Sanatçı Ateş Alpar, 4 yıldır hukuksuz biçimde tutuklu bulunmasına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği performansta Osman Kavala’nın bir portresini İstanbul sokaklarında gezintiye çıkardı.

Türkiye’ye Kavala Eleştirisi

//

Yeni bir yıla girildiğinde, genellikle geride kalan yılın en ‘güçlü’ isimlerinin sıralandığı listeler dikkatleri çekerken, New York merkezli çevrimiçi sanat dergisi Hyperallergic, bu yıl da en ‘güçsüz’ isimleri odağına aldı. 2021’de gücü elinden alınan sanat sektöründen kişi ve kurumları; talihsiz durumları inceledi.

Bu kişi/kurum ve olayları ironik bir şekilde, “Sanat dünyasının en güçsüz 20 kişisi: 2021 Edisyonu” adını verdiği listede toplayan dergi, listede “ultra-zenginler, kurumlar ve onlara hizmet eden şirketler tarafından haksızca etki altına alınan sistemin güçsüz kıldığı isimler”e yer verdiğini belirtti.

Osman Kavala

14. Sırada Osman Kavala

Özellikle pandemi döneminde kapılarını kapatan çok sayıda kültür-sanat kurumun finansal destek alsalar dahi elemanlarını işten çıkarmaya gittiğine değinen yazı, bu sebeple “Sanat kuruluşlarının işten çıkardığı çalışanlar”ı listenin 2. sırasına taşıdı. Listenin 14’üncü sırasında ise Anadolu Kültür’ün kurucusu iş insanı Osman Kavala’yı koydu.

Osman Kavala’nın hapiste olmasını eleştiren Hyperallergic “Sanat hayırseveri Osman Kavala’nın tutukluluğu devam ediyor. Türkiye, Avrupa Konseyi’nden atılma tehditlerine rağmen tutumunu değiştirmiyor” diye yazdı. Hyperallergic, 2021’de İstanbul’da LGBTQ+ posterli Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alındığını hatırlatarak Türkiye’nin giderek daha otoriter bir rejime dönüştüğünü söyledi.

Hong Kong’daki protestolardan bir sahne, 2019. / Wikimedia Commons

İfade Özgürlüğü

Yazıda yer alan bir diğer madde, “Hong Kong’daki ifade özgürlüğü” oldu. 10. sırada yer alan maddeyle ilgili “2021 Hong Kong vatandaşları için korkunç bir yıldı” diyen Hyperallergic, halkın, Çin merkezi hükümeti tarafından ifade, konuşma ve basın özgürlüklerinin ortadan kaldırılmasına şahit olduğunu” yazdı. Ayrıca geçtiğimiz günlerde demokrasi yanlısı Stand News’te çalışan 6 gazetecinin Çinli yetkililer tarafından gözaltına alındığı hatırlatıldı. Haberle ilgili, “Bu çok rahatsız edici” yorumu yapıldı.

İlginizi çekebilir:  Gülçin Aksoy: 1965-2024

Eser Hırsızlığı Online’a Taşındı

Listede öne çıkan bir diğer madde, “İnternette eserleri çalınan sanatçılar” oldu. Sanat hırsızlığının sanal dünyaya kaydığına yer veren yazı, hırsızlık skandallarının yükselen NFT furyasını da etkilediğini belirtirken “… Popüler sanat komünitesi DeviantArt’tan kullanıcılar, eserlerinin çalındığını, NFT’ye dönüştürülerek OpenSea gibi NFT pazaryerlerinde satışa çıkarıldığını söyledi” dedi.

Afgan Ulusal Müzesi / Wikimedia Commons

Afgan Sanatçılar da Listede

2021’de gücü elinden alınan bir diğer grup Afgan sanatçılar oldu. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle Taliban rejiminin insafına kalan Afgan sanatçıların hayatları tehlikede. Yazıda “Afgan diasporası ve destekçileri ABD’ye, sanatçılara,  yazarlara, yönetmenlere, yapımcılara, gazetecilere ve diğer kültür sektörü çalışanlarına kapılarını açması için çağrıda bulunsa da çok sayıda insan ülkeye giriş izni alamadı ve Afganistan’da kaderlerine terkedildi” dendi.

Aktivistler Dikkat Çekti

Listedeki diğer maddeler arasında, Polonyalı LGBT hakları aktivistleri, Kübalı sanatçı ve aktivistler, Gazze ve Beytüllahim’de sanatçılar tarafından işletilen bağımsız kültür merkezi Dar Yusuf Nasri Jacir Sanat ve Araştırma merkezi de yer aldı.

Previous Story

Ferda Art Platform’dan Yeni Sergi

Next Story

ARTER Çevrimiçi Rehberli Tur Takvimi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.