Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Hazer Özil 
/ DİRİMART

Tüm dünyayı sarsan ve hayatı durduran korona virüs salgını, sanat dünyasını da sarstı. Almanya, Fransa ve İngiltere sanat dünyası için yüklü miktarlarda destek paketi açıklarken ülkemizde maalesef ciddi bir yardım söz konusu değil. Sanat piyasasının profesyonelleri bir yandan ayakta kalmaya çalışırken bir yandan, daha da dijitalleşen dünyada, yeni yollar bulmanın peşinde… Sanat galerilerinin durumlarını soruşturduk, sorular yönelttik.

* Covid-19 krizi galerinizi nasıl etkiledi?

* Dijitalleşen dünyada galerilerin yeri ne? 

* Online satış yapıyor musunuz?

* Önümüzdeki günler için dijital iş modelleri planlıyor musunuz?

* Salgın sonrası, sanat piyasasına dair öngörüleriniz neler?

* İptal olan veya iptal edilecek sergileriniz var mı?

* Koleksiyoner ve sanatçılarla nasıl bir iletişim içindesiniz?

* Bu süreçte, personelin işine son vermek zorunda kaldınız mı? 

* Mevcut ekonomik durumu kaç ay daha sürdürebilirsiniz?

“Alıcılar, Bu Süreçte Online Platforma Daha Çok İlgi Gösteriyor”

Hazer Özil – DİRİMART

Covid-19 salgının yayılmasıyla beraber, ekipçe çalışmalarımızı evden yürütmeye başladık. Galeriyi kapattığımızda devam etmekte olan Fahrelnissa Zeid’in “Üç Kişilik Oyun” adlı sergisini sanal tur hâline getirdik ve sergi için dijital katalog oluşturup web sitemizden paylaştık. Bunun yanı sıra online yayınlanan bir söyleşi serisi başlattık. Geçmişe yönelik materyallerimizi de dijitalleştirerek paylaşıma açma üzerinde çalışıyoruz. İzleyiciye ulaşmak adına dijital kaynakları daha etkili kullanmak için çalışmalar yaptığımız bir süreç oldu. Aynı şekilde birçok kurum ve sanat galerisi de dijitalleşmeden daha çok faydalanarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Her ne kadar fiziksel sanat deneyiminin değerini hiçbir zaman yitirmeyeceğini düşünsem de önümüzdeki süreçte dijitalleşmenin sanatı deneyimleme sürecindeki rolünün gittikçe artacağı kanısındayım.

İlginizi çekebilir:  ÖZEL DİJİTAL SAYIDA NELER VAR?

Benzer Hisler İçindeyiz

Bu sezon gerçekleştirmeyi planladığımız Nisan’da açılacak sergiyi salgının yayılma riskine karşı alınan önlemler dolayısıyla önümüzdeki sezona erteledik. Normal çalışma düzenine geçiş takvimine bağlı olarak sezonun diğer sergisini de gelecek sezona kaydırmamız söz konusu olabilir. İptal ettiğimiz bir projemiz yok. Sanatçılarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Salgın tüm dünyayı etkilediği için hepimiz benzer günleri yaşıyoruz, benzer hisler içindeyiz. Bu süreçte iletişim halinde olmak ve bir yandan da gelecek projeleri konuşmaya devam etmek çok kıymetli.

Süreç Uzadıkça Piyasa Kitlenir

Online satış platformu Artsy üzerinden satışa sunduğumuz işler var. Bunun yanı sıra pandemi nedeniyle iptal edilen Hong Kong fuarı nedeniyle Art Basel’in fuar katılımcılarına açarak başlattığı Online Viewing Room’da fuarda sergilemeyi planladığımız işleri sunduk. Benzer şekilde Mayıs’ta gercekleşmesi planlanan ve iptal edilen Frieze New York için de Frieze’in başlatacağı Viewing Room’da yer alacağız. Alıcılar, bu sıralar, bu tür online platformlara daha çok ilgi gösteriyor. Bu online platformların yanı sıra devam eden satışlarımız da var. Ancak tabi pandemi öncesine kıyaslanacak miktarda değil. Alıcıların tedbirli davrandığı bir dönemdeyiz. Bu süreç uzadıkça piyasa kilitlenmeye doğru gidecektir. Genel ekonomiden bağımsız degiliz, kırılgan bir sektörün içindeyiz. Karamsar olmak yerine birkaç ay içinde alıştığımıza yakın bir sisteme geçmiş olmayı umuyoruz. Dirimart çalışmalarına tam kadro devam ediyor. Hep birlikte galeriye dönmeyi dört gözle bekliyoruz.

Previous Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Pırıl Güleşçi Arıkonmaz / Pg Art Gallery

Next Story

Sekiz Dakika Kırk Altı Saniye…

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.