Bu sayının kapağına taşıdığımız Mart ayının ilk günü hayata veda eden 102 yaşındaki Iris Apfel’ın kendine özgü tavrı ve benzersiz stili, müze sergilerine ve Albert Maysles’ın yönettiği Iris adlı bir belgesele konu olmuştu.
“Ben güzel değilim, hiçbir zaman da olmayacağım, ama hiç önemli değil çünkü güzellikten çok daha iyi bir şeye sahibim; benim bir tarzım var” diyen Apfel 102 yaşına kadar kendini hayattan hiç geri çekmedi, hiç köşesine çekilmedi. Bir röportajında “Bence insanın herhangi bir yaşta emekliye ayrılması ölümden beter. Evet, insan yaşı rakamlardan oluşuyor ama sırf o rakamlar yüzünden bir şeyleri sonlandırmaya, durmaya gerek yok,” diyen Apfel’ın tüm dünyada tanınması 2005 yılında New York’ta açılan sergisiyle oldu. Metropolitan Museum of Art Costume Institute’ün düzenlediği Latince “Nadir Kuş” anlamına gelen Rara Avis başlıklı sergide Apfel’ın stili “hem çok zeki hem çok coşkulu hem de benzersiz ve kendine has” olarak tanıtılıyordu.
Rara Avis ya da Rare Bird, Massachusetts’ta The Peabody Essex Museum’da da gösterildi. Apfel’ın vefatının ardından Florida’da bulunan The Museum of Fashion & Lifestyle adlı müzede Apfel’a ithaf edilecek bir sergi açılacağı da konuşuluyor.
Apfel’ı sadece bir stil ikonu olarak tanımlamak çok doğru olmaz; onun esas ilham alınacak yönü ilerlemiş yaşına rağmen kendinden hiç vazgeçmeyen bir kadın olması. Bir şekilde hayata meydan okuması, kendini ifade etmenin yolunu kendine göre bulmuş olması, sergilere ve filmlere konu olması.
Bu sayıda yaklaşan 60. Venedik Bienali hakkında bir yazı, Türkiye Pavyonu sanatçısı Gülsün Karamustafa ile yapılan bir röportaj, yaklaşan seçimler öncesinde İBB’nin kültür sanat alanına yaptığı radikal katkıları ele alan bir yazı da bulacaksınız. Ekonomik krizin sanatçıları ve galericileri nasıl etkilediğini ele aldığımız kapsamlı dosya konusunun yanında en dikkat çeken sergilerle ilgili söyleşiler ve inceleme yazıları da var.
Dr. Öğr. Üyesi Fırat Arapoğlu’nun kaleme aldığı Fuara Alternatif Fuar başlıklı yazı da geçtiğimiz günlerde yapılan tüm galerilerin dayanışma içinde bir araya geldiği Ritz Carlton’da yapılan ArtShow adlı ticari etkinliği ve bu yeniliğin alternatif bir fuar olup olmadığını sorguluyor.