Tarihin Yokoluşu: Berlin Duvarının Bir Bölümü Yıkıldı

/

Berlin’in dışında Pankow adlı bir mahallede duvar yazılarıyla bezenmiş Berlin duvarının 60 metrelik bir bölümü apartman projesi için yıkıldı. Bu duruma tepkilerini gösteren tarihçiler, ileride duvarın daha fazlasının yıkılmasından korkuyor.

Yokedilen bölüm duvarın Berlin ve Stettin’e uzanan, Doğu ve Batı Berlin’i ayıran kısmının parçasıydı. Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn’a ait beş panel ise dokunulmamış.

Tagesspiegel adlı gazeteye konuşan Berlin Wall Kurumunun başkanı Manfred Wichmann, “Dolomitenstrasse bölgesindeki duvarın bir kısmının yıkıma uğramasının, orijinal duvar için büyük bir kayıp olduğunu” belirtti. Wichmann, “Yıkılan duvar GDR’ın (Demokratik Alman Cumhuriyeti) Doğu Berlin’de yaşayan insanları nasıl kontrol ettiğinin göstergesiydi,” diye ekliyor.

Berlin in Pankow bölgesinde yer alan duvar. John Macdougall/AFP, Getty Images

Geçen Kasım ayında, Berlin Duvarının kuruluşunun 30’ncu yılı Pankow dahil olmak üzere şehir genelinde kutlanmıştı.

Berlin’in merkezindeki duvar kalıntıları kentin uzun süren ayrılığını sembolize eden bir anıt olarak görülürken, şehrin eteklerinde yıkılan bölümler diğerlerine oranla halkın gözünden uzak olmaları nedeniyle daha az ilgi görüyor. Ancak uzmanlar  bu bölümlerin hâlâ ciddi bir tarih değer taşıdığının altını çiziyor.

İlginizi çekebilir:  Koronavirüs: Sahnede Sosyal Mesafe Kuralı Mümkün Mü?

Berlin Wall Kurumu, Pankow gibi şehrin eteklerinde bulunan kısımların da korunması gerektiğini belirtiyor. Berlin duvarından geriye 2 kilometreye yakın (1.9812 km? – 6,500 feet) bir bölüm kaldı ve bu nedenle Wichmann gibi tarihçiler geriye kalanı korumanın çok önemli olduğunu vurguluyor.

Duvarın üç metreyi bulan ve yıkılan bölümü tarihi bir bölge olarak korunmuyor, mahallede yaşayanlar ve duvar yazısı sanatçıları dışında da pek bilinmiyordu. Şehrin Bina Müsteşarı Vollrad Kuhn, Tagesspiegel’e yapının bina olarak adlandırılmamış olması nedeniyle herhangi bir prosedüre gerek duyulmadan yıkımın planlandığı gibi yapıldığını belirtti.

 

Previous Story

Ev Objelerinden Natürmort Fotoğraflara

Next Story

İstanbul Modern’den “Yüzyıllık Aşk”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.