Tüm zamanların en çok sahnelenen müzikallerinden biri olan “Operadaki Hayalet”in (The Phantom Of the Opera) hayranları, müzikalin orijinal yapımında, değişime gidilmesi ihtimaline karşı bir imza kampanyası başlattı.
Müzikalin hayranları, Change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasında, müzikalin yapımcısı Cameron Mackintosh’a seslenerek, müzikalin orijinal versiyonu olan West End prodüksiyonunu değiştirmemesini talep ettiler.
“Operadaki Hayalet”, bazı yapımlarda, Broadway ve West End tiyatrolarındaki orijinal yapımından farklılıklar gösteriyor; ancak müzikalin hayranlarının büyük bir kısmı, orijinal halini takip ediyor.
Müzikal, Koronavirüs Nedeniyle Gösterime Ara Verdi
Müzikalde görev alan oyuncu kadrosu, sahne görevlileri ve orkestra dahil olmak üzere tüm ekibin çalışmaya ara vermek zorunda kalması, “Operadaki Hayalet”te, köklü bir değişime gidileceğine dair söylentilere neden oldu.
1986’dan Bu Yana Sahnelendiği Tiyatroya Tadilat Yapılacak
West End tiyatrosu, koronavirüs nedeniyle müzikalin gösterimine 2021’e kadar ara verdiklerini açıklamış, ardından, 1986’dan bu yana müzikali sahneleyen West End sahnesi Her Majesty’s Theatre’ın da tadilattan geçeceğini duyurmuşlardı. Bunun üzerine, müzikalin hayranları, “Sefiller” (Les Misérables) müzikalini hatırlatarak, aynı durumun gerçekleşmesinden korktuklarını dile getirdiler.
“Sefiller” Müzikaline Ne Olmuştu?
“Sefiller”i (Les Misérables) 33 yıl boyunca, orijinal yapımıyla sahneleyen Queen’s Tiyatrosu, mekanı, 2019’da tadilat için kapattı. Eserin, orijinal haliyle izlendiği tek yer olan Queen’s Tiyatrosu daha sonra yeni adıyla Sondheim Tiyatrosu olarak tekrar açıldı. Ancak, “Sefiller” yeni sahnesinde, yeni bir orkestra ve oyuncu kadrosuna sahip oldunca eserin bazı sahnelerinde değişiklikler yapıldı.
‘Tasarımına ve Özüne Dokunulmamalı’
İmza kampanyasını şu ana kadar 5 bin 500 kişi imzaladı. Müzikalin hayranları, kampanyada, değişime karşı olmadıklarını, ama orijinal yapıma sadık kalınması gerektiğinin önemini şu şekilde vurguladılar: “Tiyatro kurumlarında teknolojinin veya tesislerin güncellenmesi gerekli olabilir ve hatta kullanıcılar için deneyimi daha iyi hale getirmek ve görevlilerin gösteriyi yürütmesini kolaylaştırmak için yapılan değişiklikler kabul edilebilir ancak gösterinin tasarımına ve özüne dokunulmamalı.”
Müzikalin Yapımcı ile Bestecisinden Yorum
Öte yandan, geçen aylarda, “Operadaki Hayalet”in yapımcısı Cameron Mackintosh ile müzikalin bestecisi Andrew Lloyd Webber’in müzikal ile ilgili çelişkili ifadeleri olmuştu. Yapımcı Mackintosh, Temmuz 2020’de, West End prodüksiyonunun, bir gün gösteriyi geri getirme umuduyla “kalıcı olarak” durdurduğunu açıkladı. Ancak müzikalin bestecisi ve orkestra şeflerinden Andrew Lloyd Webber, Twitter hesabından, gösterinin perde kapattığını inkar ettiği bir video yayınladı.
15’ten Fazla Dile Çevrildi
İlk kez 1986’da Londra’da sahnelenen Operadaki Hayalet, 15’ten fazla dile çevrildi. Müzikal, Paris Operası’nda hayalet olarak tanınan, yüzü ileri derecede deforme olmuş bir müzik dahisinin, yetenekli ve güzel Soprano Christine’e olan saplantılı aşkını konu alıyor.
Fransız yazar Gaston Leroux’ın aynı adlı romanından uyarlanan dünyaca ünlü müzikal “Operadaki Hayalet”, ilk kez 23 Eylül 1909’dan 8 Ocak 1910’a kadar Le Gaulois gazetesinde bir seri halinde yayınlandı. Yazar Leroux, müzikalin en ünlü sahnelerden biri olan avizenin düştüğü bölümü, 1896’da Paris Operası’ndaki gerçek bir olaydan esinlenmiştir.
“Operadaki Hayalet” Brodway’in en uzun soluklu, West End’in ise en uzun soluklu ikinci gösterisi olma özelliğini taşıyor.