"Hiromita" Deppo29 Sanat Galerisi’nde - ArtDog Istanbul
Melek Anqi, Gold-Touched Reverie, 2023, Tuval Üstü Karışık Teknik, 30 x 30 cm.

“Hiromita” Deppo29 Sanat Galerisi’nde

/

Asya ve Batı kültürünü sentezleyen karışık teknik resimleri ve yarattığı kedi karakteri Hiromita ile tanınan Türk-Tayvan kökenli çağdaş sanatçı Melek Anqi’nin “Hiromita” başlıklı kişisel sergisi, Ankara Kavaklıdere’de bulunan Deppo29 Sanat Galerisi’nde açıldı.

Vahşi ve sevimli kiremit kedisi Hiromita’nın resimlerinden oluşan sergi, izleyenlere farklılıklarını kucaklayıp “kendi olma” cesareti vermeyi amaçlıyor.

Melek Anqi, Belonging, 2023, Tuval Üstü Karışık Teknik, 50 x 50 cm.

Çocukluğu Tayvan’da ve Türkiye’de geçen, yüksek lisansını ABD’nin Yale Üniversitesi’nde tamamlayan Melek Anqi, Hiromita serisiyle kendini farklı hisseden tüm çocuklara ve yetişkinlere umut vermek istiyor; karakteri aracılığıyla bir “kendine ait olma” hikayesi anlatıyor.

Sanatçının yarattığı Hiromita karakteri, Çin’de çatılara konulan, kötülükleri yediğine ve evlere şans getirdiğine inanılan “kiremit kedisi/wamao” heykellerinden ve çocukluğunda Tayvan’da Çince öğrendiği çizgi romanlardan ilham alıyor. Çin’deki bu inanışı yorumlayan sanatçı, ürkütücü dişleriyle modern hayatımızın oluşturduğu içsel boşluğu yiyip bitiren, sevgiyi ve bağ kurmayı geri veren kaplan ruhlu bir kedi resmediyor.

Melek Anqi, Unbrindled Spirit, 2023, Tuval Üstü Karışık Teknik, 45 x 40 cm.

Sanatçı, yaratım sürecinde özellikle çehresi çok değişmeyen, kabul görmek için kendini şekilden şekile sokmayan, sevgi dolu ve insanlarla ilişkide olmayı isteyen bir karakter hayal ettiğini belirtiyor.

Hiromita’larda akrilik, pastel, mürekkep, kumaş gibi çeşitli malzemeler ve renk çeşitliliği göze çarparken, bu çeşitlilikle karakterin sabit kalan çehresi ilgi çekici bir tezat yaratıyor. Eserlerde kullanılan farklı malzeme ve renk paletine kontrast olarak, Hiromita’nın değişmeyen, vahşi yüz ifadesi göze çarpıyor.

Melek Anqi, Inner Courage, 2023, Tuval Üstü Karışık Teknik, 25 x 25 cm.

Hiromita, ilk olarak geçtiğimiz yaz New York’ta sanatseverlerle buluştu. Ocak ayında küresel fintech şirketi CoolBitX için özel bir Hiromita koleksiyonu da hazırlayan Melek Anqi, Mart 2023’te ART Ankara Çağdaş Sanat Fuarı’nda ise Hiromita’yı ilk kez Türkiye’deki sanatseverlerle buluşturdu.

Melek Anqi’nin “Hiromita” başlıklı kişisel sergisi, 24 Mayıs tarihine dek Ankara’da Deppo29’nun içerisinde bulunan Deppo29 Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

Melek Anqi Hakkında

Melek Anqi Kocasinan (高安琪), karışık teknik resimleri ve yarattığı Hiromita karakteriyle tanınan, Türk-Tayvan kökenli çağdaş sanatçı. ABD’de Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan sanatçı, moda tasarımı ve illüstrasyon eğitimi de aldı. Eserleri New York, İstanbul, Seul’de, Contemporary Istanbul da dahil olmak üzere uluslararası düzeyde çeşitli sergi ve fuarlarda sergilendi.

Melek Anqi, Vivacity, 2023, Tuval Üstü Karışık Teknik & Potpuri, 30 x 30 cm.

Melek Anqi, resme ilgisini çocukken ailesiyle yerleştiği Tayvan’da, Çince yazı karakterlerini resim gibi çizerken keşfetti. Küçük yaşta Asya sanatıyla tanışan sanatçı, renkli anime ve manga karakterlerle dolu Tayvan’ın popüler kültüründen de etkilendi. Çağdaş Asya sanatının dikkat çeken genç temsilcilerinden olan sanatçı, ağırlıklı Türkiye olmak üzere Amerika ve Tayvan arasında çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçının çalışmalarına Robb Report, Elle, Art Emperor, Onedio, Anadolu Ajansı, Benzinga, Yahoo Finance, Tayvan Kültür Bakanlığı internet sitesi, Milliyet Sanat, Oggusto, Para Dergisi gibi çeşitli yayınlarda yer verildi.

Hiromita, 2022’de ilk kez New York’ta, NowHere Galeri’de sergilendi. Sanatçı, 2023 yılının başında, global fintech şirketi CoolBitX için özel bir Hiromita koleksiyonu hazırladı. Koleksiyon, sanatçının uluslararası tanınırlığını artıran bir marka-sanatçı işbirliği olarak hayata geçti. Mart 2023’te ART Ankara Çağdaş Sanat Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez sergilenen Hiromita, Deppo29 Sanat Galerisi’ndeki “Hiromita” başlıklı özel sergisiyle Ankara’daki sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı, Eylül ayında Güney Koreli AB Gallery Korea ile Contemporary Istanbul’da özel bir Hiromita seçkisi de sergileyecek.

Previous Story

Pera Müzesi’nde “Müzikal Portreler”

Next Story

CerModern’de Yeni Sergi: “Tuvalde Yüzyıl”

0 0,00