Ferruh Başağa, 2008, Tuval Üzeri Yağlıboya, 180x200 cm

Nilüfer Belediyesi’nden İki Yeni Sergi

/

Nilüfer Belediyesi, 6 Mayıs’ta iki yeni serginin açılışına ev sahipliği yapıyor. Sergilerden ilki Ferruh Başağa ve Defne Tesal’ın çalışmaları bir araya getiren, küratörlüğünü Derya Yücel’in üstlendiği “Böyle Rüyadaymış Gibi”; diğeri ise Yekhan Pınarlıgil fikrinden yola çıkarak hazırlanan ve 21 sanatçının işlerini bir araya getiren “İstikrarlı Hayaller”.

“Böyle Rüyadaymış Gibi” sergisine Nazım Hikmet Kültürevi, “İstikrarlı Hayaller” sergisine ise Meteor/Balat Kültürevi ev sahipliği yapacak. Her iki sergi de 10 Temmuz’a kadar görülebilecek. 

Defne Tesal, Mavi, 2023, Mekana özgü yerleştirme ip ve zımba, 437 x 180 x 315 cm.

“Böyle Rüyadaymış Gibi”

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleşecek “Böyle Rüyadaymış Gibi” başlıklı sergi, Türkiye’de soyut resmin temsilcilerinden Ferruh Başağa ve genç kuşak disiplinlerarası sanatçı Defne Tesal’ın soyutlamaya yönelik tasarlama ve icat etme süreçlerini karşılaştırıyor, jenerasyonlar arası farklılıkların ve kesişmelerin izini sürüyor. 

Serginin küratörü Derya Yücel, sergiyi şöyle anlatıyor: “Ferruh Başağa ve Defne Tesal’ın eserlerini yan yana getiren ‘Böyle Rüyadaymış Gibi’ başlığındaki sergi; çizgiler, geometrik şekiller ve basit bir renk paleti içeren, evrenin nihai saflığını ifade etmek için formun soyut ifadelerine indirgenmesini savunan De Stijl’in temel estetik yaklaşımına, maddi dünyanın sınırsız ayrıntılarını keşfetmek yerine, insan deneyiminin en temel iç boyutlarını keşfetmek için tasarlanan Neoplastisizm’in ‘varlık’, ‘bilinç’ ve ‘tin’le ilişkisine, resmin özünü ifade eden plastisite’nin sadelik ve saflık arayışına iki farklı kuşak sanatçının üretimleri üzerinden bakıyor.”

İlginizi çekebilir:  “Bu Bir Devrimdir”
Onur Gülfidan, Dans Eden Yıldızlar, 2022, Tuval Üzerine Yağlı Boya, 65×140 cm.

“İstikrarlı Hayaller”

Meteor/Balat Kültürevi‘nin ev sahipliğindeki “İstikrarlı Hayaller” sergisi, 21 sanatçının üretimlerini buluşturuyor. Başlığını Gaye Su Akyol’un “İstikrarlı Hayal Hakikattir” şarkısından ödünç alan ve genç sanatçıların çoğunlukta olduğu sergi, renkli tuvaller, hareketli yerleştirmeler, kıvrımlı heykeller gibi dinamik çalışmaları bir araya getirirken; sanatçıların, gerçeğinin halen yanında, hayatı dönüştürebilecek, istikrarlı hayallerine sahne olma amacı taşıyor.

Sergide Aras Seddigh, Aylin Zaptçıoğlu, Bawer Doğanay, Bora Aşık, Çınar Eslek, Doğu Özgün, Duygu Deniz Bilgin, Erol Eskici, Gökçen Cabadan, Güçlü Öztekin, İhsan Oturmak, Meltem Şahin, Merve Morkoç, Mısra Balkan, Murat Balcı, Nazım Ünal Yılmaz, Nur Özkaya, Onur Gülfidan, Rafet Arslan, Sinan Tuncay, Tayfun Gülnar’ın eserleri bir araya geliyor.

Gökçen Cabadan, Parrot Shield, 2022, Tuval Üzerine Yağlı Boya, 145×100 cm.

Bu Yılın Teması: İkinci Yüzyıl için Tasarım

2023’te Türkiye ikinci yüz yılına hazırlanırken, Nilüfer Belediyesi, 2023’ün temasını “İkinci Yüzyıl İçin Tasarım” olarak belirledi. Yekhan Pınarlıgil’in hazırladığı “Ütopyanın Gerçeğe Bakan Yüzü” mottosu altında planlanan beş sergilik 2023 görsel sanatlar programı, yeni yüzyılı uçurumdan kurtulmak için bir fırsat olarak kabul ederek, sürdürülebilir toplum inşası üzerine sanatın önerilerine odaklanıyor.

Previous Story

Freddie Mercury Koleksiyonu

Next Story

:mentalKLINIK’in Yeni Sergisi Dirimart’ta

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.