Amerika Birleşik Devletleri’nde Afrikan Amerikan George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan protestolar, dikkatleri ırçılık, eşitlik ve adalet konularına çıkarken, sanat kuruluşları içinde de tartışmaları beraberinde getirdi. Son bir haftada Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan müze çalışanlarından ardı ardına ‘çeşitlilik’ talepleri yükseldi.
Müze Direktörüne Açık Mektup
İlk olarak, New York’ta bulunan The Jewish Museum’dan onlarca çalışanın, Müze Direktörü Claudia Gould’a yazdıkları açık mektupta çeşitlilik ve şeffaflık taleplerini dile getirmesi gündeme düştü.
The Art Newspaper, birkaç hafta önce personel ve üst yönetim arasında gerçekleşen ve çeşitlilik konusunun da gündeme geldiği bir Zoom toplantısının yarattığı hayal kırıklığını, mektubun nedeni olarak belirtti. En az 28 çalışanın yazdığı açık mektupta, müzede daha fazla çeşitlilik istediklerini, personelin ağırlıklı olarak beyaz ve orta sınıfa mensup olduğunu vurgulandı.
Müze yönetimi ise mektubu yönetim kuruluyla paylaştıklarını, ‘personel ve ziyaretçileri için farklılıkları daha fazla barındıran, daha kapsayıcı ve adil bir kurum yaratmaya adandıklarını’ paylaştı.
Prestijli Müzelerin Çalışanlarından ‘Irksal Ayrımcılık’ Suçlaması
Bu haberden bir gün sonra ise New York’taki tanınmış müzeler, MoMA, The Whitney Museum ve Metropolitan Museum of Art’ın çalışanları ve eski çalışanlarının imzaladığı bir açık mektup gündeme düştü. Artnews’ın yer verdiği haberde, şehirdeki müzelere seslenen mektupta “Size, bu kültürel kuruluşlarda çalışan siyah/kahverengi (ırka mensup) insanların istikrarlı bir şekilde sömürülmesi ve haksız muameleye maruz kalmasından dolayı öfkemizi ve hoşnutsuzluğumuzu ifade etmek için yazıyoruz” cümleleri yer alıyor.
İstifa Nedeni: Yönetim Pozisyonlarında Çeşitlilik Gereği
Bir diğer önemli haber Cleveland’daki Çağdaş Sanat Müzesi’nden geldi. 1996 yılından beri MoCA Cleveland’ın direktörlüğünü üstlenen Jill Snyder, istifasını açıkladı.
Müzenin Afrikan Amerikanlara karşı polis şiddetine yer veren işlerin yer aldığı sergiyi iptal etmesi nedeniyle sanatçı Shaun Leonardo tarafından sansürle suçlanmasının ardından gerçekleşen istifa merak uyandırdı. Fakat Snyder, Cleveland.com’a yaptığı açıklamada istifasının gönüllü olduğunu, değişimin zamanı geldiğini vurguladı.
“Masaya yeni birini gelebilmesi için, birilerinin koltuğundan vazgeçmesi gerekiyor. Ve gerçek bir değişim için müze direktörlerinin yapması gereken bu” dedi. Artnews’ın haberinde ise Snyder’ın istifa nedeni olarak ‘müzelerin çağdaş kalabilmek için liderlik pozisyonlarını çeşitlendirmesi/farklılaştırmasını daha net anladığı’nı gösterdiğine dikkat çekildi.
Guggenheim Çalışanları: “Adaletsiz Çalışma Ortamı”
Bu konudaki son gelişme ise dün New York Times’ta “Küratörler Guggenheim’ı Irkçılığa Olanak Tanıyan Kültürü Düzeltmeye Teşvik Ediyor” başlıklı haber ile ortaya çıktı. Buna göre, Guggenheim Müzesi yönetimine hitaben de benzer talepleri içeren bir mektup kaleme alındı. Guggenheim Müzesi’nin Küratöryal Departmanı’nın imzasını taşıyan mektup, personeli, yönetim kurulunu ve sergileri çeşitlendirmek adına müzenin atması gereken adımlara yer verdi.
Müze Direktörü Richard Armstrong başta olmak üzere, yönetim kadrosunu muhatap alan mektupta, çalışanlar acil ve büyük çapta değişiklikler talep ettiklerini belirtirken, atmosferi “ırkçılık, beyaz üstünlüğü ve diğer ayrımcı tutumlara olanak sağlayan, adaletsiz bir çalışma ortamı” olarak tanımladı.