise kendisine yine yaşamla sanatın iç içe geçtiği bir dünya yarattığı eseriyle yer alacak. Seçkide yer alacak diğer eserleri, Artweeks Istanbul’daki karşılaşmamıza bırakalım.

Artweeks Istanbul’da sergilenecek eserlerin seçiminde nelere dikkat ettiniz, neye göre seçtiniz?

Bilgili Koleksiyonu, bugün sahip olduğu eserlerin yalnızca fotoğraf üzerine geliştiğine dair yanlış algıyı kıracak denli öneme sahip sanatçıların yer aldığı bir seçkiyle paylaşılıyor. Seçkinin belirlenme kriterlerinin arasında tematik ve estetik geçişler var. Bir kavramsal çerçeve ile sınırladığımızdan çok daha sınırsız bir seçki paylaşmak istedik. Dolayısıyla bu adımı bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Henüz bizim için de yeni bir paylaşım alanı olarak koleksiyonun sosyal yapının içerisindeki algısı çok daha yeni. Dolayısıyla sergileme ve bilgilendirme pratikleri toplum algısından kopuk gerçekleşemezdi. Ne kadar sınırları belirlersek o kadar uzaklaşabiliyor sanat.

Son olarak Artweeks Akaretler diye başlayan etkinliğin bu yıl Artweeks Istanbul ismiyle mekan değiştirerek seyirciyle buluşmasının arkasında nasıl bir hikâye olduğunu bizimle paylaşır mısınız?

Artweeks Akaretler, sınırları en geniş olarak bugüne dek Sıraevler 9 Numara ve 5 rezidans alanında gerçekleşti. Buna rağmen taleplere yanıt vermeye gayret ettiğimiz yeni bir alan ihtiyacı içinde büyümeye devam ettik. The Ritz-Carlton Residences projesi devam ederken B Blok alanını sanata ayırmaya karar verdik. 14 Ağustos 2017 tarihinde proje devam ederken, Nişantaşı portrelerinin 35 karesini 4.910 metrekarelik bir sergileme alanı olarak üzerine giyen bu kıymetli yapı sanatla yaşamaya devam etmeliydi. The Ritz-Carlton Residences B Blok’un beş kata yayılan 6.500 metrekare sergileme alanıyla yalnızca Artweeks’in değil Bilgili Sanat’ın ve desteklediği her projenin sınırları genişledi.

Previous Story

İki Halka: Geçmişten Geleceğe

Next Story

Yaramaz Bir Çocuk, 500 Yaşında Bir Bilge

0 0,00