Kalyon Kültür, doğa ve sanat ilişkisine odaklanan sergi serisinin ikinci ayağı ‘İnsan Eli Değmiş’ başlıklı grup sergisini ağırlıyor. 17 Aralık’a kadar Nişantaşı Taş Konak’ta ziyaret edilebilecek serginin küratörlüğünü Ceren ve Irmak Arkman üstleniyor.
Serinin ilk sergisi Flora’nın ardından gelen İnsan Eli Değmiş sergisi, iklim krizine dikkat çekerek insanların doğa üzerindeki etkilerine odaklanıyor.
17. İstanbul Bienali’ne paralel gerçekleşen ‘İnsan Eli Değmiş’de, Evan Roth, Félix Luque & Iñigo Bilbao, François Quévillon, Kevin Cooley, Persijn Broersen & Margit Lukács, Sabrina Ratté ve Volkan Kızıltunç’un eserleri görülebiliyor. Luque, biriken otomobil enkazlarını geleceğe yönelik arkeolojik kalıntılar olarak gösterdiği JunkYard III (Araba Mezarlığı III) başlıklı 20 dakikalık video yerleştirmesiyle sergide yer alıyor.
Quévillon ise video yerleştirmesi Pyroclastic Trails (Volkanik İzler) ile Mexico City’nin güneyinde bulunan Sierra de Santa Catarina’nın sönmüş yanardağlarındaki madencilik faaliyetlerinin etkisi üzerine yapılan araştırmalara dikkat çekiyor. Kızıltunç sergide yer alan üç ekranlı Beyaz Kaleler yerleştirmesinde Burdur çevresinde yer alan mermer ocaklarının drone ile çekilen görüntülerini kullanıyor.
Sanatçılar Broersen & Lukács, klasik Western filmlerinden günümüz savaş filmlerine uzanan Hollywood film kültürü kesitlerinden oluşan manzaraların hızlı bir montajıyla hazırladıkları After Eden (Cennetten Sonra) filmiyle Kalyon Kültür izleyicileriyle buluşuyor. Ratté’nin, video kolajı Objets-Monde (Obje Dünyası), kıyamet hissini işliyor. Cooley, Fallen Water (Akan Su) adlı video yerleştirmesi ile küresel tatlı su krizine dikkat çekiyor.
Roth’un Landscapes (Manzaralar) başlıklı eseri ise insan eli değmemiş gibi görünen ücra manzaraların altından geçen internet hatlarının varlığına dikkat çekerek, dijital dünyanın fizikselliğini vurguluyor.