İskoçya’nın Glasgow kentinde 12 Kasım’da sona eren 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) çevre sorunlarına dikkat çekmek isteyen sanatçıların işleri damga vurdu. Jenny Holzer ve Cornelia Parker’ın aralarında sayılabileceği sanatçılar, iklim krizine dikkat çekmek için özel olarak ürettikleri çalışmaları kentin ve çevre kentlerin dört bir yanında sergiledi.
İlgi çeken işlerden biri, sokak sanatçılarının Brighton, East London, Glasgow, Nottingham, Rochdale ve Stoke-on-Trent’te yaptıkları ve iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında olan hayvan ve bitkilere dikkat çektikleri duvar resimleri oldu.
Sanatçı John Gerrard ise “Flare (Oceania)” adını verdiği eseriyle iklim değişikliği sebebiyle okyanuslardaki su sıcaklığının artışına dikkat çekti.
https://artdogistanbul.com/cop26-sanatcilari-bulusturdu/
İngiliz tasarımcı Steuart Padwick’in “Hope Sculptures” başlığını taşıyan heykelleri ise üç parçadan oluşuyor. Padwick eserleri İskoç yazar ve şairlerden aldığı ilhamla üretti. Çimentosuz betondan üretilen heykeller, devam eden iklim krizinin zorunlulukları konusunda bir başka hatırlatma…
Ocak Sonuna Kadar Görülebilecek
Artnet’in haberine göre eserlerden bir diğeri New Yorklu sanatçı Mary Ellen Carroll’un “Indestructible language” adlı işi. The Schoolhouse adlı binanın çatısına yerleştirilen eserde üç metrelik kırmızı neon harflerle “It Is Green Thinks Nature Even In The Dark” yazıyor. Eseri çalıştıran enerji yüzde 100 yenilenebilir. Eserin ışığı 30 Ekim’de açıldı, 31 Ocak 2022’ye kadar açık kalacak.
Holzer’in “Hurt Earth” (2021) adlı çalışması David Attenborough ve Greta Thunberg gibi iklim aktivistlerinin sözlerinin projeksiyonla yansıtılmasından meydana geliyor.
Acil Önlem Çağrısı
Parker’ın “Hurry up please it’s time” (2021) adlı eseri ise T.S. Elliot’ın “The Waste Land” adlı şiirinden ilham alıyor. Sanatçı, eseriyle iklim krizine karşı en acil şekilde önlem alınması gerektiğine işaret ediyor.
Güneş Enerjisiyle Çalışan Lambalar
Robert Montgomery ve Olafur Eliasson’un birlikte gerçekleştirdiği “Grace of the Sun” (2021) adlı çalışma, güneş enerjisiyle çalışan 1000 küçük lambanın bir araya getirilerek güneş enerjisinin önemine dikkat çeken cümleler oluşturmasından meydana geliyor.