Leyla'nın Kardeşleri filminin yönetmenine hapis cezası - ArtDog Istanbul

Leyla’nın Kardeşleri filminin yönetmenine hapis cezası

İranlı yönetmen Said Rustayi, Cannes Film Festivali’nde gösterilen ödüllü filmi Leyla’nın Kardeşleri’nin 'izinsiz gösterilmesi' sebebiyle tutuklandı. Yönetmen, İran mahkemeleri tarafından “rejim karşıtı propaganda yapmak” suçundan 6 ay hapis cezasına mahkum edildi

/

İranlı yönetmen Said Rustayi’nin, Cannes Film Festivali’nde gösterilen ödüllü filmi Leyla’nın Kardeşleri, İran islami rejimine karşı muhalefetin propagandasına katkıda bulunmaktan suçlu bulundu.

Tahran’da ekonomik zorluklarla mücadele eden bir ailenin öyküsünü anlatan Leyla’nın Kardeşleri geçen yıl gösterime girdiğinden bu yana İran’da yasaklıydı. Film geçen yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü için yarışmış ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu ödülünü kazanmıştı.

İran medyasının aktardığına göre Rustayi, filmin yapımcısı Cevad Noruzbegi ile birlikte “filmin Cannes’da gösterilmesi nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırıldığını” duyurdu. Rustayi ve Noruzbegi “İran islami rejimine karşı muhalefetin propagandasına katkıda bulunmaktan” suçlu bulundu. İran resmi medyası, Leyla’nın Kardeşleri filminin “uluslararası film festivallerine izinsiz katılarak kuralları çiğnediği” ve yönetmenin Kültür Bakanlığı tarafından talep edildiği üzere filmi “düzeltmeyi” reddettiği için yasaklandığını belirtmişti.

Tahran Devrim Mahkemesi’nin verdiği karara göre, filmin yönetmeni ve yapımcıları yaklaşık dokuz gün hapis yatacak. Cezanın geri kalanı ise beş yıl ertelendi. Cezanın askıya alındığı süre boyunca sanıklar “ulusal ve ahlaki çıkarları koruyarak film yapımı” kursuna katılmaları gerekecek. Ayrıca 5 sene boyunca diğer sinema sanatçıları ve yapımcılarla iletişim kurmaları yasaklandı.

34 yaşındaki Rustayi, İran’ın uyuşturucu sorununa ve polisin acımasız ve sonuçsuz müdahalesini ön plana çıkaran 2019 yapımı Tahran Kanunu, bir diğer adıyla 6.5 metre filmiyle uluslararası üne kavuşmuştu.

Previous Story

Bozcaada Caz Festivali’nde Tema Oyun

Next Story

İstanbul Modern’de “Boşluğa Dikkat”

0 0,00