Ondan Beri sergisi, Artweek Istanbul X. Edisyon

Artweeks Istanbul’da Son Üç Gün

1 Ekim'de Bilgili Holding ev sahipliğinde, The Ritz- Carlton Residences'da kapılarını açan Artweeks Istanbul 10. Edisyon, 14 Ekim Pazartesi, günü sona eriyor. 20'nin üzerinde çağdaş sanat galerisinin yaklaşık on beş gün boyunca ağırlayan etkinliğin sosyal medya hesaplarından ilk haftada yaklaşık 12 bin kişinin ziyaret ettiği paylaşılsa da, bu yıl ki edisyon İstanbul'un yeni sanat sezonunu şöyle özetliyor: izleyici az, fiyatlar yüksek, satış neredeyse yok... 

Bilgili Holding’in ev sahipliğinde 2018 yılından bu yana İstanbul’da senede iki defa gerçekleştirilen  Artweeks, geçtiğimiz edisyonunda hem isim hem de mekân değişikliğine giderek Akaretler’den The Ritz-Carlton Residences’a taşınmıştı. Bugün 10. Edisyonuna ulaşan etkinlik yeni yerine iyice alışmış görünse de İstanbul’un yeni sanat sezonunu şöyle özetliyor: ziyaretçi az, fiyatlar yüksek, satış neredeyse yok…

X Edisyon Sergileri

Yapımı 1970’li yıllara dayanan ünlü mimarlar Doğan Tekeli ve Sami Sisa imzalı The Ritz-Carlton Residences, her geçen gün hızla değişen ve dönüşen İstanbul’un bu hızlı dönüşümüne ayak uydurmayı başarmış simgesel yapılarından… Dönüşüm projesi 2023’te tamamlanan yapı, 2024 yılı başından bu yana da şehrin çağdaş sanat alanına sunduğu yeni bir imkanlarla öne çıkıyor. Artweeks Istanbul’un 9. Edisyon’una ev sahipliği yapmış yapı, şimdilerdeyse 10’uncu edisyonunu ağırlıyor. Yapının sizi galerilerin sergileme alanlarına ulaştıracak B Blok Girişi, bir önceki edisyonun aksine sakinliği ile dikkat çekiyor. 6 kata yayılan etkinliğin giriş katında ise izleyiciyi Karşılaşma duvarı karşılıyor.

Karşılaşma sergisi, Artweeks X. Edisyon

Duvarda her sene farklı sanatçı gruplarına odaklanan, Bilgili Sanat’ın en başından beri desteklediği bağımsız sanatçılardan bir seçki yer alıyor. Küratörlüğünü  Bilgili Sanat’ın Kültür ve Sanat Projeleri Yöneticisi Begüm Güney’in, yardımcı küratörlüğünü ise Yağmur Doğan’ın üstlendiği yaklaşık 1o metre karelik duvarda farklı mecralarda ve tekniklerde üretim yapan 14 sanatçının eseri görülebiliyor. Seçkide tipografinin öne çıktığı eserler göze çarpıyor. Deniz Özuygur, Assif Assefi, Emir Yasin Yağmurca, Bengisu Bayrak, Can Kabba, Taner Şekercioğlu, Yunus Çermik, Emre Keskin, Ece Haskan, Betül Kotil, Halil Vurucuoğlu ve Şerife Bilgili Ercantürk seçkide yer alan sanatçılar…

Ondan Beri sergisi, Artweeks X. Edisyon

Yine aynı katta Begün Güney küratörlüğünde gerçekleşen bir başka sergi ise Ondan Beri… Artweeks 10. Edisyona katılan 26 galeriden seçkiyle oluşturulan bir sergi… Güney,  konu ve kavram odağı olmayan sergide biçimsel dil ve estetik bütünleşmeye dikkat çekiyor. Deneyimli genç ve usta sanatçıların yer aldığı sergide pratiğinde  fotoğraf ve resim arasındaki çizgiyi oldukça bulanıklaştıran Alman fotoğrafçı Andreas Gursky’nin yanı sıra eserleri yer alan sanatçılar ise şöyle:

Metin Alper Kurt, İrem Yörükoğlu, Eelco Hilgersom, Mustafa Karyağdı, Tahsin engin Gökten, David Doğan Levi, Suat Akdemir, Seyhun Topuz, Burak Kutlay, Ahmet Çerkez, Kemal Önsoy, Serhat Kiraz, Uğur Cinel, Sidar Baki, Seçil Erel, Fırat Koç, Nisan Talaz, İsmet Doğan, Özgür Ballı, Sinem Dişli, Selim Turhan, Defne Parman ve Canan Savaş.

Şişli Belediyesi BİRLİKTE sergisi

Kamusal Sergiler

-1’inci katta Şişli Belediyesi’nin Şişlili sanatçıların desteğiyle yine Şişlili sanatçılara görünürlük imkanı sunan sergisi BİRLİKTE izleyiciyi karşılıyor. Şişlili sanatçıları kapsayan bu kamusal serginin en önemli özelliği Şişli’de yaşayan sanatçılar  CANAN, Çınar Eslek, Ekin Kano, Nalan Yırtmaç, Neriman Polat, Nermin Er ve Sevil Tunaboylu’nun önerdiği isimlerden oluşturulan bir seçki olması. BİRLİKTE sergisinde son iki yıldır fuar katılımı göstermemiş, bağımsız sanatçıların yer alıyor. Fırsat eşitliği, iş birliği ve dayanışma temelli proje, Şişlili sanatçıların görünürlüğüne katkı sağlamayı amaçlıyor. Kamusal sergilerde Şişli Belediyesi’nin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, Taksim Sanat’ta gerçekleşen ve sanat alanında öğrenim gören öğrencilerin desteklendiği “Açık Stüdyo Günleri” etkinliğinden 6 genç sanatçının eserlerini Taksim Sanat sergileme alanında izleyiciye sunuyor.

İlginizi çekebilir:  Mülkiyet Fikri İçin Buzdan İki Sözcük: Mülkiyet Yoktur
Artweeks İstanbul X. Edisyon

Anadolu’dan İki Galeri

Katılımcı galeriler arasında MERKUR Galeri, Martch Art Project, Sevil Dolmacı, Mine Art Gallery,  Artopol, Frank Art Studio, Pilot, C.A.M Gallery, E’art Gallery, Sanatorium, Bosfor, Olcay Art, Galeri/Miz, Birim, X-ist, Muse Contemporary, Adas, Mariana Custodio, Chi Art Gallery ve Ambidexter yer aldığı Artweeks’te Anadolu’dan ise Adana’dan KUN Art Space, Eskişehir’den The Key Art Gallery bulunuyor.

Üç Nesil Pilevneli’ler

Artopol Galeri’de sergilenen ve üç nesildir sanatla iç içe olan Pilevneli ailesinin eserleri yer aldığı Üç Nesil Pilevneli’ler sergisi de Artweeks Istanbul X. edisyonun öne çıkanlarından… Sergi, Mustafa Pilevneli’nin sanatsal mirasının izinden giden Yavuz, Pemra ve Belmin Pilevneli’nin üç nesil boyunca devam eden üretimlerinden seçkilere yer verirken, ailenin sanatsal anlayışının ve estetik değerlerinin izlerini de paylaşıyor.

Üç Nesil Pilevneli’ler sergisi Artopol Galeri

İzlenimler

Farklı sanat disiplinlerinde üreten ve çalışan sanatçıları, koleksiyonerleri ve sanat izleyicisini bir araya getiren Artweeks Istanbul’un sosyal medya hesaplarından etkinliği ilk haftada yaklaşık 12 bin kişinin ziyaret ettiği paylaşıldı. Ancak The Ritz-Carlton Residences’ın altı katına yayılan etkinliği özellikle hafta içi günlerde ziyaret ettiğinizde katlarda bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ziyaretçinin varlığı dikkat çekiyor. Konuştuğumuz bazı galeri sahipleri hafta sonu etkinliğin biraz daha kalabalık olduğunu söylese de bu sayıda da beklentilerinin çok altına… Kimi galeri çalışanları ise hafta içi neredeyse boş geçen etkinliği “kapalı alanda saatlerce beklemekten psikolojimiz bozuldu” diye özetliyorlar.

Stajerler ise içinde bulundukları durumu sosyal medyada paylaşılan çekirdek çitleyen bir caps ile gülerek anlatıyorlar. Ziyaretçi sayısının azlığının nedeninin fuarın iki hafta gibi uzun bir sürece yayılmasından kaynaklı olabileceğini ve son günlere doğru artış göstereceği beklentiler arasında…  Kimileri ise 7 yıl boyunca Akaretler Sıraevler’de yapılan etkinliğin The Ritz-Carlton Residences’a taşınmasının doğru bir karar olmadığını ekliyor. Etkinliğin on beş gün gibi uzun bir zamana yayılmasını eleştirenler de var.

Ondan Beri sergisi, Artweeks X. Edisyon

Konuştuğumuz galeriler ise eser satışlarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu vurguluyor. Fuarın 11’inci gününde konuştuğumuz bazı galeriler hala hiç eser satışı yapamadıklarını bazıları ise sadece bir tane eser sattıklarını anlatıyorlar.  Artweeks’in bitimine günler kala ziyaretçi sayısında bir parça artış ve ziyaretçi profilinde değişim olduğunu gözlemlediklerini belirtseler de henüz bu değişim eser satışlarına yansımış değil. Gelen ziyaretçiler ise eserlerin fiyatların çok yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Artweeks Istanbul,  14 Ekim Pazartesi akşamı kapılarını kapatacak. Şimdi gözler 23-27 Ekim’de 19. Edisyonu ile İstanbul Tersane’de kapılarını açacak Contemporary Istanbul‘da.

Previous Story

“Gökyüzü Başımızın Üstüne Düşebilir”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.