Hülya Sözer, Release, ceramic, epoxy, 20 x 20 x 18 cm, 2024. Artopol Art Gallery

Artweeks Istanbul 9. Edisyon Başlıyor

9. Edisyon’uyla hem isim hem de mekân değişikliğine giden Artweeks Akaretler, bu yıl 20-28 Nisan arasında The Ritz-Carlton Residences’ta Artweeks Istanbul ismiyle izleyiciyle buluşuyor. Bilgili Holding ev sahipliğindeki Artweeks Istanbul 9. Edisyon'un yedi yıllık yolculuğunda yaşananlar ve bu yılki katılan galeriler, sanatçılar, eserler ve etkinlikler...

İlginizi çekebilir:  One Akaretler 101 Seçkisi: Dört Kadın Bir Sergi

Artweeks Istanbul, Artweeks Akaretler ismiyle 2018 yılının Eylül ayında ilk edisyonuyla İstanbul’un Maçka semtinde bulunan Akaretler’de 37, 39, 41, 45 ve 55 numaralı binalarda izleyiciyle buluşmuştu. Etkinliğin amacı koleksiyonerliğin paylaşarak büyüyecek, galerilerle etkileşim ve paylaşım yaratacak bir ortamı genişleterek daha fazla izleyiciye ulaşmaktı. Bir sanat etkinliği olarak her edisyonda daha fazla izleyici ve koleksiyoneri buluşturmak amacıyla başlayan Artweeks, 2018 yılından bu yana aynı mekanda düzenlenmeye devam etti. Etkinlik her ne kadar Akaretler markasıyla bağdaştırılsa da, büyüme ve gelişme amaçlarını gerçekleştirerek 9. Edisyon’da Artweeks Istanbul olarak hem isim, hem de mekan değişimiyle izleyiciyle buluşuyor ve son edisyon da Ritz Carlton Residences’ta yapılıyor.

2008 yılında Bilgili Holding tarafından restore edilen Akaretler Sıraevler, her zaman sanata açık bir alan oldu. Artweeks öncesinde farklı binalarda sergiler, One Akaretler adı altında küratöryel sergiler, bu sergilerde bağımsız sanatçılara verilen destekler bu bölgede sanatın sürekli varolduğuna dair birkaç emare…

Artweeks Akaretler ilk olarak 2018 yılında düzenlendi, 2019’da ise Mart ve Eylül ayında 2. ve 3. Edisyon’uyla izleyiciyle buluştu. 2020 Kasım ayında, 4. Edisyon’u ve 2021’de ise Beşinci Edisyon’u gerçekleşti. 2022’ye geldiğimizde ise Nisan ve Kasım aylarında 6. ve 7. Edisyon’unu yaptı. 2023 yılında Kasım ayında 8. Edisyon’uyla izleyiciyle buluşan etkinlik, bu yıl da dokuzuncu edisyonuyla karşımızda. Yani Artweeks, yedi yılda toplamda 9. Edisyon’uyla izleyici karşısına çıktı.

Etkinlikler ve Sürdürülebilirlik

Akademisyen Judith Mair ve Andrew Smith, 2022 Etkinlikler ve Sürdürebilirlik adlı kitapta (Events and Sustainibility, 2022, Routledge) yazdıkları makalede günümüzde sanat etkinliklerinin, farklı jenerasyonları bir araya getirebildiğini, farklı yaş grupları arasında iletişim sağlayabildiğini belirtiyor. Mair ve Smith için en önemli etken ise sanat etkinliklerinin sosyal kapsayıcılık açısından aktif alanlar olması. 2018 yılından bu yana devam eden ve Artweeks Istanbul aslında bu bağlamda önemli bir örnek.

Şehir ve Kapsayıcılık

Artweeks Akaretler olarak, yedi yıl boyunca İstanbul’un tam ortasında ücretsiz olarak düzenlenirken hem kapsayıcılık hem de izleyiciye erişim ve etkileşim açısından birçok kişiye ulaştı. Her yıl büyüyerek ve farklı galerileri, insiyatifleri ve koleksiyonları bir araya getirerek öğrenci, sanat koleksiyoneri ve sanatı takdir eden herkesi dahil eden bir tavır benimsedi. Sanat etkinliklerinin toplumu dönüştürücü etkisini de düşünecek olursak, sürdürebilir sanat etkinliklerinin sosyal bağlar kurma konusunda kişilerin yaşantısını olumlu yönde etkiledikleri söylenebilir. Artweeks Istanbul bir yandan daha sürdürebilir bir etkinlik olma yolunda ilerlerken, diğer yandan da birçok alanda sanat piyasasını olumlu yönde etkileme adına birçok bağımsız sanatçıyı bir araya getirdi ve kişisel sergileri de bünyesine ekledi.

Öncelikle, Akaretler markası altında Bilgili Holding 2021-2022 sezonunda Akaretler Sıraevler’de 18 sanat etkinliği gerçekleştirmişti. Daha sonra, bağımsız sanatçılara alan açmayı hedefledi ve uluslararası fotoğraf festivali 212 Photography Festivali’nin ana mekanlarından biri oldu.

Işıl Eğrikavuk, Art of Disagreement performansından yerleştirme, 2015

Aidiyet Hissi

Şehirlere özgü sanat etkinliklerine bakacak olursak, etkinliklerin şehrin gelişimine dair bir araç olarak kullanıldığını görürüz. Akademisyen ve araştırmacı Judith Mair ve Andrew Smith bu tür etkinliklerin özellikle de sanat etkinliği olarak öne çıkanların, genç kişiler açısından şehre bağlılık ve ait olma hissiyatını artırdığını ifade ediyor. Artweeks İstanbul’un da son versiyonunda farklı bir mekân değişikliğine gitmesi aslında sadece Akaretler ya da Maçka bölgesi değil, aynı zamanda tüm İstanbul’a ya da şehre dair bir aidiyetlik geliştirebildiğini ifade ediyor.

Sanat etkinliklerinin büyümesi ve gelişmesi, bir yandan da iletişimde olduğu toplulukla bağlarının güçlendiğine dair bir gösterge. Ancak, diğer yandan, şehrin ekonomik ve sosyal yapısına da katkıda bulunuyor. Bu büyüme sürdürülebilir bir sanat ortamına da destek oluyor.

Bir sanat etkinliğinin sürekliliği büyük önem taşıyor. Etkinlikler her ne kadar geçici olaylar olarak nitelendirilse de etkisi daha uzun sürüyor. Sanat etkinliklerinin her açıdan beklenti de oluşturduğu bir gerçek. Artweeks Istanbul toplam dokuz edisyonunda beklentileri karşılarken, sürdürebilir bir etkinliğin şehrin içine nasıl yayılabileceğini gösteriyor. Örneğin, Kasım 2023’te gerçekleşen, organizasyonu yine Bilgili Sanat ve Sabiha Kurtulmuş tarafından üstlenilen 8. Edisyon’da, iki hafta boyunca sanatçı konuşmaları, paneller ve etkinlikler düzenlenmişti. Tüm bu etkinliklere katılım da ücretsizdi. Artweeks Istanbul, amacının ve vizyonunun sanatın yaratıcılığını, sanatın sürdürülebilir bir platformda izleyiciyle buluşmak olduğunu ifade etmişti.

Tarih ve Kültür Bir Arada

Bu açıdan bakıldığında Akaretler’in tarihi de büyük önem taşıyor. Akaretler, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi. Dolmabahçe Sarayı’nın çalışanlarının konakladığı bir proje olarak planlanıyor ve Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılması amaçlanan Maçka Aziziye Camii’ne gelir getirmesi için 1875 yılında mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilmeye başlanıyor. Maçka semti ismini de buradan alıyor. Ancak, o dönemde Abdülaziz’in tahttan indirilmesinin sonucunda camii yaptırılamıyor. Bazı kaynaklara göre de vakıf üzerine gelir kayıtları bulunuyor. Akaretler eğilimli bir sokakta yapılandırılması ve perspektifi açısından da anıtsal bir yapı formuyla bölge açısından önemi büyük. Burada sadece tarihi açıdan değil, İstanbul’a mimari ve kültürel açıdan da kattığı değer önemli. Tarihi, kültürel etkileri bir araya getiren mekânın ardındaki kültürel etkiyi sanatla birleştirerek bir restorasyon çalışmasını başlatan ise Bilgili Holding. Bilgili Holding, bu anıtsal yapıyı bozmadan binaları restore ettirmiş ve 2008 yılı itibariyle de bu binalarda sanatsal etkinlikler düzenlenmeye başlamıştı.

Son dört edisyonda UBS’in de desteğini de arkasına alan Artweeks, galerilerin ekonomik sürdürülebilirliğini de önemseyerek onlara katkıda bulunmayı amaçlamıştı. Son edisyonda ise yine UBS ile birlikte ilerleyerek, yine ekonomik sürdürebilirliği kendine bir hedef haline getiriyor.

Artweeks Istanbul, geçmiş edisyonlardan.

Geçmişe Bakınca

Daha önceki edisyonlara baktığımızda, yine kişisel sergilere, Haluk Akakçe, Ardan Özmenoğlu, Ziya Tacir gibi sanatçıların kişisel sergilerini gördüğümüz Artweeks Istanbul (O zamanki ismiyle Artweeks Akaretler), 6. Edisyon’unda Difo Art ve Yıldız Holding’in özel sergilerine yer verirken ilk yerli NFT platformu Carny.io’nun bir NFT sergisine de ev sahipliği yapmıştı. 5. Edisyon’da ise Artweeks Akaretler adı altında, yine Akaretler Sıraevler’de Sinan Eren Erk küratörlüğünde Yıldız Holding Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir kesit sunmuştu. Müze koleksiyon seçkilerine de yer veren etkinlik, 5. Edisyon’da Ara Güler Müzesi seçkisi ve Ekrem Yalçındağ küratörlüğünde Volkan Demirel-Baha Toygar koleksiyonundan bir seçkiye ve Şerife Ercantürk Bilgili’nin kişisel sergisine de mekanını açmıştı.

9. Edisyon’da Artweeks Istanbul

Edisyon’unda etkinlik, 20-28 Nisan’da Artweeks Akaretler ismini değiştirerek, Artweeks Istanbul olarak izleyiciyle buluşuyor. Bu isim değişikliğinin vizyon ve misyon değişimi açısından da önemi büyük. Vizyon olarak artık daha farklı şehirlerde, daha farklı ülkelerde ya da etkinliklerde İstanbul markasıyla öne çıkan bir değişimle karşı karşıyayız. Artık, Artweeks Istanbul, farklı alanlarda ve farklı mekanlarda, hatta farklı şehirlerde de ulaşılabilir olacağına dair bir mesaj veriyor. Artweeks Akaretler ismini bir kenara bırakarak, İstanbul’u ekleyen etkinlik yine sürdürebilirlik adına da büyük bir adım atıyor. Bu değişim, sadece isim açısından değil, mekân açısından da önem teşkil ediyor. Etkinlik artık The Ritz-Carlton Residences’ta gerçekleşiyor. The Ritz-Carlton Residences da aslında Akaretler Sıraevler kadar mimari açıdan önemli bir alan. The Ritz-Carlton Residences, Tanju Özelgin tarafından tasarlanmış ve yapılmıştı. Bir mimari felsefe ve bakış açısı taşıyan bu bina, şehrin ortasında ikonik bir yapı haline gelmişti.

Diğer yandan, etkinliğin yine şehrin merkezinde yer alması, kolay ulaşılır olması ve ücretsiz olması, Artweeks Istanbul’un misyonuna uygun bir tavır. İsim değişikliği etkinliği daha uluslararası bir marka haline de getiriyor. Artweeks Istanbul’u farklı mekanlara taşıma vizyonu, etkinliğin isminin değişmesi ve etkinliğin gelişmesiyle mümkün olacak gibi görünüyor.

9. Edisyon’da da organizasyonda Sabiha Kurtulmuş ve Bilgili Holding var. Bu son edisyonda daha fazla kişisel sergi ve insiyatifi bir arada görüyoruz. Bu durum da 2018 yılından beri etkinliğin sürdürebilirlik misyonlarından birisiydi.

Daha Esnek ve Daha Aktif

Büyümek ve genişlemek bir etkinlik açısından daha esnek olmayı da beraberinde getiriyor. Esneklik bir sanat etkinliği açısından daha çok farklı iştiraki bünyesine almakla ilgili bir durum diyebiliriz. Artweeks Istanbul da çıktığı bu yolculukta, daha amatör bir yapıdan daha kurumsal ve etkin bir yapı haline dönüşüyor. Örneğin, bu yıl solo sergilerde Barış Çavuşoğlu, Mercado gibi isimler görüyoruz. Bilgili Sanat, Antonio Consentino ve Haluk Akakçe Koleksiyon Sergisi ve Doğançay Müzesi Koleksiyonu’nu da etkinlik sırasında sergileyecek olan Artweeks Istanbul, aynı zamanda küratöryel sergilere de yer veriyor. Etkinlik isim ve mekân değişikliğine giderken, bu kapsamda sergileme ve sunum tekniklerinin de değiştiğini görüyoruz. Daha esnek ve daha aktif bir sergileme tekniğiyle, mekanları farklı alanlara ayırarak galerilere de geniş alanlar verilmiş diyebiliriz.

İlginizi çekebilir:  Sanat Kutuplaştırıcı Tartışmalara Merhemdir

Daha önceki edisyonlarında küratöryel sergilere daha az yer veren Artweeks Istanbul, bu sefer solo sergilerde ve seçkilerde küratöryel çalışmalarla ilerliyor. Bu değişim ve gelişim, etkinliğin izleyici kitlesini de farklılaştırıyor. Bu sefer etkinliğin daha çok işbirliğiyle bir araya geldiğini gözlemliyoruz.

Artweeks Istanbul’un değişimlere rağmen hâlâ ücretsiz olması da sosyal sürdürebilirlik ve sosyal sorumluluk açısından önemli. Şehirdeki sanatsal gelişimin de bu şekilde yeni edisyonlarda desteklenir bir durumda olması, sanat etkinlikleri arasında Artweeks Istanbul’u 9. Edisyon’unda önemli bir yere koyuyor.

9. Edisyon’da Kimler Var?

Artweeks Istanbul 9. Edisyon’u Bilgili Holding ev sahipliğinde, 20-28 Nisan tarihleri arasında, The Ritz-Carlton Residences, İstanbul B Blok’ta gerçekleşecek. Bilgili Sanat ve Sabiha Kurtulmuş tarafından düzenlenen, farklı sanat disiplinlerinde üreten ve çalışan sanatçıları, koleksiyonerleri ve sanat meraklılarını bir araya getiren Artweeks Istanbul’un bu yılki katılımcı galeriler arasında MERKUR Galeri, Martch Art Project, Anna Laudel, Sevil Dolmacı, Rıdvan Kuday Gallery, Ferda Art Platform, Gallery Kairos, Mine Sanat Galerisi, Ruzy, Collect Gallery, KUN Art Space, The Key Art Gallery, Artopol ve Frank Art Studio yer alıyor. Kurum sergileri olarak da Bilgili Koleksiyonu ile Burhan Doğançay Müzesi ve Koleksiyonu ziyaret edilebilecek.

Ramazan Can, Bu Yurt Senin Değil Konar Göçersin, Carpet and, 2023, Anna Laudel Galeri

Bu Seneye Özel Yenilikler

Türkiye’nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonların, müze koleksiyonlarının yer alacağı Artweeks Istanbul 9. Edisyon’da küratoryel projelere ayrılan “Storytellers” bölümü, Bilgili Sanat’ın projesi bağımsız sanatçıları bir araya getiren ONE Akaretler 101 adını taşıyan seçkisinin yer aldığı “Nexus” alanı ve İstanbul dışından katılan galerileriyle birçok ilke ve yeniliğe imza atacak. “Storytellers” bölümünde Beral Madra ve Levent Çalıkoğlu’nun küratörlüğünde özel sergiler var.

Sergiler ve Etkinlikler Ücretsiz

MT1012 markasıyla ilk kez Artweeks Istanbul’da yer alacak Murat Türkili’nin yanı sıra, solo gösterimlerde Barış Çavuşoğlu x Mercado x Bilgili Sanat, Sedef Gali, Antonio Consentino ve Haluk Akakçe Koleksiyon Sergisi gibi özel çalışmalar Artweeks Istanbul’un heyecanla beklenen projeleri arasında yer alıyor. Otomobil markası Lexus’un premium sponsoru olduğu, bu yıl The Ritz-Carlton Residences, İstanbul B Blok’ta (Fulya girişi) gerçekleşecek olan Artweeks Istanbul’da  tüm sergi ve söyleşilere girişler ücretsiz olacak. İşte 20-28 Nisan tarihleri arasında Artweeks Istanbul 9. Edisyon’a katılan galeriler, sanatçılar ve eserlerden bazıları.

ARTOPOL GALLERY

İlk sanat galerisini, kardeşi mimar Barış Türker ile birlikte Türker Art adıyla 2012 yılında kuran Pınar Türker Uygun’un başında olduğu Artopol Sanat Galerisi fiziki mekânın ötesinde aynı zamanda online hizmet veren bir sanat sitesi olma özelliği de taşıyor. Artopol Sanat Galerisi, Artweeks Istanbul’a Alex Gross, Artem Martis, Çiğdem Akgün, Erkan Özdilek, Kerem Durukan, Melis Baçaru, Melis Ragusin, Patel Rebelo, Serap Can, Stiliana Alexieva, Quasimotho, Gözde Aylis Çiçek, Hülya Sözer, Riella, Zeynep Koçan’ın eserlerinden oluşan bir seçkiyle katılıyor.

COLLECT GALLERY

Birlikte çalıştığı sanatçılarda evrensel, estetik ve kavramsal bütünlüğe önem vererek onların üretimlerini destekleyerek ve geniş kitlelere ulaştırma amacında olan Collect Gallery, Boris Kolev B.a.i.l.a’nın iki ayrı serisinden oluşan eser seçkisiyle Artweeks Istanbul’un katılımcıları arasında yer alıyor.

FERDA ART PLATFORM

Ferda Dedeoğlu tarafından 2019 yılının Mayıs ayında kurulan Ferda Art Platform (FAP) Artweeks Istanbul’a Burcu Gökçek, Ebru Uygun, Esra Karaduman, Eda Soylu, Eda Şarman, Dilek Yaman, Doğu Özgün, İnci Furni, Jakup Ferri, Ünal Bostancı, Gizem Çeşmeci, Sinan Orakçı, Hüseyin Aksoy, Seydi Murat Koç’un eserlerinden oluşan bir seçkiyle katılıyor.

FRANK ART STUDIO

2021 yılında kapılarını açan Frank Art Studio, Ömer Atakan, Cengiz Yatağan, Laura Margarita, Ayşe Kıran, Merve Öztemel, Jülide Zeynep Günce, Ebru Yılmaz Çakmak gibi sanatçıların eserleriyle Artweeks Istanbul’da olacak.

GALLERY KAIROS

Ezgi Yıldız ve Cihan Kurt tarafından 2022 yılında kurulan KAIROS kendini bilinen galericilik anlayışından farklı bir yerde konumlandırıyor. Temsil ettiği sanatçının yaratıcı sürecine dahil olmanın ve mentorluk ilişkisi geliştirmenin izleyici ile sanatçı arasında köprü kurma açısından önemli olduğuna inanarak çalışmalarını yürüten KAIROS, Artweeks Istanbul’a Can Akgümüş, Can İncekara, Ecem Yüksel, Elif Özen, Gamze Yalçın, Gülnihal Yıldız, Irina Lunkova, Kazım Şimşek, Metehan Törer, Murat Balcı, Sezer Arıcı, Serdar Eğer, ŞANT ve Ümmühan Yörük’ün eserleriyle katılıyor.

SANT, Photosynthesis, Graphite on paper, 36×46 cm, 2024, Gallery Kairos

MARTCH ART PROJECT

2018 yılından bu yana çağdaş sanat dünyasında disiplinler arası bir perspektife odaklanarak birçok sergiye ev sahipliği yapan ve temsil ettiği sanatçılar için ulusal ve uluslararası platformlarda yeni fırsatlar yaratmayı amaçlayan Martch Art Project bu yıl  Antonio Cosentino, Burak Ata, Meltem Sarıkaya, Zeynep Beler  ve Ayşe Uluçay, Studio Pinprick’in eserlerinden oluşan seçkisi ile Artweeks Istanbul’da olacak.

MERKUR GALERİ

2010 yılında Sabiha Kurtulmuş tarafından kurulan ve birçok sanatçıya sanat dünyasında resmiyet kazandırarak, sanat algısına yön vererek, yeni bir söylem yaratma imkânı sunan MERKUR Galeri, Artweeks Istanbul’a Beral Madra küratörlüğünde bir sergiyle katılıyor. Beral Madra’nın “görsel sanatın bilgeliği” kavramı altında topladığı sergide Lalepar Aytek’ten Ahmet Elhan’a, Nalan Yırtmaç’tan Çağrı Saray’a, Erinç Seymen’den İhsan Oturmak’a, Leyla Emadi’den Neriman Polat’a ve Sabire Susuz’a dokuz sanatçının işleri yer alıyor.

MİNE ART GALLERY

1985 yılında Altıyol, Kuşdili caddesindeki ilk mekânında İstanbul’un sanat galerileri dünyasına dahil olan ve o zamandan bugüne sayısı karma ve solo sergiler gerçekleştiren Mine Sanat Galerisi Artweeks Istanbul’a özel bir seçki ile katılıyor. Galerinin sanatçıları arasında Atilla Dur, Balkan Naci İslimyeli, Berna Erkün, Gül Ilgaz, İlayda Kepez, Pınar Bora, Sayat Uşaklıgil, Tansu Kırcı, Tuğba Öztopçu, Turan Aksoy ve eserleri var.

RUZY GALLERY

Esra Çevik tarafından 2024 yılının Şubat ayında kurulan ve Ahmet Güneştekin’in Uyandığımız Çağ başlıklı sergisine ev sahipliği yapan Ruzy Gallery, modern ve çağdaş sanata odaklanarak, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini Artweeks Istanbul’a taşıyor. Ahmet Güneştekin, Seda Oturmak, Mutlu Aksu, Mahmut Celayır, Kübra Boy, Danyil Rovenchyn, Serhiy Savchenko, Nazan Azeri, Mehmet Öğüt, Mahmut Aydın, İsmet Doğan’ın eserlerini Artweeks Istanbul’da görebilirsiniz.

SEVİL DOLMACI GALLERY

Uzun yıllar hem Türkiye hem de uluslararası alanda birçok kuruma sanat danışmanlığı yapan Sevil Dolmacı, 2015 yılında kurduğu Sevil Dolmacı Sanat Yatırım ve Proje Danışmanlığı ve galerisi ile Artweeks Istanbul’da olacak. Sevil Dolmacı’nın sanatçıları arasında ise Tony Cragg, Jeppe Hein, Leif Trenkler, Bosco Sodi, Sam Jablon, Royal Jarmon, Ahmet Oran, Ekrem Yalçındağ, Ozan Oganer var.


Tony Cragg, Quadruped, Bronze, 60 x 42 x 35 cm, 2019, Sevil Dolmacı Galeri

ANNA LAUDEL GALERİ

2012’de açılan Anna Laudel Galeri, İstanbul’un önde gelen dinamik çağdaş sanat merkezlerinden biri olmaya ve aynı zamanda sosyal ve kültürel geçmiş, yaş ve sanatsal tarz ve medya açısından geniş bir sanatçı yelpazesini temsil etmeye çalışıyor. Anna Laudel, İstanbul’daki ilk galerisinin ardından, uluslararası alana yakın olabilmek için 2019 yılında Almanya Düsseldorf’ta ikinci galerisini açtı. Kısa bir süre sonra ise Mayıs 2022’de Bodrum’da üçüncü galerisiyle hizmet vermeye başladı. Anna Laudel Galeri, Artweeks Istanbul’un 9. Edisyon’una ise 13 sanatçı ile katılıyor. Sanatçılar şöyle: Ardan Özmenoğlu, Hilal Hakan Karakaya Cem Sonel, Ekin Su Koç, Emin Mete Erdoğan, Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin, Hanefi Yeter, Hayal İncedoğan, Lal Batman, Ramazan Can, Serkan Küçüközcü, Serpil Yeter ve Tuğçe Diri.

Previous Story

“Herkese Sıkışmışlığı Hissettirmeliyim”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.