Hindistan. Fotoğraf: İzzet Keribar

İzzet Keribar’ın Renkli Dünyası İstanbul Modern’de

Türkiye’de fotoğraf tarihinin ustalarına odaklanan İstanbul Modern, sergi serilerine duayen fotoğrafçı İzzet Keribar ile devam ediyor. Keribar'ın 1950’lere uzanan çalışmalarından geniş bir seçkinin yer aldığı “İzzet Keribar: Renklerin Yolculuğu” sergisi 25 Mayıs'a dek izlenebilecek. 

/

İzzet Keribar’ın Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerine yaptığı seyahatlerde çektiği fotoğraflardan oluşan “İzzet Keribar: Renklerin Yolculuğu” sergisi, 20. yılını geride bırakmaya hazırlanan İstanbul Modern’in fotoğraf galerisinde açıldı.  İzleyicileri farklı zaman ve mekânlarda renkli bir yolculuğa davet eden sergide, sanatçının fotoğrafa başlangıcına referans veren İstanbul ve Güney Kore fotoğrafları başta olmak üzere, 1980’lerde fotoğrafa dönüşünden itibaren günümüze kadar uzanan çalışmaları ilk kez bir müze çatısı altında bir araya geldi.

Sergi; renk, ışık, doku ve grafik unsurlar gibi biçimsel ögeleri öne çıkarırken, sanatçının yıllar içindeki değişen tarzını da gözler önüne seriyor. Küratörlüğünü İstanbul Modern Küratör ve Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Demet Yıldız Dinçer’in üstlendiği sergide, Keribar’ın seyahat ettiği ülkelerdeki manzara ve portre fotoğraflarından oluşan renkli kareler alıyor.

Fransa. Fotoğraf: İzzet Keribar

Renklerin Yolculuğu

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern’in bu fotoğraf sergileri aracılığıyla fotoğrafın Türkiye ve dünyadaki gelişim ve dönüşümüne dikkat çektiğini belirterek “Şahin Kaygun, Gökşin Sipahioğlu, Yıldız Moran, Ara Güler, Lütfi Özkök, Şakir Eczacıbaşı ve Ozan Sağdıç’tan sonra, Türkiye fotoğraf tarihinde özgün bir tarz yaratan İzzet Keribar’ın çalışmalarından özel bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok sergi açmış ve ulusal ile uluslararası pek çok ödül kazanmış olan İzzet Keribar’ın, sergide yer alan 120’nin üzerinde fotoğrafını İstanbul Modern’in 20. yılına armağan olarak müze koleksiyonuna bağışlamasından dolayı kendisine şükranlarımızı sunuyoruz,” dedi.

Khiva, Özbekistan. Fotoğraf: İzzet Keribar

Anlar, Coğrafyalar ve Renkler

İstanbul Modern’in 20. yılında, müzede sergisinin yer almasının büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken İzzet Keribar, “Kariyerimin en anlamlı ve heyecan verici dönemlerinden birini yaşıyorum. 1 milyon 500 bin fotoğraf arasından yaptığımız bu özel seçki, sanat hayatımın farklı evrelerini simgeliyor. Her bir fotoğraf; anları, coğrafyaları, renkleri, duyguları ve farklı kültürel bağlamları bir araya getiriyor. Sergi, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerine gerçekleştirdiğim seyahatler sırasında çektiğim, özellikle renk, ışık, şekil, doku ve kompozisyon gibi biçimsel özellikleriyle öne çıkan fotoğrafları içeriyor. Hem ülkemde hem de dünya genelinde çektiğim manzara, portre ve sokak fotoğrafları ile yarı-soyut grafik çalışmalarımdan oluşan 120’nin üzerindeki yapıtım aracılığıyla ziyaretçiler, sergiyi gezerken fotoğraflarımla karşılaşacak ve renklerin eşlik ettiği bir yolculuğa çıkacak” diye konuştu.

“İzzet Keribar: Renklerin Yolculuğu” sergisine eşlik eden katalogda, küratör Demet Yıldız Dinçer’in sanatçının fotoğrafla ilişkisini irdelediği yazısı ve kendisi de bir fotoğraf sanatçısı olan Merih Akoğul’un İzzet Keribar ile gerçekleştirdiği bir söyleşi yer alıyor. Sponsorluğunu Burgan Bank üstlendiği sergi, 25 Mayıs’a kadar İstanbul Modern’de görülebilir.

Kore. Fotoğraf: İzzet Keribar

İzzet Keribar

1936’da İstanbul’da doğan İzzet Keribar, çocukluğundan itibaren büyük bir ilgi duyduğu fotoğrafa ağabeyi Leon Keribar’ın desteğiyle başladı. Kariyerine 1950’lerin İstanbul’unu fotoğraflayarak adım atan Keribar, 1956’da askerlik yapmak üzere gittiği Kore’de bir yıl boyunca fotoğraf çekerek tekniğini ve deneyimini geliştirdi. Kore’deyken iki kez görevli olarak gittiği Japonya’nın Tokyo ve Kyoto kentlerini de fotoğraflayan  sanatçının sosyal belgesel türündeki ilk fotoğraflarında, Seul önemli bir yer oynadı.

İlginizi çekebilir:  Şeffaf Müzecilik mümkün mü?
Ankara. Fotoğraf: İzzet Keribar

Ticaret hayatı ve ayrıca filateli, dekorasyon ve antika gibi hobileri nedeniyle verdiği uzun bir aradan sonra, 1980’de tekrardan fotoğrafa yöneldi. O günden itibaren yurt içinde ve yurt dışında fotoğraf amaçlı birçok geziye çıktı ve bugünkü tarzını oluşturacak fotoğrafları çekmeye başladı. 1984’te, Nevzat Çakır’ın bir araya gelme fikri üzerine Bülent Özgören, Mehmet Kısmet, İlyas Göçmen ve Yusuf Tuvi’nin de katılmasıyla, Türkiye’nin en başarılı ve üretken fotoğraf topluluklarından biri olan Grup FOG’u kurdu. Grup, ilk sergisini 1985’te Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde açtı. İlk sergileri oldukça ilgi gördü; sırasıyla 1986’da “Kazlıçeşme” ve 1987’de “Surlar” sergilerini gerçekleştirdi. Grup FOG, 1989’da “Birikimler” sergisiyle birlikte, aynı adı taşıyan kitabı da yayımladı.

Topkapı Sarayı alt sokakları. Fotoğraf: İzzet Keribar

İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), BASAF (Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği), GİFSAD (Gaziantep İpekyolu Fotoğraf Sanatı Derneği) ve FOTOGEN (Fotoğraf Sanatı Derneği) onur üyesi olan İzzet Keribar’a, FIAP (Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu) tarafından 1985’te AFIAP (Sanatçı), 1988’de ise EFIAP (Ekselans) ünvanları verildi. 1991’de Fransa Kültür Bakanlığı tarafından, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlediği fotoğraf etkinlikleri serisi nedeniyle “Akademik Palmiye Nişanı” alarak Şövalye olarak onurlandırıldı. Aynı yıl, National Geographic Traveler dergisinin uluslararası fotoğraf yarışmasında 16 bin fotoğraf arasından ikincilik ödülüne layık görüldü.

Eminönü Vapurlar. Fotoğraf: İzzet Keribar

1997’de ve 2001’de, Fuji Film’in Avrupa Basın Fotoğrafları yarışmalarında iki kez birinci olan İzzet Keribar’ın, Türkiye’nin önemli seyahat dergilerinden Atlas‘ta, Skylife‘ta, yurt içinde ve yurt dışında birçok dergi ve kitapta yazı ve fotoğrafları yayımlandı. 1981–1999 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşan Terra Magica adlı albümü 1999’da, Miniatürk: Zamanda Yolculuk 2004’te, Türk Fotoğrafçılar Kütüphanesi 2005’te, Türkiye Sinagogları kitapları ise 2008’de yayımlandı. İzzet Keribar, 2012’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görüldü.

Ağrı Dağı. Fotoğraf: İzzet Keribar

“Fotoğraf Sanatçıları Dizisi”nin 2015’te Eczacıbaşı Yayınları tarafından yayımlanan altıncı kitabı İzzet Keribar’ın kariyerine odaklanırken, Keribar’ın Işık Doğudan Gelir kitabı 2018’de İstanbul Fotoğraf Vakfı’ndan yayımlandı. Keribar, 2018’de “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görüldü. İzzet Keribar’ın Afrodisias’ın Büyülü Dünyası isimli kitabı 2019’da Yapı Kredi Yayınları’ndan, Renkli Türkiye kitabı aynı yıl Mehmet Kurukahveci Kültür Merkezi Yayınları tarafından, Miras: İstanbul’da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı kitabı ise 2022’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları’dan yayımlandı.

Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde pek çok sergi açan İzzet Keribar, hâlen fotoğraf üretmeye devam ediyor. Keribar’ın Türkiye’de çektiği fotoğraflar, uluslararası sahnede Türkiye’yi tanıtmak amacıyla da kullanılıyor. İzzet Keribar, verdiği fotoğrafçılık eğitimleriyle Türkiye’de fotoğrafçılığın gelişip yaygınlaşmasına katkıda bulunurken, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında çektiği çeşitli konulardan oluşan fotoğraflarla, ülkemizin en kapsamlı ve düzenli arşivlerinden birine sahip.

İzzet Keribar, aynı zamanda koleksiyonculuğuyla da tanınıyor.  Osmanlı İmparatorluğu için özel imal edilmiş Viyana Porselenleri toplayan Keribar, eski İsviçre Pulları koleksiyonuyla da dünya çapında ödüller aldı.

Previous Story

Sanatın Kolektif Gücüyle “160 m2” Sergi

Next Story

Galeri Nev İstanbul Art Cologne’da

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights