Mark Wilson, Molnara Saygı

“Vera Molnár’ın İzinde”

Pera Müzesi, 19 Eylül'de açılacak sezonun ikinci sergisi "Vera Molnár’ın İzinde" ile algoritma ve bilgisayar sanatının ikonik isimlerinden Vera Molnár’dan ilham alan 15 sanatçının eserleri bir araya getiriyor.

Eylül ayında algoritma sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy’nin eserlerinden oluşan Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı adlı sergiyi açmaya hazırlanan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sezonun ikinci sergisini de duyurdu. Bilgisayar sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár’ın sanatsal pratiğine odaklanan yeni bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanan müze, 19 Eylül’de açılacak Vera Molnár’ın İzinde sergisi ile Molnár’ın üretimlerinden esinlenen güncel sanatçıların yapıtlarını bir araya getiriyor.

Antoine Schmitt, 100 Kare Toplulugu

Molnár’dan esinle güncel yapıtlar üreten 15 sanatçının yer aldığı sergide aralarında Antoine Schmitt, Refik Anadol, Erwin Steller, Mark Wilson ve Casey Reas gibi isimler de bulunuyor. Sanatçıların, Molnár’ın çalışma yöntemlerini kullanarak veya görsel dünyasına atıfta bulunarak video ve artırılmış gerçeklik gibi modern medya araçlarıyla ürettikleri eserler, Molnar’ın eserleriyle birlikte sergilenecek.

Iskra Velitchkova, Kare

Arno Beck, Aurèce Vettier, Iskra Velitchkova, Mario Klingemann, Nake Frieder, Patrick Lichty, Samuel Yan, Snow Yunxue Fu, Tamiko Thiel ve U2P050 eserlerinin de yer aldığı Josef Broich öncülüğündeki sergi, Stiftung für Kunst und Kultur e.V. ve Broich Digital Art Foundation iş birliğiyle gerçekleşiyor.

İlginizi çekebilir:  Ters Yüz PƎRⱯ
Mario Klingemann Vera Molnara Saygi(Zamansal Ekran)

Dijital Sanatın İkonik Öncüsü

1960’larda basit algoritmalarla deneysel çalışmalar yaparak sistematik görsel serilerinin çizimlerini yapan Vera Molnár, Sorbonne Üniversitesi’nin bilgisayar merkezinde yaptığı çalışmalarla, dijital işler üreten ilk sanatçılardan biri oldu. 1970’lerden itibaren delikli kâğıtlar üzerine plotter çizimleri yaptı, sanatçı olan eşiyle beraber Fortran programlama dilinde yazılan benzersiz bir sistem olan ve algoritmada “%1 düzensizliğe” izin veren “Molnárt sistemi”ni geliştirdi. Molnár bu sistemi plotter çizimlerine ve daha sonra grafik ve resim serilerine de uyguladı. Molnár’ın seçtiği ustaların çalışmalarından esinlenen Hommage serileri ise Cézanne’ın Mont Sainte-Victoire adlı eseri, Dürer’in Melancolia I’inden alıntılanmış sihirli kare çeşitlemeleri ve Klee, Monet, Mondrian ve Malevich eserlerinin yeniden yorumlamalarından oluşuyor.

Geçtiğimiz yıl 99 yaşında hayata veda eden Vera Molnár’a bir saygı duruşu niteliğindeki Vera Molnár’ın İzinde sergisi Hesaplar ve Tesadüfler sergisi ile eş zamanlı olarak  eş zamanlı olarak, 19 Eylül – 26 Ocak tarihleri arasında görülebilir.

Previous Story

Shakespeare Portresi Gerçek mi Sahte mi?

Next Story

Cennetin Duvarları

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.