Sanatçılardan Çağrı: Kültür Çölleşmeden Hemen Şimdi Destek

/

İngiltere’de Nick Cave, Anish Kapoor, PJ Harvey ve Rufus Wainwright’ın da aralarında bulunduğu 400’den fazla sanatçı ve kurum temsilcisinin imzaladığı mektupla, hükümetten sanata acil destek fonu istendi.

Korona virüsü salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizin en çok etkilediği alanlardan biri de kültür – sanat alanı. Almanya gibi devletler, başta serbest çalışanlar olmak üzere sanatçılara ve kültür kurumlarına acil destek paketlerini hızla çıkarırken, pek çok ülkede ya bu tür destekler hiç verilmiyor ya da alınan önlemler yetersiz kalıyor.

İngiltere’de aralarında sanatçı Anish Kapoor, şarkıcılar Nick Cave, PJ Harvey ve Jamie Cullum, yazar Sophie Dahl ve komedyen Meera Syal’ın da bulunduğu, yaratıcı alanlarda çalışan 400’den fazla isim hükümeti yaratıcı endüstrileri desteklemek için acil önlem almaya çağırdı.

Sanatçıların imzaladığı, Creative Industries Federation (CIF) tarafından yayınlanan mektup, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Suna ve Kültür Sekreteri Oliver Dowden’a hitaben yazıldı. Mektubu sanatçıların yanı sıra Somerset House, Royal Albert Hall, Shakespeare’in Globe, İskoç Balesi ve Film Birmingham da dahil olmak üzere kültür kurumlarının temsilcileri de imzaladı.

İlginizi çekebilir:  2021 NFT Bilançosu 22 Milyar Dolar

Mektupta Covid-19 salgını sırasında meydana gelen ekonomik zarar nedeniyle İngiltere’nin “kültürel bir çöl” haline gelebileceği uyarısında bulunuldu. Kültürel alanda faaliyet gösteren organizasyonlar ve profesyoneller için acil finansman çağrısında bulunulan mektupta, “ulusun kültüren bilinci ve ruhunun korunması” istedi. Mektupta ayrıca bu alana yeterli desteğin sunulmamasının bir “suç” olacağı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Sanatçıların, çevrimiçi olarak yarattıkları çok sayıda içerik sayesinde insanlar evlerinde kalabiliyorlar. Sanatçılar üretmeyi bırakmadılar, bizi beslemeye devam ediyorlar. Bu krizde onları desteklememek toplumsal bir suç olur.”

Mart ayında İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, serbest çalışan işçilere son kazançlarının yüzde 80’ini kadar ödeme yapılacağını açıklamıştı.  Ancak, bu program pek çok grubu kapsamadığı için eleştirilmişti.

CIF CEO’su Caroline Norbury, hükümetin Covid-19 krizinden etkilenen kültür-sanat çalışanlarını desteklemek amacıyla açıkladığı fonun yetersiz kaldığını söyledi ve “İşletmeler ve serbest meslek sahipleri için devlet desteklerini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak acil nakit desteği olmadan bu krizden geçmeyecek binlerce yaratıcı kuruluş ve serbest çalışan olduğunu da biliyoruz,” dedi.

 

Previous Story

Sanatçıların Krizi Meclis’e Taşındı: 320 Milyonluk Fon Nerede?

Next Story

Frankeinstein Tiyatrosu Eve Geliyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.