İstanbul Müzik Festivali, Müzikseverlerle Dijital Ortamda Buluşacak

/

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanındaki müzikseverlerle dijital ortamda buluşmaya hazırlanıyor.

Her Gün Yeni Bir Konser Erişime Açılacak

Bu yıla özel olarak, programındaki tüm konserlerin çevrimiçi yayımlanacağı festival, online.iksv.org adresinden takip edilebilecek. Festival kapsamında, 18 Eylül’den itibaren her gün yeni bir konser erişime açılacak ve konserlere 30 gün süreyle ulaşılabilecek. İzleyiciler bilet satın aldıkları konserleri, izlemeye başladıktan sonra 7 gün boyunca görüntüleyebilecek.

Profesyonel ekipler tarafından, yüksek görüntü ve ses kalitesiyle kaydedilen konserlerin her biri 20 TL bilet fiyatıyla satışa sunulacak. Çevrimiçi konserlerin tamamı, fiyatı 250 TL olan kombine biletle de izlenebilecek. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden konserlere erişilebilecek.

Çekimler Tarihi ve Dokusuyla Dikkat Çeken Mekânlarda Gerçekleşti

 

Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi.

Festival izleyicisi, aralarında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Wiener Akademie, Bilkent Senfoni Orkestrası, Kheops Ensemble, Philharmonix, Beethoven Trio Berlin, Borusan Quartet, Semplice Quartet gibi topluluklar ve Thomas Hampson, Víkingur Ólafsson, Benjamin Schmid, Anna Tifu, Bülent Evcil, Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Gökhan Aybulus, Ezgi Karakaya, Pelin Halkacı Akın gibi solistlerin bulunduğu isimleri, tarihi ve dokusuyla dikkat çeken çeşitli mekânlardaki festivale özel performanslarıyla izleme fırsatı bulacak.

İstanbul’da Şerefiye Sarnıcı, Tekfur Sarayı, Hidiv Kasrı, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, Harbiye Saint Esprit Katedrali, Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi, Süreyya Operası gibi şehrin çokkültürlü kimliğini, tarihi ve kültürel hazinelerini ortaya koyan mekânlarda, Ankara’da Bilkent Odeon’da, Avrupa’da ise Belçika, Almanya, Avusturya ve Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde Stavelot Manastırı, Wonderfeel Festival Alanı, Schubert Kilisesi gibi mekânlarda kaydedilen konserler, sanatseverlere müzikal bir ziyafetin yanı sıra seyir zevki yüksek bir tecrübe sunacak.

Festivalin Ücretsiz Etkinlikleri İKSV YouTube Kanalında 

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Açılış Konseri online.iksv.org adresinin yanı sıra İKSV YouTube kanalından da izlenebilecek.

Festival kapsamında konser kayıtlarının yanı sıra sanat tarihi ve müzik üzerine anlatımlar, konser öncesi söyleşileri ve çocuk atölyeleri gibi dijital içerikler de ücretsiz olarak müzikseverlerin erişimine açılacak. Festivalin ücretsiz etkinlikleri İKSV YouTube kanalından takip edilebilecek.

Festival, Beethoven’ın 250. Doğum Yılını Kutluyor

48. İstanbul Müzik Festivali, “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Ludwig van Beethoven’ın 250. doğum yılını kutluyor. Festival, müziğiyle insanlığın kültür mirasında önemli bir yer edinen Beethoven’ın ikonik eserlerine, yeni eser siparişlerine ve besteciden esinlenen yeni projelere yer veriyor.

İstanbul Müzik Festivali programı, festivalin ana temasını destekleyici şekilde, “doğa sevgisi”, “insan sevgisi”, “yenilikçi ve ileri görüşlü müzik dili” gibi bestecinin önemli yönlerini sunan alt temalar üzerinde kurgulandı. Güçlü ve cesur müzikal diliyle döneminin müzik türlerinin sınırlarını aşan ve müzik dünyasını halen etkileyen yeni standartlar oluşturan Beethoven’ın ileri görüşlü ruhu, 48. İstanbul Müzik Festivali’nde seslendirilecek yeni proje ve eserlerle müzik dünyasını büyülemeye devam edecek.

Açılış Konseri, Tekfen Filarmoni Orkestrası ve Keman Sanatçısı Emre Engin’den

 

Emre Engin

48. İstanbul Müzik Festivali, festivalin 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası ile açılıyor. Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın sahnede keman sanatçısı Emre Engin’e eşlik ettiği konserin kaydı Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Meydanı’nda gerçekleşti. COVID-19 önlemleri altında, yalnızca sınırlı sayıda Lale Kart üyesinin katılımıyla gerçekleşen konserde Beethoven, Mozart, Prokofiev ve Bartok’tan eserler dinleyicilerle buluştu. Konserin video kaydı 18 Eylül Cuma günü saat 20.00’de online.iksv.org adresinde ve İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak erişime açılacak. Açılış Konseri öncesinde, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşması ile festivalin sunduğu ödüllere dair gösterimler gerçekleştirilecek.

Festivalin Onur Ödülü Ahmet Say’a Sunuluyor

48. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say’a sunulacak.

1935’te İstanbul’da doğan Ahmet Say, küçük yaşta özel derslerle piyanoya başladı. 1946’da Ferdi Statzer’in isteği üzerine İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. Demirhan Altuğ’un tenor ve solfej, Verda Ün’ün piyano, Raşit Abed’in armoni öğrencisi oldu. Liseden sonra Almanya’da basın yayın öğrenimi aldı. Bu yıllarda müzikolog Kurt Köhler’in özendirmesiyle müzikbilime ilgi gösterdi. Türkiye’ye döndükten sonra Bingöl’de halk eğitimcisi ve amatör folklorcu olarak çalıştı. Türkü, ağıt, masal ve destanlar derledi; çocuk ve gençlik koroları, halk dansları toplulukları kurdu. Yazdığı roman ve öykülerle TRT Ödülü, Sabahattin Ali Ödülü, Milliyet Roman Yarışması Ödülü, Antalya Film Festivali Ödülü gibi önemli ödüller kazandı. Aylık edebiyat dergisi Türkiye Yazıları’nı yayımladı. 1974’ten sonra müzik eğitimciliğine ve müzik yayımcılığına yönelen Ahmet Say, kurmuş olduğu Müzik Ansiklopedisi Yayınları’nı yönetti, müzik eleştirileri ve müzik kitapları kaleme aldı.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Alexander Rudin’e Veriliyor

48. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin’e sunulacak. Ödül, Alexander Rudin’e önümüzdeki yıl gerçekleşecek festivalde takdim edilecek.

Alexander Rudin’in sanatsal yaklaşımı gücünü, müzikal metinle dikkatli ve duyarlı bir ilişki içindeki tümüyle doğal yorumundan alıyor. Geleneksel akademik tarzda eğitim almış olmasına rağmen, erken dönem müziğinde otantik yorumlara yönelen Rudin, Romantik dönemi geleneksel tarzda seslendirirken Barok ve Klasik dönem eserlerinde aslına uygun icralar sunuyor. Dört yüzyılı kapsayan repertuvarı içinde ayrı önem verdiği çağdaş bestecilerin eserlerinin dünya ve Rusya prömiyerlerini gerçekleştiriyor. Londra Kraliyet Filarmoni, Viyana Senfoni, Bavyera Devlet Operası, Danimarka Ulusal Radyo Senfoni, Rus Ulusal Orkestrası dâhil pek çok orkestrayı yöneten Rudin, 1988’den bu yana Musica Viva Oda Orkestrası’nın, son 10 yıldır da Moskova’daki Dedication Uluslararası Müzik Festivali’nin sanat yönetmeni.

2019 Aydın Gün Teşvik Ödülü, Elvin Hoxha Ganiyev’e Sunuluyor

İKSV tarafından, geleceğin müzisyenlerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e sunulacak.

1997’de müzisyen bir aileye doğan Elvin Hoxha Ganiyev kemana beş yaşında başladı. Henüz sekiz yaşındayken büyükbabası Server Ganiyev ile birlikte orkestra eşliğindeki ilk konserini veren sanatçı, aynı yıl Zürih Konservatuvarı’nın genç sanatçı programına kabul edildi. On yaşındayken Vladimir Spivakov yönetimindeki Moskova Virtüözleri eşliğinde Kremlin Sarayı’nda ilk konserini veren Ganiyev, çalışmalarını İspanya Escuela Superior de Música Reina Sofía’da sürdürdü. Elvin Hoxha Ganiyev, bugüne kadar Zubin Mehta, Yuri Bashmet, Sasha Goetzel, Gürer Aykal, Rauf Abdullayev, Placido Domingo, Jules van Hessen ve David Bernard gibi seçkin şeflerle çalıştı, Vadim Repin, Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Cihat Aşkın ve Fazıl Say gibi müzik dünyasının yıldızlarıyla Carnegie Hall, Berlin Filarmoni Salonu, Çaykovski Konser Salonu, Monte-Carlo Operası, Amsterdam Concertgebouw ve Londra Royal Albert Hall gibi prestijli mekânlarda konserler verdi. Ganiyev henüz 13 yaşındayken Gürel Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın verdiği 38. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde solist olarak yer aldı. Genç sanatçı, yüksek lisans eğitimine halen Almanya’da Hannover Müzik Tiyatro ve Medya Üniversitesi’nde devam ediyor.

Festival, Üç Yeni Eser Siparişiyle Sanatsal Üretime Katkısını Sürdürüyor

2011 yılından bu yana çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurtiçinden ve yurtdışından bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl sipariş ettiği üç yeni eserden birinin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. İki eserin prömiyerleri ise önümüzdeki yıl festivalde gerçekleştirilecek.

48. İstanbul Müzik Festivali’nin eser siparişlerinden, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca” eseri dünyada ilk kez festival kapsamında dinleyicilerle buluşacak. Festivalin Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonu desteği ile Tekfen Vakfı ortak siparişi olan Hasan Uçarsu’nun Toprak Sever İnsanları Birer Birer eserinin dünya prömiyeri ile İstanbul Müzik Festivali, Essen Philharmonie, Riga Güz Oda Müziği Festivali ve Hoffmann Vakfı Başkanı André Hoffmann’ın desteğiyle Wigmore Hall ortak siparişi, Peteris Vasks’ın bestelediği Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6 eserinin Türkiye prömiyeri ise önümüzdeki yıl festival kapsamında gerçekleştirilecek.

Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlamalarının merkezi konumundaki BTHVN2020 kapsamında gerçekleştirilen Beethoven Pastoral Projesi, doğanın tehdit altında olduğu ve insanlığın çevreyi ve kaynakları hızla tahrip ettiği günümüzde, dünyanın dört bir yanından sanatçıları insanlık ile doğanın uyumlu birlikteliğine dair kendi vizyonlarını geliştirmeye çağırıyor. Turgay Erdener, 48. İstanbul Müzik Festivali siparişi olan yeni eseri Pastoral Dokuzlu “alla turca”da Beethoven’ın Pastoral Senfoni’si ile Beethoven döneminde yaşamış Osmanlı bestecilerinin eserlerinden seçtiği temaları harmanlayarak geleneksel müzik ve klasik batı müziği çalgılarını birlikte kullandığı yepyeni bir eser yaratıyor. Dünya prömiyeri yapılacak Pastoral Dokuzlu “alla turca”, usta sanatçılar Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Serkan Mesut Halili, Aykut Köselerli, Kağan Yıldız ve Semplice Quartet’i bir araya getiriyor. STONELINE sponsorluğunda gerçekleşecek konser, 27 Eylül Pazar günü saat 20.00’de erişime açılacak.

Genç Kuşak Müzisyenlerden Oluşan Bir “Festival Orkestrası” Kuruluyor

 

Cem Mansur. Fotoğraf: Poyraz Tutuncu

Pandemi döneminin olağanüstü şartları altında, tüm destekçileriyle birlikte, müzisyen ve müzik sektörü emekçilerine olanak yaratmak ve kültürel faaliyetlerin sürekliliğini sağlayabilmek amacıyla festivali gerçekleştirme kararı alan İstanbul Müzik Festivali 48. yılında, Bell Şirketler Topluluğu & Organik Holding’in desteğiyle Türkiye’nin en yetenekli genç kuşak müzisyenlerinden oluşan bir “Festival Orkestrası” kuruyor. Deneyimli şef Cem Mansur yönetiminde, müzik yorumuna nitelikli olduğu kadar dinamik ve yenilikçi bir yaklaşım getirecek Festival Orkestrası, 48. İstanbul Müzik Festivali dâhilinde gerçekleşecek ilk konserinde farklı ülkelerden bestecilerin eserlerini içeren bir programla müzikseverlere ulaşacak. Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde kaydedilen konser 22 Eylül Salı günü saat 20.00’de erişime açılacak.

Hafta Sonu Klasikleri

 

MİAM Perküsyon Topluluğu

Festival kapsamında, İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan Hafta Sonu Klasikleri bu yıl yine ücretsiz olarak Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş sponsorluğunda müzikseverlerle buluşuyor. Hidiv Kasrı ve Hollanda’daki Wonderfeel Festival Alanı’nda gerçekleşen kayıtlar online.iksv.org adresinden izlenebilecek.

“Kendin Yap Kendin Çal” Atölyesi

Hafta Sonu Klasikleri’nin ilkinde müzikseverler, Hidiv Kasrı’nda İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi öğrencileri, mezunları ve çağdaş müzikle ilgilenen diğer perküsyonculardan oluşan MİAM Perküsyon Topluluğu’nu izleyecek. Ücretsiz olarak erişime açılacak konser, 20 Eylül Pazar günü saat 11.00’de müzikseverlere caz, Latin ve dünya müziklerinden bir seçki sunacak. Konser sonrasında 3-6 yaş grubu çocuklar İKSV YouTube kanalında “Kendin Yap Kendin Çal” atölyesinde artık materyallerden çalgı yapım atölyesini izleyebilecekler.

Ekran Karşısında Müzik Eşliğinde Yoga 

Hafta Sonu Klasikleri’nin ikincisi ise büyük besteci Beethoven’ın doğa sevgisini kutlayacak bir program içeriyor. Canto in Flow, Hollanda Saksofon Sekizlisi’nin aynı zamanda yogini olan üyesi Lisa Wyss’in hayalinden doğmuş bir proje. Standart saksofon dörtlüsünün ötesine geçmek amacıyla bir araya gelen sekiz saksofoncu tarafından kurulan topluluk, sopranino’dan bas’a uzanan çalgı yelpazesiyle oda müziğinden senfonilere kadar farklı türde eserlerin özel düzenlemelerini seslendiriyor. Hafta Sonu Klasikleri’nin 3 Ekim Cumartesi günü saat 11.00’de Hollanda’nın ‘s-Graveland bölgesindeki Wonderfeel Festival Alanı’nda kaydedilen konseri, ücretsiz olarak izlenebilecek. Konserde aynı zamanda İngilizce anlatımlı yoga da yapılacak. Dileyenler ekran karşısında müzik eşliğinde yoga da yapabilecek. Konser sonrasında, İKSV YouTube kanalında Ek Biç Ye İç tarafından 4-7 yaş grubu çocukların doğa ve bitkilerle daha yakın bir ilişki kurmalarını sağlamak amacıyla kendi kendini sulayan saksı ve tohum topu yapma atölyesi gösterilecek.

“Birlikte Güçlü Sesler Korosu II”

2019 yılında farklı engelleri olan çocuklar ve gençleri Barış İçin Müzik Vakfı Gençlik Korosu ile bir araya getiren Birlikte Güçlü Sesler Korosu; bu yıl mülteci çocuklarla Türkiye’den çocukları buluşturuyor. İKSV Alt Kat tarafından, ilk dönemi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen projenin ikinci dönemi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) değerli katkılarıyla gerçekleştiriliyor. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden gelen çocuklardan oluşan, şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği koro, çokdilli bir repertuvarla festival izleyicisiyle buluşacak ve müziğin farklı kültürler arasındaki birleştirici gücünü ortaya koyacak. Mart-Ağustos ayları arasında çevrimiçi olarak sürdürülen çalışmalarla festival performansına hazırlanan Birlikte Güçlü Sesler Korosu II, 2 Ekim Cuma günü saat 20.00’de Festival Özel: BİFO “Baroktan Klasiğe” konseri öncesinde izlenebilecek.

Geleceğin Kadın Yıldızları Festivalde Parlıyor

 

Kazananlar

İstanbul Müzik Festivali kapsamında, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliğiyle 2018 yılında başlatılan ve geleceğin kadın müzisyenlerini destekleme amacını taşıyan Yarının Kadın Yıldızları projesi, üçüncü yılında üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurt dışında bir müzik okulundan kabul alan veya eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, yarışma gibi yurt dışı etkinlikler veya çalgı alımı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabiliyor. Başvurular İKSV Genel Müdür Yardımcısı, müzikolog Dr. Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, orkestra şefi ve CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyano ikilisi Ufuk & Bahar Dördüncü ve piyanist İris Şentürker’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Destek almaya hak kazanan müzisyenler; Aslıhan Gençgönül (viyolonsel), Billur Ongun (trompet), Cansu Özdamar (piyano), Doğa Çetin (keman), Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas), Mercan Demirkanlı (flüt), Nora Heder (viyola), Seher Karabiber (flüt) ve Simay Gönültaş (fagot) oldu.

Destek almaya hak kazanan müzisyenler arasından Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas) ve Seher Karabiber (flüt) ile Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen ve piyanist Ayşegül Sarıca’nın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak yer aldığı Yarının Kadın Yıldızları konserinin kaydı 29 Eylül Salı günü saat 20.00’de müzikseverlerle buluşacak. Konser öncesinde İKSV YouTube, kanalında, gazeteci Melis Alphan’ın SosyalBen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ece Çiftçi ile söyleşisi yayımlanacak.

Farklı Disiplinlerden Konuşmacılarla “Konsere DoğruKonuşmaları

Festival kapsamında müzikseverlerin deneyimlerini zenginleştirmenin yanı sıra besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Konsere Doğru Konuşmaları dijital ortamda hayata geçecek 48. İstanbul Müzik Festivali’nde de festival izleyicilerini farklı disiplinlerdeki konuşmacılarla buluşturmaya devam ediyor. Konuşmalar, Açık Radyo program yapımcısı Zerhan Gökpınar, müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Aydın Büke, gazeteci Melis Alphan ve SosyalBen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ece Çiftçi gibi isimlerin katılımıyla yapılacak.

Konsere Doğru Konuşmaları programı bu yıl da edebiyat eleştirmeni Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında oluşturuldu. Konuşma programına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

48. İstanbul Müzik Festivali Biletleri

Festival biletleri 4 Eylül Cuma günü 10.30’dan itibaren, biletix.com internet sitesi üzerinden 20 TL fiyatla satışa sunulacak. İzleyiciler ayrıca çevrimiçi izlenebilecek konserlerin tamamını 250 TL fiyatla kombine olarak da satın alabilecek.

Üyelikleriyle İKSV’nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletlerini indirimli fiyatlarla öncelikli olarak alabilecek. Biletler, Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri için 2 Eylül Çarşamba; Kırmızı, Sarı ve Turuncu Lale Kart üyeleri için ise 3 Eylül Perşembe günü 10.30’da satışa çıkacak. Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri biletlerini Biletix.com üzerinden yüzde 25; Kırmızı, Turuncu ve Sarı Lale Kart üyeleri ise yüzde 20 oranında indirimle satın alabilecek.

Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart ile, öğrenimini Türkiye’de sürdüren 18-25 yaş arası 2000 üniversite öğrencisi, 2020 sonuna dek İKSV etkinlikleri ve İstanbul Modern’de kullanabilecekleri 250 TL’nin sahibi oldu. 4 Eylül Cuma günü 10.30’dan itibaren, Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart sahipleri de kartlarını kullanabilecek.

Festivalin Destekçileri

48. İstanbul Müzik Festivali’ne yüksek katkıda bulunan kurum ve gösteri sponsorları arasında Borusan Sanat, Borusan Holding, Tekfen Vakfı ve Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş bulunuyor.

Festivalin gösteri sponsorları arasında Türkiye İş Bankası, Stoneline, Nobel İlaç, bluechip Creative Events, Bell Şirketler Topluluğu & Organik Holding, Berrin Erengül & Eva Barlas, Elvan Tuğsuz Güven, Işıklar Holding ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. / Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş. yer alıyor.

Tekfen Vakfı, festivale 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası olarak Tekfen Filarmoni Orkestrası ile destek veriyor. 

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) ise Eğitim Destek Fonu Sponsoru olarak festivali destekliyor.

48. İstanbul Müzik Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İstanbul Valiliği, T.C. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinden Kültür AŞ, Beşiktaş Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi tarafından da destekleniyor.

Festival ayrıca Avusturya Kültür Ofisi, BTHVN2020, Beethoven Pastoral Project, Biletix, Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Boğaziçi Üniversitesi, Brucknerhaus Linz ve Salzkammergut Festivali, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, Saint Esprit Katedrali, Süreyya Operası, Türkiye Ermeni Katolikleri Patrikliği, Wonderfeel Festivali, Hollanda Konsolosluğu ve The Performing Arts Fund NL işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Festivale İKSV’nin Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Group, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta ile servis sponsorları Amerikan Hastanesi, Navitas, GFK ve AGC de destek veriyor.

48. İstanbul Müzik Festivali’nin afiş kampanyasının tasarımı Geray Gencer; illüstrasyonu ise Müjde Polatkan tarafından hazırlandı. Kampanya süreci; Pemra Ataç, Uğurcan Ataoğlu ve Kenan Ünsal’dan oluşan tasarım danışma kurulu tarafından yönetildi. Kampanya videosu ise Animasyon Cumhuriyeti tarafından hazırlandı.

FESTİVAL PROGRAMI

 

Açılış Konseri: Tekfen Filarmoni Orkestrası & Emre Engin

18 Eylül 2020 Cuma 20.00

Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’na adanan 48. İstanbul Müzik Festivali, bestecinin Aydınlanma felsefesi doğrultusunda yeniden ele alarak bilgi ve sanatı ön plana çıkardığı Prometheus mitini anlatan Prometheus’un Yaratıkları balesinin uvertürü ile açılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Meydanı’nda kaydedilen konserin solisti, 2012 Festival Genç Solisti, 2015 Aydın Gün Teşvik Ödülü sahibi, Gürer Aykal’ın kurduğu New Manhattan Sinfonietta’nın başkemancısı Emre Engin. İstanbul Müzik Festivali 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası ise kuruluşunun 25. yılında orkestranın daimi şeflik ve sanat direktörlüğü görevine getirilen Özbek şef Aziz Shokhakimov’un yönetiminde sahnede olacak.

Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası bu konserde Prokofyev’in, “Haydn bu dönemde yaşasaydı, kendi stilini korumakla birlikte müzikteki yenilikleri de benimserdi” düşüncesinden yola çıkarak bestelediği ve “Klasik” ismini verdiği, neo-klasisizm akımının öncüsü kabul edilen 1. Senfonisi’ni seslendirecek.

Program, Transilvanya köylerinin müzik zenginliğini tüm renkliliği ve canlılığıyla evinize getirecek olan Bartók’un Romen Halk Dansları’yla sonlanacak. Tekfen Vakfı sponsorluğunda gerçekleşen konser, 18 Eylül Cuma günü saat 20.00’de online.iksv.org adresinde ve İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Müzik Rotası

19 Eylül 2020 Cumartesi 20.00

İstanbul Müzik Festivali’nin özgün serilerinden, İstanbul’un kültürel mirasını ve saklı güzelliklerini keşfetmek üzere festival takipçilerini her yıl birbirinden etkileyici mekânlara götüren Müzik Rotası, bu yıl çok özel mekânlardan konserlerle müzikseverlerin evlerine konuk oluyor. Etkinlik, bluechip Creative Events’in gösteri sponsorluğunda düzenleniyor.

Kurulduğu 1846 yılından bu yana dört Papa’yı ağırlayan, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisliği Saint Esprit Katedrali, Müzik Rotası’nın mekânlarından ilki. Ünlü mimar Gaspard Fossati’nin eseri olan Barok kilisenin etkileyici atmosferinde, özel projelerde bir araya gelen flütçü Cem Önertürk ve viyolonselci Gökhan Bağcı, Bach’tan Bozza’ya uzanan bir programla sahnede.

Müzik Rotası’nın ikinci durağı, Türkiye’deki Ermeni Katoliklerin en büyük ve en görkemli kilisesi Surp Hovhan Vosgeperan. Burada Zenith Ensemble, Schubert’in 1824 yılında bestelediğinde yeni icat edilmiş bir çalgı olan ancak eser 1871’de yayımlandığında artık popülaritesini kaybetmiş arpeggione için yazdığı sonat ile birlikte, Paganini’nin, onu “şeytanın kemancısı” olarak tanıyanları şaşırtarak bir virtüözlük gösterisinin ötesinde melodik yaratıcılığa ve çalgı renklerine yaptığı vurguyla büyüleyici bir etki yarattığı Üçlü Konçertant’ını seslendiriyor.

Ülkemizdeki pek çok orkestra eşliğinde konserler veren Can Özhan, 2015’ten bu yana Filarmoni Antalya ve Akdeniz Oda Orkestrası’nın, 2016’dan bu yana ise Aşkın Ensemble’ın başkemancısı. 2017 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Onur Özkaya bugüne kadar Viyana Filarmoni, Münih Filarmoni, Bavyera Radyo Senfoni, Bamberg Senfoni, Luzern Festival Orkestrası, Mahler Oda Orkestrası ve Münih Oda Orkestrası’nda çaldı; 2010’dan bu yana ise Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın kontrbas grup şefliğini yürütüyor. Prag’da çağdaş bestecilerin eserlerini yorumladığı resitali ve New York’ta kendi bestelerini de seslendirdiği bir dizi konserle özellikle ilgi toplayan Sinan Erşahin, Amerika kıtasından Avrupa’ya uluslararası gitar festivallerinin düzenli konukları arasında.

Müzik Rotası bu yıl İstanbul sınırlarının dışına çıkarak son durağında Viyana’ya, Franz Schubert’in vaftiz edildiği ve ayinlerde seslendirilmek üzere çeşitli eserler yazdığı ve bu nedenle ünlü bestecinin ismiyle de anılan Lichtental Bölge Kilisesi’ne uzanıyor. Burada Selini Quartet, Mozart’ın Haydn’a adadığı dörtlülerin sonuncusu olan ve popülerliği çeşitli filmlerde kullanılmasıyla da pekişen K. 458 sayılı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Rus Beşleri içinde özellikle oda müziğine odaklanan tek besteci olan Borodin’in 1881’de tamamlayarak eşine adadığı, uzun melodik çizgileri ve zengin renk ve ritimleriyle en tanınmış eserlerinden 2. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve 20. yüzyılın yeni müzik akımlarını benimseyen Schulhoff’un Yaylı Çalgılar Dörtlüsü için Beş Parça’sından bölümler seslendiriyor. İsmini Yunan ay tanrıçasından alan Selini Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, 2016’da kurulduğundan bu yana Viyana’nın Musikverein ve Konzerthaus gibi önemli salonlarının yanı sıra Avrupa’nın dört bir yanında müzik merkezlerinde ve Aix en Provence gibi festivallerde konserler veriyor. Prestijli ödüller sahibi topluluk, 2020-2022 yılları için Yeni Avusturya Müziğinin Sesi programı kapsamında Avusturya’yı dünya çapında temsil etmek üzere seçildi.

Hafta Sonu Klasikleri – I: MİAM Perküsyon Topluluğu 

20 Eylül 2020 Pazar 11.00

Hafta sonları açık havada ailecek müzikle güzel bir güne başlamak isteyen İstanbulluların vazgeçilmezi hâline gelen ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl konuklarını açık havada ağırlayamasa da, evde güzel bir hafta sonu vadeden bir programla müzikseverlerle buluşuyor.

Dünyanın dört bir yanından renkli müziklerin yanı sıra Carlos Stassi ve Amy Salsgiver’ın eserlerini seslendirecek olan MİAM Perküsyon Topluluğu, 2011 yılında Amy Salsgiver tarafından kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi öğrencileri, mezunları ve çağdaş müzikle ilgilenen diğer perküsyonculardan oluşan topluluk, sa.ne.na ile düzenli işbirliği yaptığı gibi yakın zamanda, uluslararası üne sahip Hollandalı Slagwerk den Haag ile de bir proje gerçekleştirdi. MİAM Perküsyon Topluluğu, Steve Reich ile Edward Varese’nin eserlerini Türkiye’de ilk kez seslendirdi.

Hidiv Kasrı’nda kaydedilen ve ücretsiz olarak erişime açılacak bu konserin vokalisti Gökçe Göknel, MİAM Doğaçlama Topluluğu, MİAM Perküsyon, Tres İstanbul ve İstanbul Soundpainting Orkestrası üyesi. Ayrıca bugüne kadar kendi caz projesi ve For Ensemble Band ile çeşitli festivallere konuk oldu. Trompetçi Utku Gürler de MİAM Doğaçlama Topluluğu üyesi ve MİAM Perküsyon ile düzenli işbirliği içinde. Konser, Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş.’nin gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Festival Buluşması: Evcil & Kocabeyler

21 Eylül 2020 Pazartesi 20.00

İstanbul Müzik Festivali’nin serisi Festival Buluşmaları bu kez flütçü Bülent Evcil ile arpçı Merve Kocabeyler’i bir araya getiriyor. Yaklaşık 1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı’nda kaydedilen konserde Gluck’ten Ibert’e renkli bir program müzikseverleri bekliyor. Konser, Elvan Tuğsuz Güven’in gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönmüş başarılı genç kuşak arpçımız Merve Kocabeyler, yurtdışında etkin bir kariyer sürdürüyor. Geçtiğimiz Aralık’ta Salzburg Mozart Consort eşliğinde bir dizi konser veren sanatçı, La Scala Tiyatrosu Akademi Orkestrası’na seçilmiş ilk Türk arpçı olarak orkestra bünyesinde turnelere çıkıyor.

Bülent Evcil ise bugüne kadar kaydettiği Tango Zamanı, Orta Doğu Minyatürleri, The Virtuoso Flute gibi albümleriyle flütün zengin ve renkli repertuvarını müzikseverlerin beğenisine sundu. Sanatçının 2018 sonbaharında Raffaele Trevisani ile kaydettiği Un sollievo all’amicizia isimli albümünü, İtalyan flüt dergisi Falaut kapağına taşırken binlerce abonesine de hediye etti. 2019 yazını Almanya, İtalya ve Bulgaristan’da verdiği konserlerle tamamlayan Evcil, Avrupa’nın yanı sıra Amerika’dan Japonya’ya uzanan bir coğrafyada dinleyicilerle buluşuyor. Bülent Evcil halen İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda solo flütçü ve müdür olarak görev yapıyor.

İlginizi çekebilir:  Nureyev'in 'Romeo ve Juliet'i Online

Festival Orkestrası & Cem Mansur

22 Eylül 2020 Salı 20.00

İstanbul Müzik Festivali’nin 48. yılında, Türkiye’nin yetenekli genç kuşak müzisyenlerinden oluşan bir “Festival Orkestrası” kuruluyor! Deneyimli şef Cem Mansur yönetimindeki Festival Orkestrası, müzik yorumuna nitelikli olduğu kadar dinamik ve yenilikçi bir yaklaşım getirirken pandemi günlerinde müziğin birleştirici gücüne de vurgu yapıyor.

Leonard Bernstein’ın öğrencisi olan Cem Mansur, ilk uluslararası çıkışını 1985’te Londra’da İngiliz Oda Orkestrası ile yaptığından bu yana tüm Avrupa’da ve Meksika’dan Güney Afrika’ya uzanan bir coğrafyada senfoni ve opera orkestralarını yönetiyor.

1989-1997 yılları arasında Oxford Şehir Orkestrası’nın birinci şefliğini yapan, 1998’den 2011’e kadar Akbank Oda Orkestrası’nı yöneten Mansur, son yıllarda Helsinki Filarmoni Orkestrası, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası, İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Londra Mozart Players, Londra Şehri Sinfonia, BBC Konser Orkestrası, George Enescu Filarmoni Orkestrası, Prag Ulusal Tiyatrosu Orkestrası, Mexico City Filarmoni Orkestrası, Torre del lago Puccini Festivali ve Londra Holland Park Opera Festivali’ne sık sık konuk oluyor. Deneyimli şefin yenilikçi yanı, Elgar’ın bitmemiş operası The Spanish Lady veya Pärt’ın Venu Creator’u gibi dünya prömiyerini yaptığı eserlerde ve Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası gibi kurduğu orkestralarda başarıyla kendini gösteriyor. Cem Mansur, 2019/20 sezonu itibariyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun genel sanat yönetmenliğini de yürütüyor.

Cem Mansur yönetimindeki Festival Orkestrası, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde kaydedilen bu ilk konserinde farklı ülkelerden bestecilerin eserlerini içeren bir programla sahnede. Konser, Bell Şirketler Topluluğu  & Organik Holding’in gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

“Philharmonix”

Viyana / Berlin Müzik Kulübü

23 Eylül 2020 Çarşamba 20.00

Berlin ve Viyana Filarmoni üyeleri, efsanevi orkestralarının konserlerinde dinleyemeyeceğiniz bir repertuvarı seslendirmek üzere bir arada. Virtüözlük ve tutkuyla hazırladıkları klasik, caz, klezmer, Latin ve hatta pop müziğin bu baş döndürücü kokteyli, dinleyicileri eğlenceli olduğu kadar karmaşık, tanıdık olduğu kadar şaşırtıcı ve kesinlikle büyüleyici bir müzik dünyasına alıp götürecek. Berlin’de kaydedilen konser, Nobel İlaç’ın gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak.

Strad dergisinin “büyük entelektüel kapasiteye sahip bir sanatçı” dediği Noah Bendix-Balgley Berlin Filarmoni Orkestrası başkemancısı olmasının yanı sıra Québec Senfoni’den NHK Senfoni’ye tüm dünyada önemli orkestralar eşliğinde çalıyor. 1997-2008 yılları arasında Viyana Halk Operası’nın başkemancısı olan Sebastian Gürtler 2000’de ünlü Amarcord Wien topluluğunu, 2016’da ise Alban Berg Ensemble Wien’i kurdu; ayrıca 2005’ten bu yana Hugo Wolf Yaylı Çalgılar Dörtlüsü üyesi. Suisse Romande Orkestrası, Münih Filarmoni ve Viyana Devlet Operası ile çalıştıktan sonra Viyana Filarmoni Orkestrası’na geçen viyolacı Thilo Fechner, aynı zamanda orkestranın turnelerinden ve klasik müzik dünyasındaki en büyük açık hava konseri olan Schönbrunn Yaz Gecesi Konseri’nin organizasyonundan sorumlu. 2010 yılından bu yana Berlin Filarmoni Orkestrası üyesi olan Stephan Koncz, festival dinleyicilerinin yakından tanıdığı Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti’nde ve Brahms Ensemble Berlin’de de çalıyor. Ödön Rácz, Münih Oda Orkestrası, Bavyera Radyo Senfoni, Stuttgart Filarmoni, Franz Liszt Oda Orkestrası ve Haydn Filarmoni ile solist olarak konserler verdiği gibi hem Viyana Filarmoni hem de Viyana Devlet Opera Orkestrası üyesi. Viyana Filarmoni ve Viyana Devlet Operası’nın klarnet grup şefi olan Daniel Ottensamer, Salzburg Mozarteum, HNK Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konserler de veriyor. Özellikle çok yönlü piyanistliğiyle öne çıkan Christoph Traxler ise solist olarak Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’ya yayılan bir kariyere sahip.

Philharmonix’in başarısı, her biri bol ödüllü kariyerlere sahip üyelerinin göz alıcı şahsi başarılarından bile çok, topluluğun hayat verdiği yeni müzikal fikirlerde gizli. Uluslararası turnelere çıkan Philharmonix, Viyana Konzerthaus’un da yerleşik topluluğu olarak konserler veriyor.

Wiener Akademie

“Beethoven Gala”

24 Eylül 2020 Perşembe 20.00

Ünlü dönem çalgıları orkestrası Wiener Akademie, çağımızın en büyük şancılarından Thomas Hampson ve 20. Yüzyılın Büyük Kemancıları arasında sayılan Benjamin Schmid ile birlikte, Avusturya’da, Brucknerhaus Linz’de kaydedilen, Beethoven’a övgü niteliğinde bir konserle festivalde. Konserin yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru ise Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş..

Dönem çalgılarıyla, Barok’tan Romantik döneme uzanan ve sadece başyapıtları değil, saklı müzik hazinelerini de içeren bir repertuvar seslendiren Wiener Akademie, yüzyıllar içerisinde oluşmuş bir müzik kültürü üzerine uzmanlığa sahip. Neredeyse otuz yıldır Viyana Musikverein’da verdiği düzenli konserlerin yanı sıra Şikago’dan Tokyo’ya uluslararası turnelere çıkan orkestra, ayrıca eserleri prömiyerlerinin yapıldığı muhteşem salonlarda o dönemin çalgılarıyla seslendirdiği konser serisi Resound ile dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. Uluslararası festivallerin gözdesi ve Bonn, Varşova ve Kraków Beethoven Festivallerinin düzenli konuğu Wiener Akademie, Resound Beethoven başlığı altında bestecinin tüm senfonileri ile piyano konçertolarının kaydını 2020’de tamamlıyor.

Sanatçılığı ve kültürel önderliğiyle pek çok uluslararası ödül ve nişan sahibi Amerikalı bariton Thomas Hampson, dünyanın belli başlı tüm operalarında 80’den fazla farklı role büründü ve Grammy, Edison ve Grand Prix du Disque ödülleriyle taçlanmış 170’ten fazla albüm kaydetti. Konserde Beethoven’ın Re Majör Keman Konçertosu’nu seslendiren Benjamin Schmid ise hakkında yapılmış filmlere, istisnai genişlikte bir repertuvara ve son derece kişisel bir stile sahip. 2020 sonbaharı itibariyle Musica Vitae Oda Orkestrası’nın sanat direktörlüğüne getirilen Schmid, kendi adını taşıyan caz dörtlüsü ile konserler de veriyor.

Oda Müziğinin Yıldızları: Ensemble Kheops

25 Eylül 2020 Cuma 20.00

Türkiye’den Belçika’ya ve oradan tüm dünyaya açılan; piyanistliği, besteciliği ve hocalığıyla sadece dinleyicilere değil, müzisyenlere de ilham veren ve klasik müziğin bugününe olduğu kadar geleceğine de imzasını atan Muhiddin Dürrüoğlu, topluluğu Kheops Ensemble ile festivalde.

Belçika’nın en iyi müzisyenlerinden üçü, Marie Hallynck, Ronald Van Spaendonck ve Muhiddin Dürrüoğlu tarafından 2006’da kurulan Kheops Ensemble, çeşitli virtüözlerle de işbirliği yaparak müziği sürekli yeni zirvelere taşıyor. Başyapıtların yanı sıra yeni keşifleri içeren oda müziği projeleriyle Bonn Beethoven, Stavelot, Juventus, Musiq’3, Vlaanderen, Bozar dâhil önemli festivallere konuk olan topluluk, ayrıca Belçika’daki Seneffe’in Müzikal Mevsimleri’nin sanat yönetmenliğini yürütüyor. Kheops Ensemble’ın 2019’da piyasaya çıkan son albümü Fugitives, Muhiddin Dürrüoğlu’nun eserlerinden oluşuyor.

Işıklar Holding’in gösteri sponsorluğunda, Belçika’da bulunan Stavelot Manastırı’nda kaydedilen bu konserde Türkiye prömiyeri yapılacak Dürrüoğlu’nun Emotions Fugitives III başlıklı eserinin yanı sıra programda Beethoven ve Brahms’ın Klarnet Üçlüleri yer alıyor. Brahms’ın, yorumlarından çok etkilendiği klarnetçi Richard Mühlfeld için 1891 yazında bestelediği iki eserden biri olan La minör Üçlü’sünün ilham kaynağı klarnet olsa da eserde tüm çalgılar baştan sona mükemmel bir denge yakalıyor.

Beethoven’ın, büyük başarı kazanan ve pek çok düzenlemesi yayımlanan op. 20 Mi bemol Majör Yedili’sinin üzerine kendisinin düzenlediği op. 38 Üçlü ise cezbedici bir samimiyete sahip. Beethoven’ın bu eseri, sağırlık tedavisinde büyük umutlar bağladığı doktoru Johann Adam Schmidt’e ithaf ettiği biliniyor.

Tekfen Filarmoni Orkestrası & Anna Tifu

26 Eylül 2020 Cumartesi 20.00

İtalyan keman virtüözü Anna Tifu’nun keman repertuvarının temel taşlarından Chausson’un Poème’ini seslendireceği bu müzik ziyafetinde, derin müzikalitesi ve dinamizmiyle şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ayrıca, Brahms’ın Beethoven’dan aldığı ilhamla başlayıp 21 yılda bitirdiği 1. Senfoni’sini yorumluyor. Konserin yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru ise Tekfen Vakfı.

İlk konserini sekiz yaşında veren, 11 yaşında Pays de la Loire Ulusal Orkestrası eşliğinde çalan, 12’sinde La Scala Tiyatrosu’nda Bruch’un Keman Konçertosu’nu seslendiren Anna Tifu, o günlerden bugüne uluslararası klasik müzik sahnesinde kendine sarsılmaz bir yer edindi. Yuri Bashmet, Maxim Vengerov ve oyuncu John Malkovich gibi pek çok farklı sanatçıyla işbirliği yaptı; Andrea Bocelli’nin İtalya, Mısır ve ABD konserlerinde misafir sanatçı olarak yer aldı. Uluslararası festivallerin, özellikle de George Enescu Festivali’nin düzenli konuklarından olan sanatçı, İstanbul Müzik Festivali’nde ilk kez dinleyicilerle buluşuyor.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda kaydedilen bu konserde Anna Tifu ile bir araya gelen Tekfen Filarmoni Orkestrası, geçtiğimiz yıllarda festivalde Charlie Siem, Daniel Müller-Schott, Pumeza Matshikiza, İlker Arcayürek gibi yıldız solistlerle ses getiren konserlere imza attı. İstanbul Müzik Festivali 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası da olan “Üç Denizin Sesi” Tekfen Filarmoni Orkestrası, senfonik bir orkestranın klasik repertuvarına ilaveten temsil ettiği coğrafyanın müzik mirasını da sahipleniyor ve sadece konserleriyle değil, eser siparişleri, kayıtları, yayınları ile de müzik dünyasına katkıda bulunuyor.

Kuruluşunun 25. yılında orkestranın daimi şeflik ve sanat direktörlüğü görevine getirilen Özbek şef Aziz Shokhakimov, bir yandan orkestrada önemli bir değişim ve yenilenme sürecini başlatırken öte yandan kısa sürede İstanbullu müzikseverlerin gönlünde taht kurdu. Alman Rhein Operası daimi şefi de olan Shokhakimov Eylül 2021 itibariyle Strazburg Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğüne geliyor.

“Pastorale Alla Turca”

27 Eylül 2020 Pazar 20.00

Beethoven, 6. Senfoni’si Pastoral’de insanlık ile doğa arasındaki uyumlu birlikteliği anlatır. Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlamalarının merkezi konumundaki BTHVN2020 kapsamında gerçekleştirilen Beethoven Pastoral Projesi, doğanın tehdit altında olduğu ve insanlığın çevreyi ve kaynakları hızla tahrip ettiği günümüzde, dünyanın dört bir yanından sanatçıları bu birlikteliğe dair kendi vizyonlarını geliştirmeye çağırıyor. Turgay Erdener’in İstanbul Müzik Festivali siparişi olan yeni bestesi, tüm insanlık olarak geçirdiğimiz zorlu dönemde ayrı bir anlam kazanan bu çağrıya yanıt veriyor. Besteci, Beethoven’ın Pastoral senfonisi ile Beethoven döneminde yaşamış Osmanlı bestecilerinin eserlerinden seçtiği temaları harmanlayarak hem ülkemizden hem de klasik batı müziğinden çalgıları bir araya getirdiği yepyeni bir eser yaratıyor.

Stoneline’ın gösteri sponsorluğunda gerçekleşen ve Tekfur Sarayı’nda kaydedilen bu konserde buluşan Derya Türkan ve Yurdal Tokcan, Türk sazlarına olan hâkimiyetleriyle sadece ülkemizin değil tüm dünyanın önde gelen virtüözleri arasında sayılıyor, aynı zamanda uluslararası projelerle festivallerin aranılan konuklarından. Genç kuşağın başarılı temsilcisi Serkan Mesut Halili ise Berlin Konzerthaus’tan Sidney Operası’na uzanan bir kariyer sürdürüyor. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da çeşitli orkestralar bünyesinde sahneye çıkan perküsyoncu Aykut Köselerli gibi kontrbasçı Kağan Yıldız da uluslararası arenada pek çok farklı müzisyenle konserler veriyor.

Donizetti Klasik Müzik Ödülü sahibi Semplice Quartet, 2009’dan bu yana yurtiçi ve dışında başarılı konserler veriyor. 

Bilkent Senfoni Orkestrası & Gökhan Aybulus

28 Eylül 2020 Pazartesi 20.00

Beethoven’ın Aydınlık Dünyası teması etrafında şekillenen festival, bestecinin 200 yıldır aydınlığı hiç azalmayan 5. Senfoni’si ile sürüyor. Ülkemizin ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu olan Bilkent Senfoni Orkestrası’nı başarılı genç kuşak şeflerimizden Dağhan Doğu’nun yöneteceği konserin solisti Gökhan Aybulus ise Beethoven’ın da hayran olduğu, Mozart’ın tutkulu ve şiirsel 24. Piyano Konçertosu’nu seslendiriyor. Ankara’da kaydedilen konsere, Bilkent Odeon ev sahipliği yapıyor.

Moskova Çaykovski Konservatuvarı mezunu ilk Türk piyanist olan Gökhan Aybulus, müthiş tekniğini fevkalade müzikalitesinin hizmetine sunarak eserlerin ruhunu mükemmel yansıtmasıyla övgü topluyor. Dinleyici kitlesi Japonya’ya kadar uzanan Bilkent Senfoni Orkestrası, sanat hayatımıza her yıl 50’yi aşkın etkinlikle katkı sunuyor, özgün temalı konser ve kayıt serileriyle ülkemizde klasik müziği zenginleştiriyor. Vladimir Ashkenazy, Yoel Levi, Lior Shambadal, José Serebrier gibi ünlü şeflerle işbirliği yapan Bilkent Senfoni Orkestrası’nı bu konserde, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nden yetişmiş, şefliğinin yanı sıra kontrbasçı ve besteci olarak da uluslararası çapta adını duyuran Dağhan Doğu yönetiyor. Konser, Türkiye İş Bankası’nın gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu 

29 Eylül 2020 Salı 20.00

İstanbul Müzik Festivali ve Eğitim Destek Fonu Sponsoru TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliğiyle 2018 yılında başlatılan ve geleceğin kadın müzisyenlerini destekleme amacını taşıyan Yarının Kadın Yıldızları projesi, üçüncü yılında üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.

Bu yıl, Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’ndan destek almaya hak kazanan müzisyenler Aslıhan Gençgönül (viyolonsel), Billur Ongun (trompet), Cansu Özdamar (piyano), Doğa Çetin (keman), Ece Selin Yüksel (flüt), İdil Bursa (viyolonsel), İlke Işı Tuncer (keman), İrem Özyiğit (kontrbas), Mercan Demirkanlı (flüt), Nora Heder (viyola), Seher Karabiber (flüt) ve Simay Gönültaş’ın (fagot), Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen ve piyanist Ayşegül Sarıca’nın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak yer aldığı Yarının Kadın Yıldızları konserinin kaydı 29 Eylül Salı günü saat 20.00’de müzikseverlerle buluşacak. Konser öncesinde İKSV YouTube kanalında, gazeteci Melis Alphan’ın SosyalBen Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ece Çiftçi ile gerçekleştirdiği bir söyleşi yayımlanacak. 

BİFO & VÍKINGUR ÓLAFSSON

30 Eylül 2020 Çarşamba 20.00

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, son günlerin en çok konuşulan şeflerinden Patrick Hahn yönetiminde ve 2019 Gramophone Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Sanatçısı seçilen Víkingur Ólafsson’un solistliğinde gerçekleşen konserinin Ağustos ayında Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda izleyicili olarak gerçekleşen kaydıyla festivalde. Konserin yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru ise Borusan Holding.

Yorumlarının netliği ve incelikli ifadesiyle eleştirmenlerden övgüler alan Ólafsson, Gramophone dergisinin “Tanıdık bir şeyi tümüyle kendinin gibi hissettiriyor ve sizi başka hiçbir yorumun mümkün görünmediği bir dünyaya çekiyor” sözleriyle değerlendirdiği fevkalade özgünlüğü ve müzikal ikna gücüyle son yıllarda müzik dünyasında fırtına gibi esiyor. Gramophone zaferi, Víkingur Ólafsson’un Johann Sebastian Bach albümü ile 2019 boyunca İzlanda Müzik Ödülleri Yılın İcracısı ve Yılın Albümü, BBC Music Magazine Ödülleri En İyi Enstrümantal Albüm ve Yılın Albümü, Opus Klasik En İyi Solo Resital ödülleriyle kazandığı müthiş başarıyı taçlandırdı. Mart ayında Deutsche Grammophon etiketiyle piyasaya çıkan son albümü Debussy–Rameau, İngiltere ve Almanya klasik müzik listelerinde birinci sıraya yerleşirken pop müzik listelerinde 11. sıraya kadar yükseldi.

Ülkemizin önde gelen senfonik topluluklarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Avrupa’nın en iyi orkestralarından biri olma yolunda da ilerliyor. 2010 Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında konser veren, 2014’te BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olan BİFO’yu bu konserde yöneten Patrick Hahn, 2021/22 sezonu itibariyle Wüppertal Operası ve Senfoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğüne getiriliyor. Henüz 24 yaşında olmasına karşın Viyana Senfoni, Luzern Senfoni, Münih Filarmoni, Münih Radyo Orkestrası, Dresden Filarmoni, NDR Radyo Filarmoni, Hamburg Senfoni, Tonkünstler Orkestrası, İsrail Oda Orkestrası, Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası, Kopenhag Filarmoni, Camerata Salzburg gibi orkestraları yönettiği parlak bir kariyere sahip şef, Almanya’daki en genç genel müzik direktörü olacak.

Festival Özel: BİFO

Borusan Quartet

1 Ekim 2020 Perşembe 20.00

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklandığı üç konserlik özel serinin ilkinde orkestra bünyesinde kurulmuş ve uluslararası başarılara imza atmış Borusan Quartet sahnede.

2005 yılında kurulan Borusan Quartet, 2010’da New York’taki Carnegie Hall’da finali gerçekleşen ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışması’nda altın madalya kazanarak klasik müzik dünyasının tüm dikkatini üzerine çekti. O günden bu yana Zürih Tonhalle, Viyana Konzerthaus ve Musikverein, Amsterdam Concertgebouw, Paris Filarmoni, Montpellier Le Corum, Münih Elmau Kalesi, Metz L’arsenal, Milan G. Verdi Salonu gibi Avrupa’nın en seçkin salonlarında ve ABD’den Cezayir’e, Tanzanya’dan Japonya’ya uzanan bir coğrafyada konserler verdi; Rheingau, Schleswig-Holstein, Merano, Mozart, Napfilon, Bondsee, West Cork, Europalia gibi önemli festivallere konuk oldu.

Borusan Müzik Evi’nde kaydedilen konserin programında ilk olarak Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’na bir pencere açılıyor. Mozart’ın aynı tondaki K. 464 numaralı dörtlüsünü örnek alan Beethoven’ın 5 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Beethoven’ın hocası Haydn’dan da izler taşır. Mozart ve Haydn’ın etkileri yadsınamazsa da Beethoven bu eserde özgün sesini duyurmayı başarır ve daha geç dönem dörtlülerinin stili de kendini gösterir.

Klasik dönemden çağdaşa uzanan geniş bir repertuvarı aynı ustalık ve incelikle yorumlayan Borusan Quartet, programın devamında ise dinleyicileri, geleneksel tangoyu caz ve klasik müzik öğeleriyle birleştirerek köklü biçimde değiştirmiş olan Arjantinli besteci Astor Piazzolla’nın dünyasına götürüyor. Konser, Borusan Sanat’ın sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Festival Özel: BİFO

“Baroktan Klasiğe”

2 Ekim 2020 Cuma 20.00

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklandığı üç konserlik özel serinin ikincisinde orkestra, Türkiye’de özellikle opera deyince ilk akla gelen isimlerden, ünlü şef Antonio Pirolli yönetiminde Barok’tan Klasik döneme uzanan bir program seslendiriyor. Süreyya Operası’nda kaydedilen konserin solisti ise mezzosoprano Ezgi Karakaya.

2017 BBC Cardiff Dünyanın En İyi Şarkıcısı Yarışması’nda finale kaldıktan sonra 2018 Leyla Gencer Şan Yarışması’nda birinciliğin yanı sıra dinleyici oylarıyla belirlenen Halk Ödülü ile Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Özel Ödülü’nü de kucaklayan Ezgi Karakaya, 2019 Uluslararası Marie Kraja Şan Yarışması’nda da ikinci oldu. Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Karakaya bugüne kadar Clarina (Evlilik Senedi), Giannetta (Aşk İksiri), Volpino (Eczacı) Giovanna (Rigoletto) Prince Orlofsky (Yarasa), Suzuki (Madama Butterfly), Mercedes (Carmen) Enrichetta di Francia (I Puritani), Czipra (Çingene Baron) Flora (La Traviata) Metella (Paris Hayatı) ve Geneviève (Pellèas ve Mèlisande) rollerini seslendirdi.

Ülkemizin önde gelen senfonik topluluklarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Avrupa’nın en iyi orkestralarından biri olma yolunda da ilerliyor. 2010 Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında konser veren, 2014’te BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olan BİFO, bu konserde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin genel müzik direktörü Antonio Pirolli yönetiminde çalıyor. Geniş repertuvarı operalardan senfonilere uzanan İtalyan şef, La Scala Tiyatrosu’nda Renato Bruson ile Gala Konseri’ni, Arena di Verona’da Sevil Berberi ile Madame Butterfly’ı ve Buenos Aires Colon Tiyatrosu, Tokyo Ulusal Tiyatrosu, Alman Berlin Operası dâhil dünyanın dört bir yanındaki operalarda çeşitli temsiller yönetti. İtalya’da pek çok opera ile çalışan Pirolli, Roma Operası ile Japonya turnesine çıktı.

Fransız Barok stilinin ustası Lully’nin, Avrupa’da Türklük modasının yaşandığı bir dönemde bestelediği Türk Seremonisi için Marş ile başlayacak konser, İtalyan Barok’undan Handel’e ve Bach’a, oradan da Klasik dönemin başında Haydn’a kadar uzanan renkli bir program sunuyor. Konser, Borusan Sanat’ın sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Hafta Sonu Klasikleri – II: “Canto in Flow”

3 Ekim 2020 Cumartesi 11.00

Hafta sonları açık havada ailecek müzikle güzel bir güne başlamak isteyen İstanbullulara yönelik ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri müzikseverleri bu yıl açık havada ağırlayamasa da, evde, müziği hareketle bütünleştirebilecekleri bir deneyime davet ediyor.

Hollanda’nın ‘s-Graveland bölgesindeki Wonderfeel Festival Alanı’nda kaydedilen ve ücretsiz olarak erişime açılacak konserde, Simeon ten Holt’un şaşırtıcı, dalgalar halinde hem yinelemeli hem değişken müziği eşliğinde gerilim ile gevşeme, devamlılık ile akış, hareket ile ses arasındaki oyuncu etkileşim sizi rahatlatırken ruhunuzun beslendiğini hissedeceksiniz – üstelik arzu ederseniz yoga yaparak! Hollandalı usta yogini Daphne Koken ile her düzeyden yogasever müzik deneyimlerine farklı bir boyut ekleyebilecekler.

“Canto in Flow”, Hollanda Saksofon Sekizlisi’nin aynı zamanda yogini olan üyesi Lisa Wyss’in hayâlinden doğmuş benzersiz bir çokboyutlu proje. Standart saksofon dörtlüsünün ötesine geçmek amacıyla bir araya gelen sekiz saksofoncu tarafından 2014 yılında kurulan topluluk, sopranino’dan bas’a uzanan çalgı yelpazesiyle oda müziğinden senfonilere kadar farklı türde eserlerin özel düzenlemelerini seslendirdiği gibi çağdaş bestecilerle de işbirliği yapıyor. Çeşitli festivallere konuk olan Hollanda Saksofon Sekizlisi’nin Canto Ostinato’yu kaydettiği ilk albümü eleştirmenlerin övgülerini kazandı.

Konser, Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş.’nin gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Beethoven Trio Berlin

4 Ekim 2020 Pazar 20.00

Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’na adanan 48. İstanbul Müzik Festivali, büyük besteciye bir saygı niteliğinde kurulan Beethoven Trio Berlin’i ağırlıyor. Berlin Filarmoni’nin iki üyesiyle çok yönlü Fransız piyanist Julien Quentin’i buluşturan topluluk bu konserde, Romantik dönemin en güzel eserlerinden bazılarını seslendiriyor. Berlin’deki Christophori Piyano Salonu’nda kaydedilen konser, Berrin Erengül & Eva Barlas’ın gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Beethoven Trio Berlin, pandemi nedeniyle canlı etkinliklerin iptal edilmesiyle Berlin Filarmoni’nin Dijital Konser Salonu’nda konser vermek üzere davet edilen ilk topluluklardan biriydi. Repertuvarının merkezine Beethoven’ın “Gassenhauer” Üçlü’sünü alan topluluk, Knut Weber ve uzun süredir ikili olarak çalışmalar yürüten Andreas Ottensamer ile Julien Quentin’den oluşuyor.

Berlin Filarmoni Orkestrası’nın klarnet grup şefi Andreas Ottensamer ayrıca solist olarak, kendi orkestrasının yanı sıra Viyana Filarmoni’den Seul Filarmoni’ye dünyanın önde gelen topluluklarına konuk oluyor; Carnegie Hall’dan Sidney Operası’na dünyanın belli başlı sahnelerinde dinleyicilerle buluşuyor. Deutsche Grammophon ile kayıt anlaşması imzalayan ilk solo klarnetçi olan Ottensamer, 2015’te ECHO Klasik Ödülleri’nde Çalgı Dalında Yılın Sanatçısı seçildikten sonra, Yuja Wang, Maris Jansons ve Berlin Filarmoni ile kaydettiği son albümü Blue Hour ile de 2019 Opus Klasik Ödülleri’nde Çalgı Dalında Yılın Sanatçısı ödülünü kazandı.

23 yaşında Berlin Filarmoni Orkestrası’na katılan ve halen orkestra kurulunda da görev yapan viyolonselci Knut Weber, aynı zamanda Berlin Filarmoni’nin 12 Çellisti ve Berlin Filarmoni Piyanolu Dörtlüsü ile dünya turnelerine çıkıyor, EMI ve Sony etiketleri altında albümler kaydediyor. Oda müziği alanında ayrıca Emmanuel Pahud, Nelson Freire ve Mitsuko Uchida gibi sanatçılarla işbirliği yapıyor. Görsel sanatçılarla çokdisiplinli projelere imza atan, doğaçlamadan elektronik müziğe farklı türlerde çalışmalar yapan piyanist Julien Quentin ise Verbier, Luzern, Gstaad, Montrö, Mecklenburg-Vorpommern, Bonn Beethoven, Ravinia ve Mostly Mozart gibi Avrupa ve Kuzey Amerika’nın önemli festivallerinin beğenilen konuklarından. Quentin’in oda müziği partnerleri arasında Nicolas Altstaedt, Emanuel Ax, Lisa Batiashvili, Gautier Capuçon, Sarah Chang, Thomas Quasthoff ve Kirill Troussov gibi sanatçılar var.

Festival Özel: BİFO

“Recomposed”

Vivaldi- Dört Mevsim

5 Ekim 2020 Pazartesi 20.00

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklandığı üç konserlik özel serinin sonuncusunda orkestra, Vivaldi’nin Dört Mevsim’inin incelikli olduğu kadar cüretkâr biçimde yeniden ele alındığı “Recomposed” ile müzikseverlere tanıdık olduğu kadar farklı ve taze bir müzik deneyimi sunuyor, repertuvarının genişliği ve yorum gücünü de ortaya koyuyor. Borusan Oto İstinye’de kaydedilen konser, Borusan Sanat’ın sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Max Richter, eserinde orijinal Dört Mevsim’in çoğunu değilse de özünü koruyarak, Vivaldi’nin müzik ruhunun baştan sona var olduğu yeni bir eser yaratıyor. “Alışveriş merkezlerinden reklamlara her yerde, her zaman duyduğumuz Dört Mevsim’in müzik kültürümüzdeki yeri başka hiçbir eserle kıyaslanamaz” diyen İngiliz besteci, 1725 tarihli bu tanıdık müziği günümüze taşıyor.

Ülkemizin önde gelen senfonik topluluklarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Avrupa’nın en iyi orkestralarından biri olma yolunda ilerliyor. 2010 Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında konser veren, 2014’te BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olan BİFO, 2017’de Hong Kong Sanat Festivali’ne konuk oldu.

Konserin solisti Pelin Halkacı Akın, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası başkemancılığının yanı sıra solistlik kariyerine de devam ediyor. Türkiye’deki pek çok orkestra eşliğinde ve çeşitli festivallerde konserler veren sanatçı, yurtdışında ise İngiltere, Polonya, Macaristan, Romanya, Ukrayna, İsrail, Gürcistan, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resitaller verdi.

Konserin şefi Murat Cem Orhan ise yurtiçinde düzenli olarak senfoni ve opera orkestralarını yönettiği gibi yurtdışında da Heidelberg Bahar Festivali’nde Heidelberg Sinfonietta’nın Fazıl Say’ın eserlerini seslendirdiği konserde şef podyumundaydı.

48. İstanbul Müzik Festivali’yle ilgili gelişmeleri sosyal medyadan ve festivalin internet sitesinden takip edebilirsiniz:

https://muzik.iksv.org/

https://facebook.com/istanbulmuzikfestivali

https://twitter.com/muzikfestivali
https://www.instagram.com/istanbulmuzikfestivali

https://www.youtube.com/user/iksvistanbul

Previous Story

Müzik İçin Dijital Gelir Modelleri Paneli

Next Story

Birol Ünel 59 Yaşında Hayatını Kaybetti

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.