Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Pırıl Güleşçi Arıkonmaz / Pg Art Gallery

/

Tüm dünyayı sarsan ve hayatı durduran korona virüs salgını, sanat dünyasını da sarstı. Almanya, Fransa ve İngiltere sanat dünyası için yüklü miktarlarda destek paketi açıklarken ülkemizde maalesef ciddi bir yardım söz konusu değil. Sanat piyasasının profesyonelleri bir yandan ayakta kalmaya çalışırken bir yandan, daha da dijitalleşen dünyada, yeni yollar bulmanın peşinde… Sanat galerilerinin durumlarını soruşturduk, sorular yönelttik.

* Covid-19 krizi galerinizi nasıl etkiledi?

* Dijitalleşen dünyada galerilerin yeri ne? 

* Online satış yapıyor musunuz?

* Önümüzdeki günler için dijital iş modelleri planlıyor musunuz?

* Salgın sonrası, sanat piyasasına dair öngörüleriniz neler?

* İptal olan veya iptal edilecek sergileriniz var mı?

* Koleksiyoner ve sanatçılarla nasıl bir iletişim içindesiniz?

* Bu süreçte, personelin işine son vermek zorunda kaldınız mı? 

* Mevcut ekonomik durumu kaç ay daha sürdürebilirsiniz?

“Online Sergiler, Bağımsız Sanatçılar İçin Yeni Alan Yarattı” 

Pırıl Güleşçi Arıkonmaz
PG ART GALLERY – KURUCU

Bu pandemi süreci, biz dahil pek çok sektörü, hali hazırda var olan dijital kaynakları daha etkin bir şekilde kullanmaya yöneltti. Hem sosyal düzeni hem de ekonomiyi alt üst eden bu sürecin ne kadar devam edeceği belirsizliğini korumakla birlikte, duruma adapte olamayan ve ekonomik olarak desteklerle ayakta kalan pek çok galeri ve sanatçı varlığını sürdürmekte güçlük çekecek. En kısa vadede hayat normale dönse ve evlerimizden çıkabilsek dahi sosyal mesafeyi koruma hali, hayatımızın bir parçası olmaya bir süre devam edecek. Geleneksel sergileme biçimleri yerini korurken global olarak erişilebilir olan ve düşük bütçe ile düzenlenen online sergiler de devamlılığını koruyacak. Herhangi bir galeri ile çalışmayan bağımsız sanatçılar için de bir mekana bağlı kalmaksızın işlerini gösterebilecekleri yeni bir alan sağlanmış olacak.

Atölyelerden Canlı Yayın

Pg Art Gallery olarak bizim attığımız ilk adım, sergilerin açılışlarını online olarak planlanan tarihte gerçekleştirmek oldu. Ayla Turan ve Ömer Faruk Yaman atölyelerinden Instagram canlı yayın bağlantısı ile sergilerini anlatırken izleyiciler de evlerinden çektikleri videoları paylaşarak açılışımıza katılım gösterdi ve destek oldular. Fiziksel olarak bir araya gelemesek de fikren ve kalben sosyal mecralar üzerinden sanat sayesinde buluşmayı başarabildiğimizi gördük. Bu durum, bize, sanata ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu ve sanatın ruhumuzu besleyen en temel gereksinimlerden biri olduğunu hatırlattı.

İlginizi çekebilir:  Dirimart'tan Yeni Sergi: "İnziva"

VR Gözlüklerle Sergi Turu

Galerinin, ana mekanında gerçekleştireceğimiz sergileri, şimdilik ertelemiş bulunuyoruz. Ancak bağımsız ve genç sanatçıları desteklediğimiz proje alanı Pg Basement’ta sergilerimizi online olarak gösterime açmaya devam edeceğiz. Hakan Sorar’ın “Through the Skin” adlı ilk kişisel proje sergisini 9 Mayıs Cumartesi akşamı bu sergi beraberinde hayata geçirdiğimiz Pg Online Gallery’de sanatseverlerle buluşturacağız. Sanatçının, tamamen dijital olarak tasarlanmış bir mekana yerleştirilen fotoğraflarının yanı sıra kütüphane kısmında, sergi hazırlık sürecinde yararlandığı kaynak kitaplara da erişilebilecek. İzleyiciler, sergiyi dilerlerse VR gözlükleriyle de deneyimleyebilecekler. Üzerinde çalıştığımız bir diğer proje ise Maslak Atatürk Oto Sanayi’de 2018’de ziyarete açılan Pg Pop Up ile ilgili. Galerinin temsil ettiği sanatçıların yanı sıra bağımsız sanatçılara da yer verdiğimiz bu mekanı, sanatçılara daha fazla destek olabilmek adına şimdilerde daha görünür kılacağız.

Sanatçıların Görünürlülüğü

Çarkın dönebilmesi için sanat sahnesinde yer alan her aktörün, üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam etmesi gerekiyor. Galeri olarak bizim yapabileceğimiz; motivasyonumuzu kaybetmeden yeni projelere odaklanmak, izleyicilere, yeni sergi deneyimleri yaşatmanın yollarını aramak, sanatçıların görünürlüğünü arttırmak ve maddi, manevi destek olmak. Sanatçılar üretmeye, paylaşmaya; koleksiyonerler de takip etmeye ve alım yapmaya devam etmeliler.

Sosyal Medya İçeriğini Çeşitlendirdik

Satış anlamında etkili kanallardan biri olan sosyal medya hesaplarımızı zaten oldukça aktif bir şekilde kullanıyorduk. Bu süreçte içeriği çeşitlendirip yoğunluğu arttırdık. Bu sayede, pek çok yeni koleksiyonerle tanışma fırsatı bulduk. Koleksiyonerler, uzun bir süredir, alımlarını, gönderdiğimiz pdf dosyalar üzerinden yapıyor. Aslında her birimiz bu düzene alışık halde hareket ediyoruz epeydir. Güvene dayanan, sanatçı-galeri-koleksiyoner ilişkisinin en güzel örneği bu durum. Koleksiyoner, yıllardır tanıdığı/çalıştığı galeri ile yakından takip ettiği sanatçıya olan güvenine dayanarak işi fiziksel olarak görmeden alabiliyor. Dolayısıyla Pg Art Gallery’nin, sanatçılar ve koleksiyonerlerle olan ilişkilerinde satış anlamında pek de yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duymadığını söylemeliyim. 27 senelik bir galeri oluşumuz galeri-koleksiyoner ilişkisinin en önemli bölümü olan “güven” unsurunun zeminlerinin çok önceden atılmış olmasına bağlı. Galerinin tüm ekibi de çalışmalarına evlerinden devam ediyor, herhangi bir işten çıkarma söz konusu tabii ki değil! Kaç ay daha bu şekilde devam edebiliriz bilemiyorum ama bu zor süreci sonuna kadar pes etmeden atlatacağımıza eminim.

Previous Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Kerimcan Güleryüz / The Empire Project

Next Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Hazer Özil 
/ DİRİMART

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights