Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’dan oluşan sanatçı ikilisi ha:ar‘ın “Disruption” isimli heykel-performansı Contemporary Istanbul süresince Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda, House of Brothers Lounge’ta ziyaretçilerin karşısına çıkacak.
Performansları ile teknoloji ve sanat ilişkisini tartışmaya açacak olan ikili, modern teknolojinin sanat kavramını kökünden değiştirme potansiyelini masaya yatıracak. Şekerciler ve Yalkın, eserlerini üretirken sıklıkla kullandıkları yazılım ve bilgisayarlar dışında bu projede yapay zekâ ile beraber bir heykel tasarlayacak.
Canlı Olarak Alanda Üretecekler
İkili, fuar alanına getirdikleri robot kol yardımıyla da eseri canlı olarak alanda üretecek. İzleyiciler fuar boyunca günbegün eserin gelişimini takip edebilecek. Fuar sonunda da esere insan eliyle yapılan son müdahaleleri de görme şansını bulacaklar.
“Disruption” kapsamında, yapay zekanın ve teknolojinin sanat alanında aldığı yerin, bu ilişkinin doğasının ve bu doğrultuda sanatın geleceğinin tartışılacağı konuşmalar da fuar boyunca yine House of Brothers Lounge’ta gerçekleştirilecek.
Mermer Malzemeden İşlenecek
“Disruption”ın hikayesi Şekerciler ve Yalkın’ın Afyon’da Roma döneminden beri işleyen bir mermer ocağında, anlatılarına en uygun taşı bulma arayışlarıyla başladı. Proje, mermer gibi klasik bir malzeme ve on binlerce yıllık geçmişi olan bir pratiğin bile teknoloji ile nasıl evrilebileceğini anlatmayı hedefliyor.
İkili, “Disruption” projesi için özel olarak eğitilen bir Yapay Sinir Ağı’nı (Neural Network) kullanarak bir dizi heykel fikri ve bu fikirlerden ilham alarak bir heykel modeli oluşturdu. “Disruption”, ikilinin beraber ürettiği ilk fiziksel heykel olacak ve fuar boyunca izleyicilerin gözü önünde gelişmiş bir endüstriyel robot kullanılarak mermer malzemeden işlenecek.
Açık Kaynak Olarak Paylaşılacak
Proje, yapay zekânın “Creative Collaborator” (Yaratıcı Ortak Çalışan) fonksiyonunu ve bu bağlamda yapay zekâ-insan-sanat ilişkisini tartışmaya açmayı hedefliyor. “Disruption”a, Gürmas Gürel Makina CEO’su Ahmet Gürel de robotik programlama desteği veriyor. Projeye paralel olarak üretilen tüm yazılımlar açık kaynak olarak herkesin kullanabilmesi paylaşılacak ve tüm üretim aşamalarını anlatan bir atölye çalışması da düzenlenecek.
House of Brothers Lounge “Disruption” Konuşma Programı
17 Eylül Cumartesi | 13:00 – 14:00
Sanat kurumları ve dijitalleşme
Moderatör: Merve Akar Akgün (Unlimited Publication Genel Yayın Yönetmeni)
Konuşmacılar: Zeynep Arınç (Akbank Sanat Proje Direktörü) / Selman Bilal (monoco.io kurucu ve koleksiyoner)
18 Eylül Pazar | 14:00 – 15:00
Yapay zeka ve Fikr-i Mülkiyet Hakları
Moderatör: Merve Akar Akgün (Unlimited Publication Genel Yayın Yönetmeni)
Konuşmacılar: Ecem Yüksel (Sanatçı) / Selim Bilen (Avukat) / Kerem Ozan Bayraktar (Sanatçı)
19 Eylül Pazartesi | 13:00 – 14:00
Disruption
Moderatör: Levent Erden (Yazar)
Konuşmacılar: ha:ar (Hande Şekerciler – Arda Yalkın) (Sanatçı, Piksel kurucu)
19 Eylül Pazartesi | 15:00 – 16:00
Yapay zeka ve sanat
Moderatör: Merve Akar Akgün (Unlimited Publication Genel Yayın Yönetmeni)
Konuşmacı: Bager Akbay (Sanatçı, Akademisyen)
20 Eylül Salı | 13:00 – 14:00
Yapay zeka: Merkez – Merkeziyetsizlik
Moderatör: Merve Akar Akgün (Unlimited Publication Genel Yayın Yönetmeni)
Konuşmacılar: Cem Say (Akademisyen, Yazar) / Tansel Kaya (Mindstone Blockchain, CEO)
20 Eylül Salı | 14:00 – 15:00
Kamusal alanda dijital sanat
Moderatör: Merve Akar Akgün (Unlimited Publication Genel Yayın Yönetmeni)
Konuşmacı: Ekmel Ertan (Küratör, Akademisyen, Amber Festival kurucu direktörü
21 Eylül Çarşamba | 14:00 – 15:00
Workshop | Generative Adversarial Networks
Melisa Altınsoy, İlayda Begüm İzci
22 Eylül Perşembe | 13:00 – 14:00
Yapay zeka ve yaratıcılık
Toygun Yılmazer (TBWA Istanbul, Chief Strategy Officer)
ha:ar Hakkında
İstanbul ve New York arasında çalışan heykeltraş Şekerciler ve yeni medya sanatçısı Yalkın, ha:ar’ı, klasik sanat yaklaşımını yeni teknolojilerle birleştirme hedefiyle kurdu. Üretimde ustalaşmaya ve yeni ifade imkanlarını araştırmaya olan tutkuları ikiliyi resim, heykel gibi konvansiyonel yöntemlerin yanı sıra video, animasyon, müzik, jeneratif sanat hatta yapay zekayı da içine alan geniş bir yelpazede çalışmaya sürükledi. Bireysel pratiklerini harmanlayarak yeni ve özgün bir ifade biçimi arayan ha:ar’ın çalışmalarının ana konusu ise “İnsanlığın yarattığı medeniyet, ürettiği teknoloji ve var olma biçimi ile olan çatışması”.
ha:ar, ABD’nin önemli misafir sanatçı programlarından Residency Unlimited (NYC) Artist Alliance International (NYC) ve 18th Street Art Center (LA)’dan davet aldı ve buradaki programları tamamladı. İlk sergisini 2018’de New York’da açan ikili, 2019’da Art Miami’ye katıldı. 2021 yılında Ankara (Cer Modern) Venedik (GAD), Milano (Scalo Lambratte), İstanbul (Contemporary Istanbul) ve 2022’de Londra’da (J.D. Malat Gallery) solo sergiler gerçekleştirdi. Aynı yıl İtalya’da gerçekleştirdikleri sergileri konu alan “Electric Mannerism” adlı sanatçı kitabı yayınlandı. ha:ar, genç sanatçılara yeni medya sanatını öğretmek amacıyla kurulan ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan Piksel Yeni Medya Misafir Sanatçı Programı’nın da (www.piksel.ist) ortak kurucusu. İkilinin eserleri bugüne kadar Türkiye, ABD, İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Macaristan, Yunanistan ve Rusya’daki çeşitli galerilerde, fuarlarda, müzelerde ve uluslararası sergilerde sergilendi.
View this post on Instagram