Atıf Akın, Mutant Time

Nükleer Zaman ve Mekân Arasında

Nükleeri bir zaman-mekân ara yüzü olarak ele alan sanatçı Atıf Akın’ın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “Sinyaller”, 26 Ekim'e kadar PİLOT Galeri'de görülebilecek.

Atıf Akın’ın son on yıldır radyasyon, mutasyon ve arkeoloji üzerine yürüttüğü uzun soluklu araştırmalarından seçilen bir grup eseri bir araya getiren “Sinyaller” başlıklı kişisel sergisi PİLOT Galeri‘de açıldı. Sanatçının sergideki üretimleri üretimleri hem bilim hem de iletişim alanlarında kritik bir rol oynuyor.

Bilgi iletimi, gözlem ve karmaşık sistemlerin anlaşılması ve iletişimi için anahtar önem taşıdığı sergide sinyaller nükleer zaman ve mekanlar arasındaki bağlantıları temsil ederken, doğa olaylarını modelleme ve analiz etme süreçlerinde de kullanılıyor. Sinyaller iletişim alanında ise veri iletiminde kullanılan temel birimler olarak işlenirken, bilgiyi bir noktadan diğerine taşırken bozulma ve kayıpları en aza indirmek amaçlanıyor.

Atıf Akın, Mutant Time

Atıf Akın sergisinde, bu bilimsel ve iletişimsel öneme vurgu yaparken sinyalleri nükleer zaman ve mekânlar arasında bir bağlantı olarak kullanır. Radyoaktivite ve mutasyon gibi konulara dikkat çeken sanatçı, bu olguların zaman ve mekân üzerindeki etkilerini de analiz eder. Nükleer zaman, radyoaktif süreçlerin ve patlamaların zaman dilimindeki etkilerini ifade eder. Mekân ise bu süreçlerin oluştuğu fiziksel çevreyi ve bu çevrenin değişimlerini içerir. Bu bağlamda sinyaller hem tarihsel hem de güncel nükleer olayların izlerini sürer ve bu olayların bilimsel ve toplumsal boyutlarını anlama da bir kılavuz görevini üstlenir. Bu da sinyalleri, sadece teknik bir bilginin aktarım aracı olmaktan çıkarak nükleer zaman ve mekân arasında karmaşık ve çok katmanlı bağlantıları da gözler önüne seren bir araştırma nesnesine dönüştürür.

İlginizi çekebilir:  ha:ar’ın 'İmkansız Heykelleri' CerModern’de
Atıf Akın, Mutant Space

Sanat, Bilim ve Politika Arasında

Atıf Akın’ın sanatsal yaklaşımı; çağdaş sanat, bilim ve politika arasındaki kesişim noktalarını keşfeden tekno-bilimsel eleştirinin bir örneğini sunar. Teknolojiyi hem konu hem de ifade aracı olarak benimseyen Akın, kamu söyleminde hassas olduğu düşünülen konuları sanatsal pratikler yoluyla araştırır ve içinde bulundukları katı siyasi kategorilerden uzaklaştırır. Sanatçı, uzun yıllardır radyoaktivite ve mutant alanları araştırarak nükleer zamanın derinliklerine mercek tutar. Araştırmaları nükleeri zaman-mekan ara yüzü olarak değerlendirir ve küresel çapta önemli tarihi yerleri inceler. Patlamalar ve bu patlamaların meydana geldikleri coğrafyalarda yarattığı süblim frekanslar, yansımalar ve bakışlara ilişkin incelemeler, çalışmalarının görsel niteliğini belirler. Akın, yeni mitolojilerin yaratımını radyoaktif bozulmalara benzetir.

*“Sinyaller” sergisi, 26 Ekim tarihine kadar PİLOT Galeri’de görülebilir. 

Previous Story

“Resimler Alemi” Macar Kültür Merkezi’nde

Next Story

Galeri Siyah Beyaz’da Yeni Sergi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.