Avrupa ve ABD Müzelerinden Radarınızda Olması Gereken Sergiler

//

Bu sene küresel korona virüs salgını yüzünden müzeler üst üste zor kararlar vermek zorunda kaldı. “İlkbahar gösterimlerini sonbahara taşımak mı; yaz programlarını tamamen iptal etmek mi? 2020’deki gösterimlerin tamamını gözden çıkararak sadece kalıcı koleksiyonlara güvenmek mi?” gibi sorularla karşı karşıya kaldı. Dolayısıyla pek çok sergi ileri bir tarihe ertelendi veya iptal edildi.

Üst üste gelen bu hayal kırıklıklarına rağmen müzeler tüm kaynaklarını kullanarak sanatın kitlelerle buluşmaya devam etmesi için önemli sergiler hazırlamayı sürdürdü. Bloomberg, James Tarmy imzalı haberinde sonbahar döneminde açılacak olan ve görmeniz gereken 10 sergiyi listeledi. Bu yeni gelişmelerle birlikte sergilerin bir kısmı online’a taşınabilir ya da güncellenmiş tarihler belki de size görme imkanı sunabilir. Radarınızda olsun…

Hapsedilme Çağında Sanat

ABD’de ırkçılık, polis şiddeti, adalet ve hapsedilme konuları gündemde yer almaya devam ederken, zamanlaması oldukça yerinde olan “Marking Time: Art in the Age of Mass Incarceration” başlıklı sergide kendisi hapiste olan veya Amerika’nın hapishane-endüstriyel sistemini odağına alan 35 sanatçının işleri sergileniyor. Soyut resimlerden detaylı heykellere kadar uzanan geniş bir yelpazede işin bir araya getirildiği sergi, 4 Nisan’a kadar New York’taki MoMA PS1’de 1. Katta devam ediyor.

Belçika Sembolizmi Başrolde

19. yüzyılın son dönemindeki Avrupa’yı göz önüne seren “Decadence and Dark Dreams: Belgian Symbolism” başlıklı sergi, karakteristik özellikleri arasında duygusallık , büyüye hayranlık, derin anlamlandırmalar ve irrasyonelliğin sayılabileceği sembolizmi benimseyen bir grup Belçikalı sanatçının işlerini buluşturuyor. İzleyicisini Belçika sembolizminin fantezi dünyasına doğru bir yolculuğa çıkaracak serginin Berlin’deki Alte Nationalgalerie’de 17 Ocak’a kadar devam edeceği açıklanmıştı. Müze şu anda 30 Kasım’a kadar kapılarını kapatmış durumda.

“Artemisia” sergisinden “Judith Beheading Holofornes”

Artemisia Gentileschi İlk Kez İngiltere’de

Artemisia“, 17. yüzyılda yaşamış İtalyan portre ressamı Artemisia Gentileschi’nin işlerinin bir araya getirildiği İngiltere’deki ilk büyük sergi olarak öne çıkıyor.  Ölümünün ardından portreleri ve İncil’i ele alan tabloları Avrupa’daki saray koleksiyonlarına giren Gentileschi’nin işlerini sanatseverlere sunan serginin Londra’daki National Gallery’de 24 Ocak’a kadar görülebileceği açıklanmıştı. Ancak National Gallery de İngiltere’deki yeni karantina önlemleri kapsamında bu ay kapılarını kapatıyor.

Mimarlıkta Zamanın Rolü

Architects Studio serisinin dördüncü edisyonunda Danimarka’daki Louisiana Müzesi, yaratıcılığıyla öne çıkan Hintli mimar Anupamo Kundoo’dan ‘zaman kavramının mimarlıktaki unutulmuş rolü’nü araştırmasını istiyor. Gerçek binalara imzasını atan Kundoo, aynı zamanda tanınmış bir teorisyen. ‘Zamanın içinde yolculuk’  olarak tarif edilebilecek “Anupama Kundoo: Taking Time” başlıklı sergi, 31 Ocak’a kadar Humblebaek, Danimarka’daki Louisiana Müzesi’nde devam ediyor.

Irk Ayrımcılığı, Adaletsizlik ve Şiddet

1961’de Güney Afrika’da doğan ve ülkedeki ırkçı Apartheid rejiminin son dönemlerine de şahit olan Jo Ractliffe,  adaletsizlik ve şiddet açık bir şekilde fotoğraflamak yerine dolaylı olarak belgelemeyi tercih etti. Ractliffe’in sanat hayatını göz önüne seren “Jo Ractliffe: Drives” başlıklı sergide Art Institute of Chicago sanatçının 100’den fazla fotoğrafını bir araya getirdi. Fotoğrafların bir çoğunun günümüzün de geçmişten çok uzak ve farklı olmadığını hatırlattığı sergi 26 Nisan’a dek Art Institute of Chicago’da görülebilir.

İlginizi çekebilir:  Art Basel’den 1.6 Milyon Dolarlık Dayanışma Fonu

Geçmişi, Şimdiyi ve Geleceği Buluşturan Moda

Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü’nün hazırladığı kapsamlı sergi “About Time: Fashion and Duration”, bu sonbahar döneminin popüler teması olan ‘zaman’ın içinde moda değişimlerini sanatseverlerle buluşturuyor. 1870’lerden günümüze modayı ele alan sergide her biri siyah ya da beyaz olan 120 elbise yer alıyor. 29 Ekim’de kapılarını açan sergi 7 Şubat’a kadar New York’taki The Met Fifth Avenue’da gezilebilir.

Türkiye Seyahati de Fotoğrafladıkları Arasında

Amatör bir arkeolog ve gezgin olmasının yanı sıra dagerreyotipi tekniğinin öncülerinden olan fotoğraf sanatçısı Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892) İtalya, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, Kudüs, Filistin ve Mısır’dan geçen yolculuğunu fotoğraflarla belgeledi. Musee D’Orsay‘daki (Orsay Müzesi) “Giroult de Prangey” başlıklı sergide sanatçının Fransa ve Fransız kültürüyle olan bağı da göz önüne seriliyor. 3 Kasım’da açılan serginin 7 Şubat’a kadar Paris’teki Orsay Müzesi’nde görülebileceği açıklandı.

Piet Mondrian, Tableau No. VII (1925).
Fotograf: Wikimedia Commons

Odağında Mondrian ve De Stijl Var

Reina Sofia Müzesi açılmak için gün sayan sergisi “Mondrian and De Stijl”de Piet Mondrian’ı ve sanat eleştirmeni Theo van Doesburg’ün dergisi De Stijl’in etrafında toplanan çağdaşlarını odağına alıyor. 20. yüzyılın yeni sanat akımı De Stijl’i ve akımın ‘babası’ Mondrian’ı ele alacak Mondrian’ın ve çağdaşlarının çok sayıda işi bir araya getirilecek. Madrid’deki Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi’nde 11 Kasım’da kapılarını açmaya hazırlanan sergi, 1 Mart’a kadar devam edecek.

Farklı Bir Perspektiften Ulay

Amsterdam’daki Stedelijk Müzesi, performans sanatçısı Marina Abramovic’in partneri olması ve birlikte sergiledikleri işlerle hatırlanan, yakın zamanda hayatını kaybeden performans sanatçısı Ulay’ı farklı bir perspektifle sunmayı hedefliyor. “Ulay Was Here” başlıklı sergi, gerçek adı Frank Uwe Laysiepen olan sanatçının işlerini dört kategoriye ayıracak: Performans, cinsel kimlik üzerine yaptığı araştırmalar, sosyal ve politik alanlardaki katılımı ve Amsterdam’la olan ilişkilisi… 21 Kasım’da açılması planlanan sergi, 18 Nisan’a kadar Amsterdam’daki Stedelijk Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Çok Yönlü Bir Sanatçı

Günümüzde, sanat piyasasını dahil etmezsek, sanatçıların genelde ticaret dünyasının dışında kalmaları beklenir. Fakat Emil Pirchan (1884–1957) sanat, tasarım ve zanaatkarlığın özgünlüğünü hem görsel sanata hem de ticarete eşit derecede uygulama olanağı sağlanabileceğini kanıtlamış bir isim. Viyana’daki Leopold Museum‘da “Emil Pirchan” başlıklı sergi, Pirchan’ın sahne tasarımından kitap illüstrasyonlarına, grafik tasarımdan ve reklamcılığa kadar uzanan yeteneğini sanatseverlerle buluşturacak. Leopold Müzesi’nde 27 Kasım’da kapılarını açacak olan sergi, 4 Nisan’a kadar görülebilecek.

Previous Story

Müze Çağdaş Sanat Katını Van Gogh Temalı Işık Şovuna Çeviriyor

Next Story

“Hizmetçi”nin Ardından Yeni Filminin Çekimleri Başlıyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.