“Eve Dönmek İstemiyorum” Feshane’de

Zafer Aracagök’ün “Eve Dönmek İstemiyorum”adlı deneysel anlatısından yola çıkan aynı adlı karma sergi, bugün İstanbul Feshane izleyiciyle buluşuyor.

/

Zafer Aracagök’ün “Eve Dönmek İstemiyorum” (1995) adlı deneysel anlatısından yola çıkan aynı adlı karma sergi, bugün İstanbul Feshane’de izleyiciyle buluşuyor. Ahmet Ergenç küratörlüğünü üstlendiği sergi ev, yuva, kimlik, terk ediş, göçebeleşme, ev-sizleşme, aidiyet-sizlik, krizler ve özgürleşme gibi kritik çağdaş konulara ve konumlara odaklanıyor.

Eve dönmek meselesi

Aracagök anlatısında, edebiyatın kurucu temalarından olan “eve dönmek” meselesini çıkış noktası olarak alıp, eve dönmemenin, yolculuğun, başkalaşmanın, tanıdık bölgeleri terk etmenin ve hem fiziksel hem de düşünsel anlamda bir ‘göçebeye’ dönüşmenin anlamları üzerine düşünüyor. Eve dönüş, birçok anlatıda kritik bir leitmotivdir. Kahraman bir ‘gün eve dönmek’ üzere yola çıkar, Odysseus gibi. Peki, yola çıkan kahraman eve dönmeyi reddederse? Ya dönecek bir ev yoksa? Ya ev denilen şey, kaçılması gereken bir kurguysa? Evi terk etmek, insanın içine doğduğu büyük anlatıyı da (yuva, tarih, resmi ideoloji, kimlik, verili özne konumları vesaire) terk etmesi demektir ve bir köksüzleşme, zeminsizleşme içerir, ‘modernite’nin de başlangıcı olan bir kök-süzleşme. Evi terk etmeye yönelik bu harekette dil de özel bir yer tutar: Dil varlığın ve Yasa’nın evidir, dolayısıyla bir terk ediş ve özgürleşme için bildiğimiz haliyle dili de terk etmek, belki de anlamı bozacak, ‘barbarca’ bir dille konuşmaya başlamak gerekir.

İlginizi çekebilir:  İstanbul Modern’den İki Gün Ücretsiz Ziyaret Fırsatı

Ev kavramı

Bu sergideki işler de bir yandan evi sorunsallaştırıp, ev kavramının kimlik, yasa, dil ve gelenekle bağını irdelerken, bir yandan da mecburi evsizlik manzaralarını da göstererek, evin reel ve mecazi anlamları üzerine düşünüyor.

“Ev geçmişte kalmıştır,” (Minima Moralia) diyen Adorno’nun izinden, ev-sizleşmenin, evi reddin ve eve dönmemenin siyasi, kültürel, felsefi, etik, ve estetik ihtimalleri üzerine bir sergi…

Sergide yer alan sanatçılar

Can Akgümüş Zafer Aracagök Bora Başkan Mehmet Çeper İsmet Doğan Ece Eldek, Eda Emirdağ, Umut Erbaş, Karbon Deniz Karbon, Ekin Keser, Ihsan Oturmak, Kemal Özen, Ferhat Özgür, Çağnur Öztürk, Neriman Polat, İlhan Sayin, Yusuf Sevinçli, Murat Tosyalı, Berkay Tuncay, Muruvvet Turkyilmaz.

Previous Story

“Around the WORD” Anna Laudel Bodrum’da

Next Story

Cumhuriyet’in Ressamı Naile Akıncı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights