Camila Rocha, Glossarium serisinden, Caeruleus Bifurcatum, Tuval üzerine akrilik, 41 x 46 cm, 2023

Eğrelti Otu Meseleleri

Brezilyalı sanatçı Camila Rocha’nın gezegendeki en eski canlılardan eğrelti otlarını merkeze yerleştirdiği Eğrelti Otu Meseleleri sergisi Öktem Aykut’ta açıldı. 20 Temmuz’a kadar görülebilecek sergi kapsamında yarın saat 19.00’da Aslıhan Demirtaş, Anderson Santos ve Camila Rocha’nın katılımıyla bir söyleşi de düzenlenecek.

Bitki türlerini, renklerini ve dokularını gözlemleyerek bunları çeşitli sanat mecralarında ele alan Brezilyalı sanatçı Camila Rocha’nın Eğrelti Otu Meseleleri isimli yeni sergisi, Öktem Aykut’ta açıldı. Sanatçının son iki yıldır üzerinde çalıştığı sergi, gezegendeki en eski canlılardan biri olan eğrelti otları üzerine sürdürdüğü derinlemesine araştırmasını paylaşıyor.

Camila Rocha, Glossarium serisinden, Mavi Protalo, Tuval üzerine akrilik 55 x 44, 2023

Eğrelti Otu Meseleleri, çizimler, videolar, fotoğraflar ve büyük ölçekli enstalasyonlarla hayali bitki türleri yaratan ve mevcut bitkilerin yeni hallerini kurgulayan Camila Rocha‘nın beş yıl aradan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği kişisel sergisi olarak da öne çıkıyor. Sanatçının  eğrelti otları üzerine sürdürdüğü derinlemesine araştırmasını paylaşan sergide botanikçi Anderson Santos ve mimar Aslıhan Demirtaş ile yaptığı işbirliği de dikkat çekiyor. Bu işbirliği neticesinde ortaya çıkan büyük ebatlı bir yerleştirme Eğreltikada; bilimsel, sanatsal ve mimari yaklaşımları da bir arada sunuyor. Rocha’nın büyük ebatlı eğrelti otu yerleştirmesinin yanı sıra titiz ve gözlemci suluboya çizimleri, zengin floral soyutlama yorumlamalarını bir arada sunan akrilik resimleri ve büyük bir tuval yerleştirmesi galeri alanına serbestçe yayılıyor.

Camila Rocha, Glossarium serisinden, Bir Baculonun Açılışı, Kağıt üzerine sulu boya 30 x 40 cm, 2023

Eğrelti otlarının fiziksel olarak tüm özelliklerini derinlemesine inceleyen ve bu türe dair örnekleri bilimsel bir çalışma titizliğiyle izleyiciye aktaran sergide gün ışığı da önemli bir ayrıntı olarak öne çıkıyor. Resimlerde, eğrelti otlarının sabahtan akşama kadar gün ışığı ile olan ilişkisi maviden, pembeye ve kırmızıya doğru giden bir renk geçişiyle sunuluyor. Resimlerdeki bu renk geçişleri mekandaki ışıkla da destekleniyor. Bu yolla karanlıktan aydınlığa, aydınlıktan karanlığa doğru bir geçiş sağlanıyor.

Camila Rocha, Glossarium serisinden, Soro II, Tuval üzerine akrilik 46 x 40 cm, 2023

Sergi kataloğu için  Zaman İçi, Zaman Dışı: Camila Rocha’nın Eğrelti Otu Meseleleri Üzerine başlıklı yazısı kaleme alan Merve Ünsal sergiyi şu sözlerle özetliyor:

“Yapraklardaki ışığı ve hareketi yakalamak, Camila’nın uzun bir zamandır araştırmalarının ana konusu haline gelmiş olan belirli bir eğrelti otunu resmederken üstlendiği bir zorluk oluyor. Eğrelti otunun yalnızca görünümü değil, aynı zamanda açığa çıkan kırılganlığı da onu cezbediyor: Eğrelti otu çok dayanıklı görünse de, resmetmek üzere dikey kesildiğinde hemen ölüyor. Yeni filizlerini kahverengi renkte, neredeyse yanmış gibi bir görünümde veren eğrelti otu, bu sayede hayvanların yeni filizlerini yemesine engel oluyor. Sezgilere aykırı bir şekilde, eğrelti otu büyürken kahverengiden mora ve mordan da yeşile dönüşüyor. Diğer bir ifadeyle, Camila’nın bazı resimleri başka bir gerçeklikte var olan mor bir sıvının içinde asılı kalmış gibi görünse de, bu gerçeklik ona ilham veren samambaia’yla sıkı sıkıya bağlı ve samambaia tarafından mesken tutulu.”

Camila Rocha, İlk Bitkinin Dünyadaki Manzarası, Tuval üzerine akrilik ve yağlı boya 18 x 25 cm, 2024

Camila Rocha’nın gezegendeki eski canlılardan eğrelti otlarını merkeze yerleştirdiği Eğrelti Otu Meseleleri sergisi Öktem Aykut’ta 20 Temmuz’a kadar görülebilecek. Sergi kapsamında 28 Mayıs Salı günü, saat 19.00’da Aslıhan Demirtaş, Anderson Santos ve Camila Rocha’nın işbirliği üzerine bir söyleşi de düzenlenecek.

İlginizi çekebilir:  Mekânlar Kapalı, Arşivler Hep Açık: SALT
Camila Rocha, Blenchnum Chilense Tercümesi (Prizren’in telkari ustalarıyla işbirliği ile), Gümüş 29 x 14 x 1 cm, 2024

Camila Rocha Hakkında

1977 yılında doğan sanatçı,  São Paulo ve İstanbul’da yaşıyor. Bitki türlerini, renklerini ve dokularını gözlemleyen sanatçının son yıllardaki başlıca büyük ölçekli çalışma ve projeleri arasında São Paulo’daki Botanik Okulu’nda Florikultur, Kosova’daki Autostrada Bienali içerisindeki A Rose is a Rose is a Rose? ve İstanbul Modern’ de gösterilen Sefatoryum yer alıyor. Camila Rocha Finlandiya, İsveç, Hindistan, Avustralya, Türkiye ve Brezilya’da misafir sanatçı programlarına katıldı. Margaret Mee’nin izinden giderek, biyologlar ve botanik teknik çizim ekibiyle birlikte 2022’de Şili Patagonyası’na, 2019’da Amazon’daki Rio Negro’ya keşif gezilerine çıktı. Son 8 yılını Botanik Okulu’nda Botanik okumaya adayan Sanatçı, Öktem Aykut’ta daha önce Benzer isimli kişisel sergisini açtı.  Gövdesiz isimli grup sergisinde ve galerinin fuar sunumlarında büyük ebatlı yerleştirmeleri ile yer aldı.

Previous Story

Venedik Bienali’nin Öne Çıkanları

Next Story

Madde Üçlemesi’yle En Başa Dönelim

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.