Dünyanın en önemli sanat etkinliği, sanat dünyasının "Olimpiyatları" sayılan Venedik Bienali için geri sayım başladı.

2024 Dünya Turu: Bienaller ve Sanat Fuarları

2024 yılının ilk sayısı için dünyada bu yıl takip edilmesi gereken bienaller ve sanat fuarlarını derledik. Özellikle geçtiğimiz yıl sanat dünyasının en çok tartıştığı konulardan biri olan 18. İstanbul Bienali ve diğer etkinliklere dair tüm detayları bu yazıda bulacaksınız.

/

Art Dubai

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu yıl 17’nci kez düzenlenecek olan çağdaş sanat fuarı Art Dubai’nin sadece davetiye ile katılım sağlanabilen ön izleme günleri 28-29 Şubat’ta yapılacak. 1-3 Mart arasında ise ziyaretçileri kabul edecek olan fuar, Ortadoğu’nun en önemli sanat etkinliklerinden biri. Art Dubai, 100’den fazla galeriyi bir araya getirecek.

Art Dubai, 2023. Fotoğraf: Art Dubai

Frieze Los Angeles

Santa Monica Havalimanı’nda 29 Şubat-3 Mart arasında yapılacak olan çağdaş sanat fuarı, bu yıl beşinci kez düzenlenecek. Christine Messineo’nun direktörlüğünü üstlendiği fuar, 21 ülkeden 95’ten fazla galeriyi bir araya getirecek. Frieze Los Angeles, uluslararası Frieze fuarları arasında her yıl ilk sırada yapılıyor.

Frieze Los Angeles VIP ön gösterim, 2023. Fotoğraf: Casey Kelbaugh
ArtDog Istanbul 20. Sayı150,00Ocak – Şubat 2024

“VASAT DÜNYA VASAT SANAT” Sayısı

ArtDog Istanbul basılı dergi satış noktalarını görmek için tıklayın.

Kapak Görseli: Maurizio Cattelan, İsimsiz, 2001

Kapak Uygulaması: Burcu Ocak

Başarılı

TEFAF Maastricht

Bu yıl 37’nci kez yapılacak olan Hollanda’daki TEFAF Maastricht, 9-14 Mart tarihleri arasında kapılarını açıyor. Eskiden yeniye 7 bin yıllık bir sanat geçmişine ait eserleri keşfetme imkânı sunan fuar, 20’den fazla ülkeden gelen 270’in üstünde katılımcıyı ağırlayacak. Güzel sanatlar, antika ve tasarım fuarında ustaların baş yapıtlarının yanı sıra antikalar, modern ve çağdaş sanat eserleri, mücevherler, 20. yüzyıl tasarımları ve kağıt üzerindeki eserler görülebilecek. Fuar, Maastricht Exhibition & Conference Centre’da yapılacak.

TEFAF Maastricht, 2023. Fotoğraf: Loraine Bodewes

Art Basel Hong Kong

Art Basel Hong Kong’un 2024 edisyonunda Türkiye’den Dirimart, Pi Artworks ve Zilberman Gallery yer alacak. 242 katılımcının yer alacağı çağdaş sanat fuarı, 28-30 Mart 2024 arasında Hong Kong Convention & Exhibition Centre’da yapılacak. Fuarın ön izleme günleri 26-27 Mart olacak. Galeri sayısını 2023’e göre yüzde 37 oranında artıran fuar, pandemi öncesindeki katılımcı sayısına geri dönüyor. 40 farklı ülkeden gelen katılımcıları ağırlayacak olan fuardaki galerilerin yarısından fazlası Asya’dan.

Art Basel Hong Kong 2024’e hazırlanıyor.

60. Venedik Bienali

20 Nisan-24 Kasım 2024 ​​arasında yapılacak 60. Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi küratörlüğünü Adriano Pedrosa’nın yaptığı bienalin teması “Foreigners Everywhere” (Yabancılar Her Yerde) olacak. Tema, dünyanın neresine gidilirse gidilsin yabancı olarak algılanan insanlarla karşılaşılacağını ifade ediyor. Aynı zamanda insanın en derinlerde kendisine bile yabancı olduğunu anlatıyor. Küratör, sanatçıların bu hisse yabancı olmadığını söylüyor. Başlık, göç ve sürgün temalarının yanı sıra marjinalleşme ve ötekiliği ifade ediyor. “Sanat Dünyasının Olimpiyatları” olarak bilinen Venedik Bienali’nden bu yıl İskoçya çekildi, Benin ise ilk defa katılıyor. Türkiye pavyonu küratörü Esra Sarıgedik, İstanbul Bienali tartışmaları sırasında istifa etmişti. Türkiye’yi temsil edecek sanatçıysa yaklaşık 40 yıldır aktif olarak üreten, birçok önemli uluslararası çağdaş sanat sergisinde yer alan, işleri uluslararası özel ve kamusal koleksiyonun parçası olan Gülsün Karamustafa.

59. Venedik Bienali. Fotoğraf: Andrew Russeth

Frieze New York

Bu yıl 13. edisyonuyla geri dönen çağdaş sanat fuarı Frieze New York, kentin önemli kültür merkezlerinden The Shed’de yapılacak. 1-5 Mayıs arasında ziyaret edilebilecek olan fuar, dördüncü kez burada gerçekleştirilecek. Fuar, multidisipliner sanat merkezinin birçok katına yayılacak. Frieze New York, son birkaç yıldır olduğu gibi bu sene de fuara çevrimiçi katılım fırsatı sağlayan Frieze Viewing Room uygulamasını hayata geçirecek.

Frieze New York, 2023. Fotoğraf: Casey Kelbaugh / CKA. CKA ve Frieze’in izniyle

Art Basel

İsviçre’nin Basel kentinde 13-16 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan çağdaş sanat fuarı Art Basel, şüphesiz sanat dünyasının en önemli etkinliklerinin başlarında yer alıyor. 200’den fazla galeriyi bir araya getiren fuar, beş kıtadan 4 binden fazla sanatçının eserlerini görme fırsatını sunuyor. Geçen yıl 36 ülkeden 284 galerinin katıldığı fuarı 82 bin kişi ziyaret etti.

İlginizi çekebilir:  Tanrı Kompleksi
Art Basel’in izniyle.

Frieze Seoul

Frieze markasının Güney Kore’nin başkenti Seul’e taşıdığı etkinlik, ilk olarak 2022’de yapıldı. Seul’un Gangnam bölgesindeki COEX adlı binada yapılacak olan çağdaş sanat fuarı, 4-7 Eylül arasında açık olacak. Geçen yıl 120 galeriye ev sahipliği yapan fuarı 70 binden fazla kişi ziyaret etti. Fuarla birlikte sanat dünyasında etkisini artıran Seul’de açılan Pace, Lehmann Maupin ve Thaddaeus Ropac gibi galeriler de şehrin kültür-sanat için Asya’daki önemli merkezlerden biri haline gelmesini sağlıyor.

Frieze Seoul, 2023. Fotoğraf: Lets Studio. Lets Studio ve Frieze izniyle

The Armory Show

Uluslararası arenada önemli sanat fuarlarından olan The Armory Show, bu yıl New York’ta 6-8 Eylül arasında yapılacak. Geçmişte Türkiye’den Dirimart’ın da katıldığı fuar ilk kez 1994’te Gramercy International Art Fair ismiyle gerçekleştirildi. 2023’te Frieze grubu tarafından satın alınan fuar, New York’un en büyük sanat fuarı olarak da biliniyor. Geçen yıl 51 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuara 225 galeri katılmıştı.

Armory Show’da Eva Respini’nin tasarladığı platform. Fotoğraf: Vincent Tullo.

İstanbul Bienali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2007-2036 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen İstanbul Bienali’nin 18’inci edisyonunun, 14 Eylül-17 Kasım arasında yapılması bekleniyordu. Geçtiğimiz yıl bienalin küratörlüğünün danışma kurulunun önerdiği Defne Ayas yerine İngiliz yazar ve sanat tarihçisi Iwona Blazwick’e verilmesiyle sanat dünyasında eleştiriler uzun süre gündemde kaldı. Ardından istifalar geldi, sanatçılar İKSV’ye şeffaflık talebiyle bir “Açık Mektup” kaleme aldılar, akabinde İKSV Direktörü Görgün Taner “Sizi duyduk, değişeceğiz” dedi. 20. sayımız basıma hazırlanırken yıllardır İstanbul Bienali Direktörlüğü’nü üstlenen Bige Örer’in istifası yankılandı. Ve kısa bir süre geçmeden yeni Direktör Kevser Güler olarak açıklandı. Ancak ondan kısa bir süre sonra da İKSV resmi bir açıklama yaparak 2024 İstanbul Bienali’nin 2025 senesine ertelendiğini duyurdu.

Frieze London

Geçen sene 20’nci yılını kutlayan çağdaş sanat fuarı Frieze London, 2024’te 3-6 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Londra’daki Regent’s Park’ta yapılan fuara 40’ın üzerinde ülkeden 160’tan fazla galeri katılacak. Frieze London ile eş zamanlı olarak yapılan ve ustaların eserlerine yer veren Frieze Masters, bu yıl 12’nci kez yapılacak. Frieze Sculpture, adlı açık hava heykel sergisi de her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar sırasında ziyaret edilebilecek.

Frieze London’ın izniyle.

Paris+ par Art Basel

Fransa’nın başkenti Paris’teki Grand Palais’de yapılacak olan genç çağdaş sanat fuarı Paris+ par Art Basel, bu yıl 18-20 Ekim arasında ziyaret edilebilecek. 2022’de ilk kez yapılan fuar, şimdiden sanat dünyasının önemli etkinlikleri arasına girdi. Geçtiğimiz yıl 154 galerinin katıldığı fuarın bu yılki katılımcı listesi henüz açıklanmadı.

Art Basel Miami Beach

Modern ve çağdaş sanat eserlerine yer veren Art Basel Miami Beach, bu yıl 4-8 Aralık arasına planlandı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den hiçbir galerinin katılmadığı fuarda 34 ülkeden 277 galeri yer aldı. Her yıl sanat, moda ve eğlence dünyasının akın ettiği Art Basel Miami Beach, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi Miami Beach Convention Center’da (MBCC) yapılacak.

Previous Story

Gülçin Aksoy: 1965-2024

Next Story

Venedik Bienali’nde 331 Sanatçı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.