Singapur Bienali’nin yedinci edisyonu 19 Mart 2023 tarihine kadar devam ediyor. Singapur Bienali, bu edisyonunda bienallerle ilişkili geniş kapsamlı tematik algıdan uzaklaşmak için “Natasha” ismi ile kapılarını açtı. Bienal bir insan ismiyle adlandırılarak kendisini sanatçılar ve izleyicilerle samimi ve kolektif bir yolculukta tasavvur ediyor.
Bienalin bu sene yönetiminde ise dört isim var: Binna Choi, Nida Ghouse, June Yap ve Ala Younis. “Natasha” belki ev sahipliğine bir gönderme, bu ev sahipliği hissini Tanjong Pagar Distripark, Güney Adalar, Uluslararası Plaza ve 22 Orchard Road adresinde hissediliyor.
Adlandırma eylemi sanatçıları ve izleyicileri, dünyayı görme ve onunla ilişki kurma yollarını yeniden keşfetmeleri için teşvik etme görevini üstleniyor. “Natasha”ya gitmek böyle bir keşfin sağlayacağı samimiyet ve doğallık olasılığını kucaklamak anlamına geliyor.
Aynı zamanda, yaşamın ve insanla insan olmayan, yaşayanla, yaşamayan arasındaki ilişkilerin içindeki dönüştürücü potansiyeli de yansıtıyor. Böylece sanatçılar, Natasha’nın sanatsal tasavvur ve araştırma yoluyla ifade edilen yolculuğundaki yol arkadaşlarına dönüşüyorlar. Natasha’nın bu yolculuğuna 50’den fazla sanatçı katılıyor.
Eserlerin önemli bir kısmı Singapur Sanat Müzesi’nde. Assem Hendawi, Joo Jae-hwan, Nina Bell F., Araya Rasdjarmrearnsook, Raed Ibrahim, Ong Kian Peng, Cevdet Erek, Ali Yass, Ong Kian Peng, Kanitha Tith, Hemali Bhutan işleri öne çıkan sanatçılar arasında.
Kurallar ve yasaklarla şekillenen bir ülkede havaalanından şehre ulaşmak bile çok çetrefilli. Ben de bienale eş zamanlı olarak ziyaretçilerin yapay zekâ yardımıyla kişisel parfümler üretmelerini sağlayan Scentopia adlı mekânda Anadolu çiçeklerine odaklanan, kokular üzerine bir performans gerçekleştirdim.
Ülkedeki sakız satılması, çiğnenmesi gibi ilginç yasaklar arasında güzel bir yasak olan “çiçek koparma yasağı” da bulunuyor.