Tony Shafrazi'nin 1974'teki protestosu. Photograph: AP. Source: kpbs.org

Müze Protestoları Yeni Değil

//

Son dönemde müzelerde gerçekleşen protestoların artması, geçmişte müzelerde gerçekleştirilen ya da sanat eserlerini hedef alan eylemleri hatırlattı. Akıllara ilk gelen örneklerden biri, 1914 yılının Mart ayında, kadın hakları savunucusu, sanat öğrencisi ve gazeteci Mary Richardson’ın Londra’daki National Gallery’de sergilenen “The Toilet of Venus”  eserini bıçaklaması oldu.

İspanyol ressam Diego Velazquez’in kalan tek nü eseri olan tabloya et bıçağıyla saldırarak tabloyu parçalayan Richardson, eylemi kadın hakları savunucusu siyasi aktivist Emmeline Pankhurst’ün tutuklanması üzerine gerçekleştirdi. 6 ay hapis cezasına çarptırılan Richardson cezaevinde açlık grevi yapınca birkaç hafta sonra serbest bırakıldı. Eser ise restore edildikten sonra tekrar sergilenmeye başlandı.

Sackler P.A.I.N.’s protest at the Victoria & Albert Museum in London. Courtesy Sackler P.A.I.N.

“Guernica”ya Sprey Boya ile Yazı Yazdı

1974 yılının Şubat ayında, İranlı sanatçı Tony Shafrazi kırmızı sprey boyayla Pablo Picasso’nun MoMA’da sergilenen “Guernica” tablosunun üzerine “Kill Lies All” yazdı. Shafrazi eylemiyle, ABD Başkanı Richard Nixon’ın, Vietnam’da Amerikan askerlerinin 1968’de gerçekleştirdiği My Lai katliamının yargılanan tek askeri William Calley’i affetmesini protesto etti. Shafrazi sprey boyayla yazdığı kelimelerle, James Joyce’un Finnegans Wake adlı kitabında geçen “Lies. All lies” cümlesine gönderme yaptı. Tablo yakın zamanda kalın bir katman halinde verniklendiği için restorasyonu kolay oldu.

İlginizi çekebilir:  Dijital Platformlar ve Değişim

Soyadını Kaldırın

Ses getiren bir diğer protesto, bağımlılık yapan ağrı kesici OxyContin’in üreticisi Purdue Pharma ilaç firmasının sahibi Sackler ailesine karşı yapıldı. Aktivistler Sackler ailesinden bağış alan müzeleri hedef aldı. 2018’de başlayan protestoların ilkinde Metropolitan Museum of Art’a gelen aktivistler “OxyContin” yazılı ilaç şişeleri dağıttı. Daha sonra protestocular sembolik bir ölümü canlandırmak için yere yattı.

Aynı yıl Guggenheim Museum’a giden aktivistler ilaç reçetelerine benzeyen binlerce kağıdı müzenin içinde etrafa fırlattı. Temmuz ayında Louvre Müzesi’nde yapılan protestoda ise müzenin bahçesindeki havuza girerek eylem yapıldı. Benzer eylemler Londra’daki Victoria and Albert Museum’da ve Harvard Art Museum’da da gerçekleştirildi. Müzeler tüm bu eylemler üzerine Sackler ailesi ile bağlarını koparmak zorunda kaldı.

Anti-oil protesters at the British Museum in London, on Sunday September 13, 2015. Photo: Niklas Halle’n/AFP via Art Daily

Son haftalarda meydana gelen sanat eserlerine saldırı olaylarında Almanya’da Letzte Generation adlı çevreci grubun üyeleri Claude Monet’nin “Les Mueles” adlı tablosuna patates püresi, Just Stop Oil’den aktivistler van Gogh’un “Sunflowers” eserine domates çorbası fırlatmıştı. Son olarak da yine Just Stop Oil’den aktivistler Hollanda’da sergilenen Johannes Vermeer’in “Girl with a Pearl Earring” eserine saldırmıştı.

Photograph: Just Stop Oil / Reuters
Previous Story

İKSV ve Mercedes-Benz Türk’ten “SaDe”

Next Story

20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.