Ali Güreli ve Ekrem İmamoğlu’nun Zoom Buluşması, CI’ın Aralık’taki Dijital Fuar Hazırlıkları…

/

Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte online bir sohbet gerçekleştirdi. 

Geçen günlerde satın alınarak sanat dünyamızın gündemine oturan Fatih Sultan Mehmet tablosu ile Contemporary Istanbul’u merkezine alan sohbette, İmamoğlu, İstanbul’un kültür sanat bileşenleriyle işbirliği yapmaya açık olduklarını duyurdu. 

Muazzam Bir Fırsattı

Ekrem İmamoğlu, belediye olarak, Londra’da müzayedeye çıkan Fatih Sultan Mehmet’in portresinin satın alınma sürecine dair şunları söyledi:  “İtalyan ressam Bellini’nin bu tablosunun, Fatih Sultan Mehmet’in bilinen üç tablosundan biri olması İstanbul için muazzam bir fırsattı. O yüzden, bu süreci, hemen takibe aldırdım ve kararlı davranın dedim. Bu tabloyu, İstanbul’a hediye etmemiz gerekir diye düşündüm. İstanbul ve Londra arasında çok koordineli bir süreç yaşadık. Günün sonunda, İstanbul’a yakışan önemli bir eseri, şehrimize kazandırmış olduk. Bu anlamda, İstanbul’a ve Türkiye’mizin tarihine dair yapacağımız ne olursa olsun, asla geri durmayacağımızın işaretini vermiş olduk.”

Sabancı Müzesi Müzayedeye Katıldı mı?

Bu noktada, Ali Güreli, “Sabancı Müzesi de müzayedeye katıldı diye biliyorum” diyerek, müzayedeye katılanlarla ilgili bilgisi olup olmadığını sordu İmamoğlu’na, ancak, İmamoğlu bu konu hakkında bir bilgisi olmadığını söyledi. 

Fatih Sultan Mehmet’in portresini, belediye olarak, teslim almayı bekleyen İmamoğlu, tablonun sergileneceğini belirtti. Tablonun nasıl değerlendirileceğine dair ise “Umarım hep birlikte doğru kararı veririz” dedi. 

Çağdaş Sanatı, İstanbul’un Semtlerine Yaymalıyız

Ali Güreli, “Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un dünyadaki İstanbul algısına dair rolünü nasıl görüyorsunuz?” diye sordu. İmamoğlu da, Contemporary’nin müdavimi olduğunu belirterek “Contemporary Istanbul’un çok iyi bir noktaya geldiğini görüyorum. Bu fuarın boyutunu genişletmek ve İstanbul’un bir markası olarak dünyaya aktarmak konusunda bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. İşin toplumsal boyutuna baktığımda, Contemporary gibi çağdaş sanatın farklı boyutlarını, İstanbul’un coğrafyasına yaymalıyız; İstanbul’un birbirinden farklı semtlerinde içselleştirilmesi ve hissedilmesi konusunda bir adım atabiliriz. Bence bu konuyu ıskalamamak lazım” dedi.

İlginizi çekebilir:  Birlikte Yaşamanın Alternatif Yolları

Kültür Sanat Markası Olmalıyız

İmamoğlu, ayrıca, “Kültür sanat markası olmalıyız. İstanbul’un önüne geçecek kadar tarihi derinliği olan başka bir şehir yok. Kültür sanatın her alanında, bazen işbirliği yapabiliriz bazen de sürecin lokomotifi olabiliriz” dedi. 

İstanbul’a 10 Bin Yıllık Tarihiyle Bakıyorum

İmamoğlu, İstanbul’a kısır bakmamak gerektiğini söyledi: “İstanbul’a sadece 100 yıllık tarihiyle bakmamak lazım, İstanbul’a baktığım zaman 10 bin yıllık tarihi üzerinden bakıyorum ve ne kadar kadim bir kente sahip olduğumuzu görüyorum.” 

Çağdaş Türk Sanatçılardan Yapıt Alabiliriz 

Ali Güreli, “Çağdaş Türk sanatçılarından yapıt alma gibi bir durum olabilir mi?” diye sordu. İmamoğlu: “Kesinlikle olur. Türkiye çok yoğun bir gündemle boğuşuyor, siyasal anlamda zor bir dönemdeyiz, ama işin sanat yönünü asla unutmuş değiliz. Türkiye’mizin sanatçı zenginliğini yaşamaktan keyif alıyorum ve bunu İstanbul’la büyütmek arzusundayız. Özellikle Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu almamızdan sonra çok değerli telefonlar aldım. Şöyle düşünüyorum, bu tablo hamlemiz, sanat dünyası için, beraber hareket edebilecekleri bir belediye yönetimi ve başkanı olduğunu gösterdi. Bu hamlemiz bir kıvılcım gibiydi. Ve daha çok sıkı paydaşlarla çok güzel işler yapacağız.”

İmamoğlu, İstanbul’un bir açık hava müzesi olduğunu ve farklı kamusal alanlarının sanata dair kullanma konusunda, sanatın her alanından, yaratıcı fikirlere açık olduklarını da söyledi. 

Dijital Buluşma Noktası

Ali Güreli, bir müjde olarak nitelendirdiği şu duyuruyu da yaptı: “Contemporary Istanbul, benzersiz bir dijital fuar çalışması içinde. Bu sadece kültür sanatla ilgili değil, ayrıca, İstanbul’un kazanacağı önemli bir dijital buluşması noktası olarak hem İstanbul’u tanıtacağız hem şehrin sanat ortamını… Bu bizim hayalimiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte işbirliği yapacağımıza da eminim” dedi. İmamoğlu da olumlu cevap vererek şunları söyledi: “Güncel atmosfere uygun bir çalışma olmuş. Sanata erişim için bu tür metotların yoğunlaşacağını öngörüyorum. Bu projede zevkle beraber oluruz. Bizim dijital alt yapımız, bu tarz çalışamalara destek olacak bir yapı. İşbirliğine açığız.”

Previous Story

Picasso’nun İlham Perisi, İlk Kez Müzayedeye Çıkıyor

Next Story

Devlet Tiyatroları Açık Havada ‘Perde’ Açtı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.