Arter Çocuk Festivali

Çocuklara Sanat Dolu Bir Yaz

İstanbul'da bulunan birçok kültür - sanat mekânı, çocukların sanat ve kültür  bilincini oluşmasında katkı sağlamak amacıyla yaz tatili boyunca çeşitli etkinlik ve atölyeye ev sahipliği yapıyor. Yaz boyunca farklı yaş gruplarından çocuklar için düzenlenen kültür - sanat etkinliklerini derledik. 

Eğitim döneminin bitmesiyle birlikte İstanbul’da bulunan, uzun yaz tatilini fırsat bilen pek çok kültür sanat mekânı, çocukların kültür ve sanat bilincini oluşmasında katkı sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler ve atölyeler düzenliyor. Farklı yaş gruplarından çocuklar için yaz tatili boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde  yaratıcı düşünmeleri desteklenerek, sanatsal üretim ile sosyal ve duygusal becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Meşher’de Ücretsiz Çocuk Atölyeleri

İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher, çocuklara yönelik ücretsiz atölye programlarına yaz tatilinde de devam ediyor. İstanbul’un siluetine bir uçtan bir uca bakmaya davet eden Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisinden ilhamla hazırlanan atölyeler ve turlar temmuz ve ağustos ayları süresince çocukları ağırlayacak.

Alexandre V. Pankoff, “Constantinople.”1922-1924. Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul sergisinden

İzleme Kutusu Atölyesi

23 Temmuz Salı günü saat 11.00’de gerçekleştirilecek “İzleme Kutusu Atölyesi”, ilhamını sergide yer alan izleme kutularından alıyor. Akordeon şeklinde sahnelerin birleştirilmesiyle oluşan izleme kutuları (peepshow), özellikle 19. yüzyılda içlerinde gizledikleri kocaman dünyayla çocukların en sevdiği eğlence aracıydı. . 7-12 yaş grubuna yönelik atölyede önce izleme kutularının tarihi, tekniği gibi konular üzerine odaklanılacak; ardından çocuklar kendi hayali sahnelerini üç boyutlu hâle dönüştürecekler.

Anonim Constantinopel [Almanya, y. 1835.] peepshow (izleme kutusu), Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul sergisinden

İstanbul’un Florası: Saksı Boyama Atölyesi

Meşher’de 24 Temmuz ve 28 Ağustos Çarşamba günlerinde saat 11.00’de  düzenlenecek “İstanbul’un Florası: Saksı Boyama Atölyesi” Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisindeki eserlerde görülen ağaçlardan ilhamla hazırlandı.  Atölyede, 7-12 yaş grubu çocuklarla önce bitkilerin dünyasına dalıp İstanbul’da yetişen bitkilerle ilgili bilgiler paylaşılacak, ardından seramik saksılar renkler ve desenlerle süslenip içlerine tohumlar ekilecek.

Yapboz Atölyesi

27 Ağustos Salı günü saat 11.00’de gerçekleşecek atölyede Göz Alabildiğine İstanbul sergisinde yer alan, 20. yüzyılın başında üretilmiş panoramik Tophane ve Sarayburnu görünümlü yapbozdan hareketle çocuklar kendi yapbozlarını oluşturacaklar.

Çocuklar İçin Rehberli Turlar

Panoramik ve geniş açılı şehir temsillerini içeren gravürlerden nadir kitaplara, yağlıboya tablolardan fotoğraflara 100’ün üzerinde nadide eserin yer aldığı Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi, 25 Temmuz ve 29 Ağustos Perşembe günlerinde saat 14.00’te çocuklara özel düzenlenen rehberli turlarla gezilebilecek.

*Atölyelere katılım ücretsizdir. Gerekli malzemeler Meşher tarafından karşılanacaktır. Detaylı bilgi ve kayıt için: kayit@mesher.org

İş Sanat’tan Yaratıcı Yaz Atölyeleri

Çocuklar için yaz boyunca birbirinden renkli ücretsiz atölyeler hazırlayan İş Sanat, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde düzenlenecek atölyelerde farklı yaş gruplarını ağırlayacak.  Katılımcılar müzenin güncel sergilerini gezerek, İstanbul’un çiçekleri ve tekneleriyle tanışacak, koleksiyondaki eserler ve sanatçılarından ilham alarak kendi tasarımlarını ortaya koyacaklar.

Zühtü Müridoğlu’ndan İlhamla Yaratıcı Heykel Atölyesi

9-12 yaş grubuna yönelik bu atölyede Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde sergilenen heykelleri inceleyecek olan çocuklar, sanatçıları tanıyacak ve kullandıkları teknikler hakkında fikir sahibi olacaklar. Sergi turunun ardından çocuklar, heykeltıraş Zühtü Müridoğlu’ndan ilham alarak çeşitli malzemeler kullanarak kendi heykel çalışmalarını üretecekler.

Yaratıcı Heykel Atölyesi, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi

Geçmişten Gelen Misafir

7-12 yaş grubu çocuklar bu atölyede resimlerin arka planına odaklanarak sanatçıların resimlerinde yarattıkları mekânları keşfedecek. Ziya Keseroğlu’nun “Enteriyör” isimli eserinden İbrahim Çallı’nın “Gül Koklayan Kadın”ına; Eşref Üren’in iç mekân resimlerinden Osman Hamdi Bey’in kendine özgü tekniklerle oluşturduğu eşsiz tablolarına, pek çok eserdeki mekânlar detaylıca incelenecek. Sergi turunun ardından çocuklar hayallerindeki mekânları tasvir ederek Osman Hamdi Bey’i kendi resimlerine davet edecek.

Geçmişten Gelen Misafir, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi

Kartpostallarda Saklı İstanbul Hatıraları

Bu atölyede 7-12 yaş grubu çocuklar, “İstanbul’un Resmi” sergisini gezerek keyifli bir İstanbul turuna çıkacak. İstanbul’un simge yapılarını tanıyacak, İstanbul’a özgü pek çok unsuru keşfedecek. Çocuklar sergiden ilhamla İstanbul anılarını kendi kartpostallarına işleyecek, sevdikleri birine göndermek üzere kendi kartpostallarını tasarlayacak.

Benim Kumbaram

6-9 yaş grubuna yönelik bu atölyede iseçocuklar ile Edip Hakkı Köseoğlu’nun Kumbaralı Çocuk eserinden yola çıkarak 1928 yılında çocuklara tasarruf alışkanlığı kazanması için dağıtılmaya başlanan İş Bankası’nın ikonik kumbarasını konuşacağız. Tasarruf, birikim, emek, zaman, sabır gibi kavramları odağımıza alacak; sergideki eserlerden ilhamla kendi kişisel kumbaralarımızı tasarlayacağız.

  • 20 Temmuz Cumartesi 13.00: Zühtü Müridoğlu’ndan İlhamla Yaratıcı Heykel Atölyesi
  • 23 Temmuz Salı 11.00 & 15.00: Zühtü Müridoğlu’ndan İlhamla Yaratıcı Heykel Atölyesi
  • 24 Temmuz Çarşamba 11.00 & 15.00: Geçmişten Gelen Misafir
  • 25 Temmuz Perşembe 11.00 & 15.00: Benim Kumbaram
  • 26 Temmuz Cuma 11.00 & 15.00: Kartpostallarda Saklı İstanbul Hatıraları
  • 27 Temmuz Cumartesi 13.00: Zühtü Müridoğlu’ndan İlhamla Yaratıcı Heykel Atölyesi

*Beyoğlu’nda, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan müzedeki atölyeler hakkında bilgi almak ve ücretsiz kayıt yaptırmak için rhm.atolye@issanat.com.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

Arter, Çocuklar için Renkli Etkinlikler

Arter, güncel sergilerinden hareketle Arter Öğrenme Programı kapsamında farklı yaş gruplarına yönelik hem çevrimiçi hem de fiziksel ortamda atölyeler düzenliyor.  Yaz boyu düzenlenen atölyeler her çocuğun kendi bakış açısını paylaşmasına özen gösterirken, Eylül ayında gerçekleşecek Arter Çocuk Festivali de çağdaş sanata ilgi duyan ve keşfetmeye meraklı tüm çocuklara sesleniyor. Çocukları sanatın olanaklarını ve ifade gücünü keşfetmeye davet eden Arter Çocuk Festivali ise bu yıl 6–8 Eylül tarihleri arasında üçüncü kez “Benim İçin Sanat” başlığı altında gerçekleştirilecek.

“Süzülen Kuyruğum, Uçuşan Kanatlarım”

4–6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik “Süzülen Kuyruğum, Uçuşan Kanatlarım” başlıklı atölye, 10 Ağustos 2024 Cumartesi günü saat 11:00’de Arter’in Atölye alanında, Arter Öğrenme Programı yürütücülüğünde gerçekleşecek. Atölyede, katılımcılar Jackie Matisse’in Uçurtma Zamanı başlıklı sergisinde yer alan ve Arter’in çeşitli mekânlarında süzülen uçurtma kuyruklarını keşfedecek.Matisse’in uçurtma kuyruklarından ilhamla çocuklar, yetişkin eşlikçilerinin desteğiyle kendilerine özgü bir kuyruk veya bir kanat tasarlayacaklar. Atölye katılımcıları üretim aşamasının sonunda tasarımlarını üzerlerine geçirecek ve Arter’in arka bahçesinde diledikleri gibi hareketlendirebilecekler.

Süzülen Kuyruğum, Uçuşan Kanatlarım, Arter

“Harf Dedektifleri”

“Harf Dedektifleri” başlıklı atölye ise 24 Ağustos 2024 Cumartesi günü saat 11.00’da Atölye alanında atölye pikolo yürütücülüğünde gerçekleşecek. 7–11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik atölye, katılımcıları Şakir Gökçebağ’ın Göründüğü Gibi başlıklı sergisinde yer alan Alfabe (2020) isimli eseri incelemeye davet ediyor. Bakmak ve görmek kavramları üzerine sohbet eden katılımcılar, sunulan bir malzemeyi kullanarak kendi isimlerindeki harfleri oluşturacak, ardından bu harfleri bir araya getirerek üç boyutlu bir isim bulmacası üretecekler. Atölyenin sonunda, katılımcılar bulmacaları hep birlikte çözmeyi deneyecekler.

Harf Dedektifleri, Arter

Arter Çocuk Festivali

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Arter Çocuk Festivali ise 6 – 8 Eylül 2024 tarihleri arasında “Benim İçin Sanat” başlığı altında gerçekleştirilecek. 4 – 11 yaş aralığındaki çocukları sanatın olanaklarını ve ifade gücünü keşfetmeye davet eden festivalin etkinlikleriyle çocuklar, farklı malzemeleri tanıyacak ve onları deneyimleyerek sanatla kurdukları ilişkiyi derinleştirecekler. Arter’in güncel sergilerindeki yapıtlarından esinle kurgulanan festival, sanata ilgi duyan tüm çocuklara sesleniyor.

Rehberli sergi turları, atölyeler, ritme dayalı etkinlikler ve gündelik nesneler ile kolektif üretim üzerine keşif alanları sunan Arter Çocuk Festivali, üç gün boyunca Arter’in farklı mekânlarında devam ediyor. Festival boyunca çocuklar eserler üzerine sohbet edecek, sanatın özgürleştiren yönünü keşfedecek, çeşitli malzemeleri ve üretim tekniklerini deneyimleyecekleri etkinliklerde sanatın imkânlarını araştıracaklar.

İlginizi çekebilir:  Amal Türkiye Yolculuğuna Gaziantep’te Başlıyor

Arter’in -1. katındaki Atölye alanında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek Keşif Saati etkinlikleri, festival katılımcılarını birlikte üretmeye, keşfetmeye ve paylaşmaya davet ediyor. Keşif Saati’nde çocuklar her gün farklı üretim tekniklerini ve malzemeleri deneyimleyebilecekler. Arter Çocuk Festivali boyunca arka bahçedeki Ortak Üretim Alanı ve 1. kattaki Arter Kütüphanesi’nde bir araya getirilen kitaplardan oluşan Okuma Köşesi ise kolektif bir oyun, üretim ve okuma için çocukları bekliyor.

*Atölyelerin ve festivalin biletleri, giriş katında yer alan Danışma ve Bilet Gişesi’nden ya da Biletix üzerinden temin edilebilir.

Pera Müzesi’nde Yaz Tatili Atölyeleri

Yıl boyunca çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyen Pera Müzesi Öğrenme Programları, yaratıcı ve eğlenceli etkinliklerden oluşan Yaz Tatili Atölyeleri programıyla farklı yaşlardaki çocukları yaz tatili boyunca ağırlamaya hazırlanıyor. Müzenin hem süreli hem koleksiyon sergilerine yönelik atölyelerden ve sergi turlarından oluşan Yaz Tatili Atölyeleri programı 20 Temmuz – 3 Ağustos arasında gerçekleşecek. Sergi turlarının ardından yaratıcı sanat çalışmalarının yapılacağı üç haftalık programda kil, renkli kartonlar, yapı oyuncakları, baskı kalıpları ve ahşap figürler gibi farklı malzemeler kullanılarak iki ve üç boyutlu tasarımlar ortaya çıkarılacak. Bu tasarım çalışmalarına oyunlaştırma, karakter yaratımı, bitki baskısı, ileri dönüşüm ile kolektif tasarım, renk teorisi ve ışık çalışmaları eşlik edecek. Pera Öğrenme Yaz Tatili Programı 20 Temmuz ile 3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

Ahşap Piyonlar Karakter Yaratımı, Pera Müzesi

Heyecanlandıran Tasarımlar

Işıldayan Pera: Avize Tasarlıyorum atölyesi, Pera Müzesi’nin kafesinde bulunan ve Ters Yüz PƎRⱯ için sergi katına taşınan bir avizeden ilhamla düzenleniyor. Çocuklar atölyede geçirgen kağıtlar, renkler ve ışığın kırılganlığını kullanarak birer Pera Müzesi avizesi tasarlıyor; böylece renk teorisi, geçirgenlik ve ışık gibi konuları, yaparak-öğrenme yöntemiyle deneyimliyor.

Ters Yüz PƎRⱯ sergisinden ilham alan Eğlenceli Bloklar: Üst Üste Diz ve Çiz! atölyesinde, üzerinde eğlenceli karakterler yaratmayı kolaylaştıracak baskılar olan ahşap bloklar kullanılıyor. Katılımcılar blokları birbirinin üzerine dizip farklı şekillerde birleştirerek ve beğenmezlerse yerlerini tekrar tekrar değiştirip bambaşka şekillerde yeniden dizerek eğlenceli karakterler yaratıyor.

Ahşap Baskı ile Rengarenk Motifler atölyesinde ise katılımcılar önce Kahve Molası sergisini rehber eşliğinde gezerek seramiklerin üzerindeki geleneksel motifleri keşfediyor. Seramiklerdeki tekrarlayan ve simetrik motifleri ağaç kalıplar kullanarak baskı yapan çocuklar, bu atölyede aynı motifi farklı renklerde boyayarak birden fazla desen elde ediyor, kâğıt üzerinde başladıkları baskı çalışmasının ardından, en beğendikleri deseni kumaşların üzerine uyguluyor.

Ahşap Baskı ile Rengarenk Motifler, Pera Müzesi

Yaratıcılık odaklı çalışmalar

Program kapsamında Ters Yüz PƎRⱯ sergisinden ilhamla düzenlenen atölyelerden bir diğeri, Tahtoy iş birliğiyle düzenlenen Renkli Bloklarla Sonsuz İhtimaller. Burada çocuklar sınırsız tasarım olanağı bulunan rengarenk ahşap bloklardan oluşan yapı oyuncağını kullanarak üst üste, yan yana ve çeşitli biçimlerde bir araya getirdikleri parçalarla yaratıcı karakterler tasarlıyor. Farklı gruplara bölünerek kolektif biçimde çalışan çocuklar, tasarladıkları bu karakterlere isim vererek onların hikâyelerini de yaratıyor. Ardından karakterleri, günlük hayatta karşılaştığımız olağan formları deforme ederek oluşturdukları fantastik bir mekânda resmediyor.

Prototip Atölyesi: Dönüşen Oyuncaklar atölyesinde çocuklar, Ters Yüz PƎRⱯ sergisini oyun oynama pratikleri ve oyuncaklar üzerine düşünerek gezecek. Mimari eğitimde kullanılan prototipleme yöntemleri ile oyuncakların arkeolojisinin birleştirildiği atölyede katılımcılar farklı materyallerle tarihteki oyuncak arketiplerini üretip onları bez alçı ile dönüştürecek.

Permakültür Atölyesi: Hayali Bahçem, ilhamını Kahve Molası sergisinden alıyor. Atölyeye katılan çocuklar sergiyi gezip doğal ve bitki bazlı boyalarla oluşturulmuş bitkisel motifleri inceledikten sonra sürdürülebilir tarım olarak da adlandırılan permakültür ilkeleri ile etrafımızdaki bitki örtüsünün incelendiği atölyeye katılıyor. Çocuklar ayrıca kolaj ve bitki baskısı tekniklerini kullanarak rengarenk bahçeler resmediyor.

Ters Yüz PƎRⱯ sergisinden ilham alan ve İpek Kay’ın yürütücülüğünü üstlendiği Kural Dışı Oturmak: Sandalye Tasarımı atölyesinde katılımcılar önce Bauhaus’ta geliştirilen iç mekân anlayışına dayanan farklı ölçeklerde tasarımlara dair bilgi edinip sandalyeler hakkında deneyimlerini paylaşıyor. Ardından farklı oturma biçimleriyle ilgili çizimler yapıyor ve geleceğin evleri için hayal ettikleri sandalyeyi tasarlıyor.

Işıldayan Pera Avize Tasarlıyorum, Pera Müzesi

Geçmişten İlham

Yürütücülüğünü Sinan Kadife’nin üstlendiği Ahşap Piyonlar: Karakter Yaratımı atölyesinde katılımcılar önce diplomasi tarihinin derinlerinde dolaşacakları Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisini gezip ilgi çekici kişiliklerle tanışıyor. Ardından sergideki tablolarda gördükleri karakterlerden ilhamla yepyeni hikâyeler hayal edip yeni karakterler oluşturuyor. Bu karakterleri farklı boyutlarda ahşap piyonlara resmeden çocuklar bir yandan da karakterlerin hikâye içinde karşılaştıkları sorunları çözme yollarını arıyor.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisinde yer alan ve Kültepe’de bulunmuş kil tabletin replikasından ilham alan Çivi Yazısıyla Kil Tablet atölyesinde çocuklar önce her bir harfi bir sembolle kodladıkları, kendilerine özgü bir alfabe tasarlıyor; ardından kilden oluşturdukları tabletler üzerine bu alfabeyle müzede geçirdikleri günün hatırası olacak bir not yazıyor.

Ters Yüz PƎRⱯ sergisinde bulunan “Temas Fanzinleri” adlı eserden yola çıkarak hazırlanan Defter İstasyonu atölyesinde katılımcılar önce sergi sanatçılarının İstanbul’da keşif gezisi yaparken aldıkları notlar ve yaptıkları çizimlerle dolu defterleri birbiriyle takas ederek oluşturdukları eseri inceliyor. Daha sonra sergi izlenimlerini yansıtan defterler tasarlıyor. İstasyon yöntemi kullanılan atölyede, tıpkı sergideki eserin hazırlık sürecinde sanatçıların yaptıkları gibi, her bir çocuk bir diğerinin yaptığı çalışmaya katkıda bulunarak ekip çalışmasını deneyimliyor.

*Atölyeler hakkında detaylı bilgi için ogrenme@peramuzesi.org.tr adresi ziyaret edilebilir.

Rahmi M.Koç Müzesi Çocuk Atölyeleri

Haliç’te bulunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde  20 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında 4-14 yaş arası çocuklar için “Hafta Sonu Eğitim Atölyeleri” düzenliyor. Rahmi M.Koç Müzesi’nde sergilenen Fenerbahçe Vapuru’nun 2. Mevki Salonu’nda yer alan Hafta Sonu Eğitim Atölyesi’nde 4-14 yaş arası çocuklarla her hafta farklı bir atölye çalışması yapılmaktadır. Bu atölyeler tasarım, mutfak, boyama, sinema, matematik enerji, denizcilik, astronomi, heykel, kukla, drama vb. atölyeye katılan çocuklara yaş gruplarına göre yeni arkadaşlar edinerek iletişim ve sosyal becerilerini geliştirebilme olanağının yanı sıra yaparak- yaşayarak öğrenebilme imkânı sunuyor.

*Atölyeler ile ilgili ayrıntılı bilgi ve biletler için adresi ziyaret edilebilir. 

Rahmi Koç Müzesi

İBB Çocuk Yaz Okulu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki İBB Çocuk, 7-11 yaş arası çocuklar için yaz okulu düzenliyor. 29 Temmuz Pazartesi günü başlayacak yaz okulu, 16 Ağustos Cuma günü sona erecek. 15 gün boyunca 30 Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezinde düzenlenecek etkinlikler, çocukların yaz tatillerini verimli ve eğlenceli şekilde geçirmeleri için tasarlandı. Her gün farklı aktivitelerle dolu programa başvurular içinse son gün 25 Temmuz. Yaz okuluna Yuvamız İstanbul merkezlerinden başvuru yapılabilir.

İBB 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı festivali
Previous Story

British Museum’da Hırsızlık Sanat Oldu

Next Story

“Dostlarımızı Vermiyoruz!”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.