ÖZEL DİJİTAL SAYIDA NELER VAR?

** “Onlar da Bizden Farklı Değildi”  başlıklı yazıda yüzyıl öncesine dönüyoruz.1918 İspanyol Gribi salgınını yaşamış insanlar mektuplarında, günlüklerinde neler yazmışlardı? Bugün yaşadığımız Korona virüsü salgını sürecinde onların anılarıyla, hissettikleriyle bağ kurabilmemiz mümkün mü?

 ** “Sekiz Dakika Kırkaltı Saniye”

Minneapolis’te bir polisin diziyle boğarak öldürdüğü George Floyd, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı gösteriler için bir sembol oldu. The Walker Art Center ve Minneapolis Institute of Art, polis teşkilatıyla bağını koparacağını açıklayarak ilk adımı attı. Ardından Museum of Contemporary Art Chicago polisle bağlarını kestiğini açıkladı. Tüm dünyayı saran protestoları ve kültür sanat dünyasına yansımalarına ait bir yazı.

** “Galericiler Dosyası”

Sanat galerilerine salgınla beraber neler yaşadıklarına dair sorular yönelttik. Haldun Dostoğlu, Mois Zilberman, Hazer Özil, Kerimcan Güleryüz, Pırıl Güleşçi Arıkonmaz, Sevil Binat, Pınar Türker, Ferda Dedeoğlu, Selin Söl, Osman Nuri İyem ve Bengü Gün yanıtladı.

** “Kurumlar Dosyası “

SSM, Pera Müzesi, İstanbul Modern, Borusan Müzik Evi, ARTER ve SALT gibi Türkiye’nin en önemli sanat kurumlarına sorduk. Dijital ortamda buluşulan yeni düzen, bir geçiş süreci mi yoksa kalıcı yeni bir düzen mi? Dr. Nazan Ölçer, Özalp Birol, Görgün Taner, Levent Çalıkoğlu, Aydın Dorsay yanıtladı

** “Sanat Piyasasında Mecburi Duraklama” Aylin Seçkin pandeminin sanat piyasası üzerine yarattığı etki ve olası çözümler üzerine yazdı.

** “Kültür Ekonomisi Raporu” Dr. Funda Lena, “Grafiklerle Türkiye’nin Kültür Ekonomisi” raporunun ikincisini dijital olarak yayımladı.

** “Pandemi ve Sanatçıların İç Dünyası” başlıklı konuda farklı disiplinlerden 15 sanatçıya tek soruda küresel salgının iç dünyalarını, yaratıcılıklarını ve üretimlerini nasıl etkilediğini sorduk. Nezaket Ekici’den, Ansen Atilla’ya, Yaşam Şaşmazer’den, İhsan Oturmak’a sanatçıların zihinsel ve ruhsal dünyalarından arşivlik notlar…

** “Korona ve Sonrası Müzayedeleri”

Dünyanın en önemli müzayede evleri Christie’s, Sotheby’s, Phillips ve Bonham’s müzayede raporu.

** #Çağdaşsanatadestekkampanyası

Ali Güreli söyleşisi: Güreli, salgın sebebiyle başlattıkları “Çağdaş Sanata Destek” kampanyasını, CI’ın Eylül ayı yerine Aralık’ta yapılacağını ve fuarın online versiyonu için çok kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

** “Geleceğimiz Kırsal Alan mı?”

Son dönemin en ufuk açıcı sergilerinden biri Şubat ayında New York Guggenheim’de açılıp-salgınla beraber kapandı. Sergi hayatımızın odağına koymamız gereken bir sorudan yola çıkıyor. “Geleceğimiz kırsal alanlar da mı?” Rem Koolhaas’la birlikte sergiyi düzenleyen Samir Bantal ile ArtDog İstanbul için özel bir söyleşi yaptık.

İlginizi çekebilir:  Pandemi ve Sanatçıların İç Dünyası - Burcu Perçin

** “Tasarımın Pandemi Reaksiyonu” başlıklı konuda son derece ilginç örneklerle Tasarım’ın pandemi ile hayatımıza giren “yeni normal” i nasıl şekillendirceğine bakıyoruz.

** Tiyatro ve Pandemi Bütün varoluşunu birebir seyirciyle ilişki üzerine kurulmuş tiyatro pandemiden en ağır darbelerden birini aldı. Seyircisiz bir tiyatro düşünülebilir mi? Tiyatrolar nasıl yaşayacak? Salonlara geri dönülecek mi? Mehmet Ergen, Nedim Saban, Berfi n Zenderlioğlu ve Yeşim Özsoy’a sorduk.

** Moda ve Pandemi Yves Saint Laurent’in ardından Gucci’nin moda haftasından çekilip kendi takvimlerini oluşturması derken moda dünyası yeni “normale” adapte olmaya çalışıyor. “Sil Baştan Moda” başlıklı yazı pandemi ve moda ilişkisine bakıyor.

** Sinema ve Pandemi Sinemanın zorunlu olarak verdiği antrakt bir hayli uzun süreceğe, COVID-19’un sinemadaki etkileri aylarca, hatta birkaç yıl boyunca hissedileceğe benziyor. “Sinemaya Covid-19 Darbesi” başlıklı yazıda sinema ve salgın ilişkisini inceledik.

** Edebiyat ve Pandemi Hakan Bıçakçı, Ömer Erdem, Ethem Baran, Jale Sancak, Menekşe Toprak, Attila Şenkon ve İsmail Güzelsoy’a salgın döneminde yaşadıkları deneyimleri, geleceğin edebiyatını ve pandemi sonrası yazı ve düşünce dünyasına dair sorular sorduk. “Tuhaf Zamanların Edebiyatı” başlıklı konuda salgının edebiyat dünyasına etkileri hakkında düşüneceksiniz.

** “Kısıtlı Mekanda Flanörlük” Hilmi Yavuz, Ali Akay, Levent Cantek, Emrah Polat, Barış Müstecaplıoğlu, Gül İrepoğlu, Fuat Sevimay, Alin Taşçıyan, Feridun Andaç, Korhan Gümüş ve Beyza Boynudelik’e sorduk. Evde “flaneur” olunabilir mi? Peki yavaşladık mı sahiden? Her şey bittiğinde bizi nasıl bir kültür ortamı bekliyor? Kültür dünyamızda farklı alanlarda üreten isimlerin bu sorulara verdikleri yanıtlar, kültürel algı ve rutinlerinde olan değişimlerle birlikte, kısıtlı mekanda flanörlük, yavaşlama ve salgın sonrası kültür ortamının geleceği gibi konularda düşünmemize aracı oluyor.

**Köşe yazarımız Zafer Aracagök’ın “Rhuthmos, Ritim ve Politika” başlıklı son yazısı dijital sayıda.

** “Post-Pandemi Döneminin Şifreleri: Sadelik, Tasarım, Dayanışma ve Tasarruf”
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ile yayınladıkları ‘Kültür- Sanatın Birleştirici Gücü ve Alanın İhtiyaçları’ isimli rapor ekseninde pandemi günlerinin kültür sanata etkilerini, olası senaryoları konuştuk. Yeni kurallar ve yeni şifrelerle, zorlu ama heyecan verici günler kültür sanat dünyasını bekliyor. İletişim ve dayanışma, bu  günlerde her zamankinden daha çok anlam kazanıyor ve salgın sonrası dönem belli ki eskinin alışkanlıklarının tortularıyla değil, taze yaklaşımlarla biçimleniyor.
Previous Story

Editör Mektubu: “Nefes Alamıyoruz”

Next Story

ArtDog İstanbul Özel Dijital Sayı çıktı!

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.