"Ev Karadır", 1963

20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

/

Bu yıl 20’nci yaşını kutlayan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali sinemaseverler ile buluşuyor. 5 Kasım’da başlayarak 18 Aralık’a kadar sürecek olan festival kapsamında 23 ülkeden 38 film çevrimiçi olarak izleyici ile buluşacak.

Festival 5 Kasım’da düşüncelerinden dolayı cezaevinde tutulan sinemacı kadınlara ithaf edilen “Damdaki Sinemacılar” bölümüyle başlayacak. Bu bölümde Sabite Kaya’nın yönettiği “Bedensiz Ruhlar”, Mine Özerden’in Osmanlı’dan günümüze, İstanbul’un ünlü zilcileri ve zillerinin hikâyesini anlattığı “Zilname“, ve yönetmenliğini Ahu Öztürk’ün, yapımcılığını Çiğdem Mater’in üstlendiği “Toz Bezi” izleyiciyle buluşacak.

“Toz Bezi” (2015)

Festival programındaki filmler, “Damdaki Sinemacılar”ın yanı sıra, “Kadınların Sineması”, “Jin Zendegî Özgürlük”, “Kadın Cinayetleri Önlenebilir”, “Yersiz Yurtsuz”, “Parola: Barış”, “Feminist Bellek” bölümleri altında seyirciyle buluşacak.

İran Sineması

Füruğ Feruhzad ve Rahşan Beni-İtimad’ın filmlerinin gösterileceği ‘Jin Zendegî Özgürlük’ bölümü kapsamında modern İran şiirinin ve Yeni Dalga sinemasının ilham veren temsilcilerinden Ferruhzad’ın cüzzamlıların kapatıldıkları yıllardaki gündelik hayatını anlatan “Ev Karadır” filmi ile Rahşan Beni-İtimad’ın, 2001 İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformcu adaya destek vermek için kampanya başlatan sinemacı kadınları, kadın hakları için cumhurbaşkanlığına aday olan Arzu’yu izlediği “Bizim Zamanlar” gösterilecek.

Kadınların Sineması bölümünde; “Akan Su Yosun Tutmaz” (Flowing Water Carries No Poison), “Anima Animae Animam”“Antonia”, “Bekleyiş” (Expecting a Grain of Sand), “Bekçi” (The Guardian), “Bekleyen Kadınlar” (Suspended Wives), “Çılgın” (Crazy), “Denizatı” (Seahorse), “Doğum Hikayeleri” (Crotch  Stories), “Durgun Su” (Stagnant Water), “İplik” (Yarn), “Müşkül” (Kinka), “Nereye Kaçıyorsun” (Where Are You Running to), “Nosema”, “Ördekler” (The Ducks), “Sağır” (Deaf), “Sigaralar” (Cigarettes), “Ticaret Politikası” (Store Policy) filmleri yer alırken; Kadın Cinayetleri Önlenebilir bölümünde, erkeklerin kadınlara karşı kullandıkları en acımasız silahlardan olan kimyasal saldırıları belgeleyen “Şiddetin Yüzü” (The Face of Violence) ve İtalya’da kadın cinayetlerinin yanı sıra medya ve yasalardaki kadın düşmanı zihniyetin üstüne giden “Cinskırım” (Femicide) filmleri yer alıyor.

İlginizi çekebilir:  42. İstanbul Film Festivali'nde Neler Var?
“Germany, Pale Mother”, 1980

Yersiz Yurtsuz bölümü savaşla, düşüncelerinden dolayı tutuklanma riskiyle, zorunlu göçün ve yersiz yurtsuzluğu zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatıyor. “Almanya’ya Hoş Mu Geldik?” (Welcomed to Germany), “Bitmemiş Cümleler” (Incomplete Sentences), “Bu Yağmur Asla Durmayacak” (This Rain Will Never Stop) “Filistin’i İşlemek” (Stitching Palestine), “Hayat” (Jiyan), “Hayalet” (Ghostly), “Minimal Hayat” (Small Life), “Yol Boyunca” (Along The Way) filmlerini bu bölümde izlemek mümkün.

Zorluklarla Mücadele Eden Kadınlar

Parola: Barış bölümünde yönetmen Helma Sanders-Brahms’ın “Almanya Solgun Ana” (Germany, Pale Mother), savaşın anlamsızlığını küçük bir kızın gözünden aktaran “Babamın Çalıya Döndüğü Gün” (The Day My Father Became a Bush) ve “Yaz Ülkesi” (Summerland) gibi filmleri dikkat çekiyor. “Sessiz Sinemada Sufrajetler” (Suffragettes in the Silent Cinema) ve 1971’de düzeni alt üst ederek İsviçre’de seçme seçilme  hakkını kazanan kadınların ilham verici hikâyesini konu eden“İlahi Düzen” (Divine Order) filmleri ise Feminist Bellek bölümünde izlenebilecek.

Festival boyunca tüm gösterim ve etkinlikler filmmoronline.org’a üye olarak ve her program için ön kayıt yaptırarak Türkçe altyazı ve çeviri seçenekleri ile ücretsiz izlenebilecek.

Programda film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler ve forumlar da yer alıyor. Festival programı ise şöyle:

Previous Story

Müze Protestoları Yeni Değil

Next Story

Pera Müzesi’nden “Ağırlıkların Epigrafisi” Çalıştayı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.