Sanatçı ikilisi :mentalKLINIK’in metaforik olarak ütopyanın 21. yüzyıldaki feshi fikrinden beslenen yeni kişisel sergisi PARADISE ON SALE, 3 – 28 Mayıs tarihlerinde Dirimart Dolapdere’de ev sahipliğinde sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, bu neşeli karanlık çağın baştan çıkarıcı ekran manzaralarına hapsedilen satüre edilmiş yüzleri, filtrelenen bedenleri ve fazlasıyla narin ruhları için vaat edilmiş bir toprak niteliğinde.
Üst düzey bir günah çıkarma alanı
Galeri mekânını değişen kokular, bozuk aynalar, parlak konfetiler ve ziyaretçileri çepeçevre saran yahut doğrudan onlara yöneltilen seslerle havada süzülen dev bir yerleştirmeye dönüştüren sergide :mentalKLINIK, tüm masum ve günahkâr ruhlara kapitalizmin yarattığı boş zamanın riyakârlığıyla yüzleşmek için üst düzey bir günah çıkarma alanı sunuyor. Aynı zamanda eğlence sektörünün yapısal unsurlarını eserlerin tamamlayıcı öğeleri olarak ele alındığı PARADISE ON SALE, bir sanat galerisinden kurumsal beklentileri dair algıları dağıtarak; burayla ister istemez oyun oynuyor. Sergideki yerleştirmeler ise adeta mikro zamanların mega yıkıntılarında uyuyakalanlar için bir uyandırma servisi; sanal ve fiziksel olanın iç içeliğinden altüst olan hiper duygu durumlarımız için bir hipermetin işlevi taşıyor.
Sergide yer alan işler
Sergideki işlerden meta-insan Frenemy, bilgisayar ortamında üretilmiş, cinsiyetsiz bir karakter olarak izleyiciyi karşısına çıkıyor. Bu karakter aynı zamanda, tarifi zor bir duygunun insan suretinde vuku bulmuş hali; boş bir kargaşa, muhtemel bir yetersizlik duygusu ve kaçınılmaz olarak gözyaşlarını tutamamakla sonlanan beyhude bir arayış olarak da nitelendiriliyor. Yine sergide yer alan işlerden şampanya şişesinin devasa mantar teli, unutulmaz bir partiden geriye kalan belirli bir zaman-mekânda donarak parlak konfeti zeminde süzülürken; biricik bir ânın parçası olduktan sonra belirli bir koreografiyle dans eden parti ışıklarının altında hatırdan çıkarak kayboluyor.
Reflektif cam filmleriyle çevrelenen yerleştirme Double-Deal, reflektif panel heykellerin geçici oryantasyonuyla kendi gerçekliğini defaatle bozuyor, yeniliyor ve baştan yaratıyor. Sergide yer alan evcil bir baykuş görünümündeki sevimli etkileşimli gözetleme aracı Cute Spy ise izleyicilerle göz teması yoluyla etkileşime giriyor.
Kokulara eşlik eden ses yerleştirmesi
:mentalKLINIK tarafından geliştirilen değişken kokular Happily Dizzy ve Awfully Witty, galerinin belirli noktalarına 21. yüzyılın kelime dağarcığını hafızalara kazımak istercesine yerleştiriliyor. Kokulara eşlik eden ses yerleştirmesi Lunatic Poems ise kokularla birlikte seyircilerin gayriiradi hafızasına saldırarak deneyimlerini bilinçaltı düzeyinde kalıcı kılmayı deniyor.
PARADISE ON SALE sergisiyle ilgili tanıtım metninde “Şimdinin cinnetine ve çağın saplantılarına ayna tutan :mentalKLINIK, izleyicinin yalnızca görsel beklentilerine cevap vermekle kalmıyor, tüm duyuları bilinçli olarak yakalayarak deneyim sırasında ve sonrasında seyirciyi tetikte tutuyor. :mentalKLINIK PARADISE ON SALE ile yeni bir cennet vaat etmiyor, bunun yerine izleyiciyi suç ortakları olarak ütopyanın nihayetlenişini kutlamaya davet ediyor,” ifadeleri yer alıyor.
:mentalKLINIK Hakkında
:mentalKLINIK, 1998 yılında İstanbul’da Yasemin Baydar ve Birol Demir tarafından kurulan ve çalışmalarını Brüksel ve İstanbul’da sürdüren bir sanatçı ikilisidir. :mentalKLINIK görünmez politik stratejileri ve toplumsal dinamikleri, samimi bir dille, ultra çağdaş araçlar kullanarak görünür kılar. :mentalKLINIK sergileri, bir disko topu gibi, ikilinin kendi evrenlerine yönelttikleri çokyönlü̈ yaklaşımlarının bir seçkisinden oluşur. Tek bir lügat veya üslubun sınırlarına direnen dünyaları, hedonist ve oyuncudur: İzleyici ona keşfetmek üzere yaklaştığında hem bir şölen ve coşku hissi yaşar hem de hayrete düşer; altında şiddet yatan bu dünya, sağlam bir parti sonrası akşamdan kalma hissini veya sonun ima edildiği üstü kapalı bir başlangıcı andırır.
Çalışmaları duygusal ve robotik tavırlar arasında gidip gelir. Çoklu neon ışıkları, sloganlar, ışık demetleri, ayna küreler ve konfetiden oluşan bu duyusal hiperstimülasyon ikliminde, ışıltılı ve baştan çıkarıcı nesnelere yönelik ortak zaafımızla oynayarak, medya ve gece alemine ait görsel dilin parıltılı ve otoriter tonunu yeniden kazanırlar. Doğru ile yanlış, yapay ile yüzeysel arasında bir yerde —sanki her şey bir tahrifat vakasıymış gibi— izleyeni bir tür kriptolama etkinliğine davet ederler. :mentalKLINIK süreç, üretim, roller, kavrama ve teşhir bakımından açık laboratuvar yaklaşımına sahiptir.