Sanat Bölümlerinin Temeline Göz Dikildi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Temel Sanat Eğitimi Bölümü kapatılıyor. Bölüm başkanı itiraz sürecini sürdürmeye kararlı, MSGSÜ Rektörlüğü suskun, akademisyen ve öğrenciler tedirgin. Prof. İnsel İnal ArtDog Istanbul’a konuştu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Temel Eğitim Bölümü kapatılma tehlikesiyle burun buruna geldi. Bölümün üniversiteye ve sanat eğitimine sağladığı tüm katkılara rağmen MSGSÜ Senatosunun 22 Mayıs’ta tatmin edici bir gerekçe vermeden ve alelacele aldığı kapatma kararı, bölüm öğrencileri ve bölümde ders veren akademisyenler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. İtirazların ardından Senato, bölümün açık kalması hatta iyileştirilmesine yönelik 5 Haziran’da yeni bir karar almıştı. Ancak YÖK, ilk kararı yürürlüğe koyarak bölümün kapatılmasına karar verdi. Senatonun iptal kararının YÖK’e hiç gönderilmemiş olduğu düşünülüyor. MSGSÜ Rektörü Handan İnci Elçi’den cevap alınamazken bölüm öğrencilerinin akıbetiyle ilgili de herhangi bir açıklama yapılmadı.

ArtDog Istanbul’a konuşan MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölü Başkanı Prof. İnsel İnal, “Bölüm maalesef ki şu an resmî olarak kapatıldı gözüküyor. Ama bu kararın geri çekilmesi gerektiğini bana kalırsa onlar da biliyorlar” dedi ve ikinci kararın esas karar sayılması gerektiğini söyledi.

İlk olarak 1969’da Temel Eğitim Kürsüsü olarak Heykel Bölümünde açılan Temel Sanat Eğitimi, öğrencilerinin sağlam bir temel inşa etmeleri ve sanatın temel ilke ve prensiplerini öğrenmeleri yolunda önemli bir mihenk taşı olma özelliği taşıyor. Prof. İnsel İnal, bölümün önemini ve kapatılmasının yol açacağı sorunları şu sözlerle anlattı:

“Türkiye’deki hem tek yüksek lisans hem sanatta yeterlik öğrencisi olan tek temel eğitim bölümüyüz. Servis bölümü olduğumuz için 170 tane öğrencimiz var. Bütün bölümlerden öğrencilerin alabileceği seçmeli derslerimiz var. Biz tamamen temel sanat kuramları üzerinden bir eğitim veriyoruz. Ve bu da bütün bölümlerin kendi verecekleri eğitimlerin altyapısını oluşturacak düzeyde bir eğitim. Dolayısıyla bölümler arasındaki dil bütünlüğünü de sağlayan bu eğitimin yok olması hakikaten bölümler arasındaki ilişkiyi de üniversitenin ortak dil paydasını da azaltacak veya yok edecek.”

“Başka Bölümler de Zafiyete Uğratılacak”

İnal, bölüm kapatılırsa bunun yalnızca kendi fakültelerine veya üniversiteye değil tüm Türkiye’deki sanat bölümlerinde zarara yol açacağını ifade ediyor:

“Bu bölümün kapatılması sonrasında başka bölümlerin de zafiyete uğratılacağı ve Güzel Sanatlar Fakültesinin zayıflatılacağı konuşuluyor. Şöyle bakmak lazım, Türkiye’deki bütün temel sanat eğitimi veya temel eğitim bölümlerinin altyapısını oluşturan kurum bizim kurum. Ne zaman bir yerde bir program açılacak olsa bize ders programlarını danışırlar. Ne yapacağız derler, nasıl edeceğiz derler, bize gelirler. Bizde yüksek lisans, doktora yaparlar o bölümlere hoca olmak için. Aslında sadece bizim fakülteye değil, biz Türkiye’ye de servis veriyoruz bu anlamda. Dolayısıyla bölüm kapatılırsa Türkiye’deki bütün bölümlerin de bir damarı kırılacak, kopacak. Onların da kendi başlarına eğitim verdikleri başıboş bir yapıya dönüşeceğini düşünüyorum on sene içinde.”

İlginizi çekebilir:  Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Vakfı Başkanı Yorgo İstefanopulos ArtDog'a Konuştu: “Yıkım yok. Çıkan haberler vakfımızı hedef haline getirdi.”

İnal, ayrıca bölüm öğrencilerinin akıbetiyle ilgili herhangi bir bilgilendirme veya planlama da yapılmadığını iletti:

“Rektörlük tarafından öğrencilerin akıbetinin ne olacağıyla ilgili herhangi bir plan program bize sunulmuyor. Sadece bizim kadrolarımızın başka bölümlere aktarılmasıyla aktarılmasıyla ilgili bir dilekçe istediler bizden. Onun haricinde herhangi bir öngörü yok. Öğrenciler ne olacak, nasıl mezun olacaklar, bilmiyoruz.”

Süreçte Neler Olmuştu?

MSGSÜ Senatosu 22 Mayıs’ta bölümün kapatılması yönünde karar almış ancak bu karar toplantı kararlarına son anda eklenmişti. Kararın herkesçe duyulmasının sonrasında, Üniversitenin öğrencileri ve mezunları sosyal medyadan tepkilerini dile getirmekten geri durmadı. Öğrenciler tarafından Instagram’da açılan “MSGSÜ Bölümlerine Dokunulamaz” hesabında kolektif bir bilinç oluşturmaya çalışıldı ve karara tepkiler paylaşıldı. Tepkilere kayıtsız kalamayan Üniversite Rektörü, Fakülte Kuruluyla bir araya geldi.

ArtDog Istanbul’un edindiği bilgilere göre 3 Haziran’da MSGSÜ’nün Fındıklı kampüsünde düzenlenen toplantıya Temel Eğitim Bölümünün akademisyenleri ve Üniversite Rektörü Handan İnci Elçi katıldı. Fakültenin öğretim üyelerinin bölümün kapatılması kararına karşı çıkması ve bölümün önemini anlatmalarının ardından karar oybirliğiyle reddedildi. Toplantıda, Rektör Handan İnci Elçi’nin geri adım attığı ve akademisyenlerle uzlaşma yoluna gittiği söylendi. Fakat iptal kararının alındığı gün YÖK, ilk kararı değerlendirmek için toplandı ve bölümün kapatma kararını üniversiteye gönderdi. İlk kararın iptaline rağmen bunun YÖK’e iletilmediği iddiasına yönelik Rektörlükten cevap alınamıyor.

Previous Story

“Açık Radyo’yu Susturmak Cehalettir”

Next Story

Sanat Öğrencileri Zorluklarla Boğuşuyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.