İstanbul Modern’den “Yüzyıllık Aşk”

/

 

İstanbul Modern  internet sitesini güncelleyerek koleksiyon ve sergilerini dijital dünyada izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. Bunlardan en ilginç olanlardan biri müzenin geçtiğimiz günlerde dijitale taşıdığı “Yüzyıllık Aşk”  Müzenin internet sitesinden Türkiye sinemasının 100. yılını kutlamak için gerçekleştirilen “Yüzyıllık Aşk” sergisinin dijital arşivine erişim sağlanabiliyor. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu araştırma sergisine dair pek çok yazılı ve görsel içerik arşivde yer alıyor.

“Yüzyıllık Aşk”. Bir araştırma sergisi. Türkiye coğrafyasında sinema tarihinin doğuşu olarak anılan 1914 yılından bugüne uzanan 100 yıllık serüvene bakıyor. Sinemanın seyirciyle buluşma anlarına, bu buluşmanın yarattığı şaşırtıcı ve büyülü kolektif ve kişisel dünyalara yer veren “Yüzyıllık Aşk”, oluşumundan bugününe, sinemayı yaşatan unsur olarak seyirciye odaklanarak, günümüze kadar pek dikkate alınmayan bir noktadan, seyircinin bakışından Türkiye’de sinema olgusunu değerlendirmeyi amaçlıyor. Sinema tarihimizde seyirciye dair yazılı ve görsel arşiv malzemesini dijital platforma aktararak, kaynakları iyi korunmamış ve kişisel çabalarla yaşatılmaya çalışılmış bir tarihin hafızasını görünür kılmaya çalışıyor.

İlginizi çekebilir:  Kitabı Daha Güzel(di)?

Seyircinin sinema ile en somut ilişkisini kurduğu mekânları, sinema salonlarını “seyirci mabetleri” olarak ele alan “Yüzyıllık Aşk”, Türkiye’nin ilk sinema salonlarından günümüzün festival sinemalarına kadar uzanan, nostaljik bir sunum yapıyor. Seyircinin sinema ve filmlerle ilişkisini sağlayan gazete ilanları, film broşürleri, dergiler, afişler gibi unsurların yanı sıra, sinema seyircisinin fanatizmini de ayrı bir bölümde sunuyor. İçinde sinema seyircisi ve salonunun geçtiği 50’ye yakın Türk filminden sahnelerinden oluşan özel bir çalışmayla, Türkiye’deki sinema ve seyirci arasındaki özel ilişki farklı bir anlam kazanıyor.

Sergiye, konusunda uzman yazarların sinema ve seyirci ilişkisini ele alan yazılarının yanı sıra görsel arşiv malzemesinin sunulduğu kapsamlı bir katalog eşlik ediyor.

Gökhan Akçura ve Müge Turan küratörlüğünde gerçekleştirilen serginin dijital arşivi için İstanbul Modern web sitesini ziyaret edin.

Previous Story

Tarihin Yokoluşu: Berlin Duvarının Bir Bölümü Yıkıldı

Next Story

Filmler Kesilip Parçalanabilir mi?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.