Tersane Istanbul. Courtesy of Contemporary Istanbul

CI Bloom: 34 Bin 700 Ziyaretçi

//

Akbank ana partnerliğinde Tersane İstanbul’da gerçekleşen CI Bloom, 10-11 Mayıs Ön İzleme, 12-15 Mayıs Fuar günlerinde 34 bin 700 ziyaretçiyi ağırladı. Fuar Türkiye’den 23 çağdaş sanat galerisinin 301 sanatçıya ait 644 eserini izleyici ile buluşturdu.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli fuar kapanışında; “Contemporary Istanbul olarak Türkiye’deki çağdaş sanata odaklandığımız CI Bloom’u Akbank ana partnerliğinde Tersane Istanbul’da gerçekleştirdik. Çağdaş sanat pazarı gelişme, yayılma ve büyüme trendine geçtiğimiz yıl ortasından itibaren girdi. Bu değişim dünyada da aynı paralelde oluştu ve devam ediyor. 2022 ve devamında 2023 yıllarının sanat pazarındaki anahtar oyucular yönünden önemi yüksek. Dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon, yanımızdaki savaşa rağmen sanat pazarının gelişeceğine inanıyoruz. Sanat insanların vazgeçilmezi olma yolunda ilerleyecektir. Genç sanatçıları galerilerimiz bünyelerine kattılar, genç galeriler pazara girmekteler ve tabii gelişen, dünyadaki sanat pazarını yakından izleyen koleksiyoncuların daha yakınımızda görüyoruz. CI Bloom katılımcı galerileri yüzde 84 ile yüksek satış seviyesini yakaladı. Bu oranı Contemporary Istanbul yönetimi olarak son derece sevindirici buluyoruz, bu tüm Contemporary Istanbul ekibinin başarısıdır. İstanbul bu gelişmeler içinde dünyada önde gelen kültür sanat merkezleri içinde ön sıraya yükselmektedir. Bu yükseliş etkinlik ve gelişmelerin dünyaya anlatılması, duyurulması ve dünyadan önde gelen sanatseverlerin İstanbul’da ağırlanmaları ile hızlanacaktır. Tabi bu, başta Akbank olmak üzere Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türk Hava Yolları, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve diğer ana kurumların katkılarıyla oluyor” diye konuştu.

Akbank Yönetim Kurulu ve Contemporary Istanbul Danışma Üst Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise: “Akbank ana partnerliğinde düzenlenen yeni çağdaş sanat fuarı CI Bloom, ülkemizde büyük ilgiyle karşılandığı gibi, tüm dünyada da yankı uyandırdı. Pandeminin ardından İstanbul’un kültür-sanat hayatında böyle gözle görülür bir canlanma olması çok sevindirici. Akbank olarak uzun yıllardır Türkiye’de çağdaş sanatın yaygınlaşması ve halkımızca daha çok takip edilmesi için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bu bağlamda elde ettiğimiz başarıdan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Öyle ki CI Bloom’la sadece İstanbul’un genç, dinamik ve ilham veren ruhuna yakışır bir sanat buluşması gerçekleştirmekle kalmadık. Ayrıca, İstanbul’un çağdaş sanat dünyasındaki yerini de bir kez daha pekiştirdik. CI Bloom’un da yine ana partneri olduğumuz Contemporary İstanbul gibi geleneksel hale gelmesini hedefliyoruz” dedi.

İlginizi çekebilir:  Can Küçük ve Cem Örgen ile “Girilmez” Üzerine

Sergi ve Konferanslarla Dijital Sanat

CI Bloom’un ilk edisyonunda sanatseverler “Digital Horizons: The New State of the Art” sergisi ile buluştu.
Paribu desteği ve ContempoNeo organizasyonu ile düzenlenen sergide NFT koleksiyoncuların sahip olduğu Beeple, XCopy, PAK, Damien Hirst, Sofia Crespo, Larva Labs, Mario Klingemann ve BayC’in aralarında olduğu önemli sanatçıların eserlerini sergiledi. Kürasyonunu MoCDa (Museum Of Contemporary Digital Art)’nın, yaratıcı yönetmenliğini sanatçı ikilisi ha:ar’ın üstlendiği sergiye teknoloji desteği LG OLED tarafından sağlandı. ContempoNeo Lounge’da 12-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen yaratıcı blockchain endüstrisi ve NFT konferansının da yer aldığı CI Bloom’da ziyaretçiler önemli koleksiyoncu ve sanatçıların konuşmalarına ve NFT’lerin hukuki ve mali açılardan inceleneceği tartışmalarına, önemli global NFT/Blockchain şirketlerinin sunum ve eğitimlerine katıldı.

“Digital Horizons: The New State of the Art” sergisinden.

Haliç’in kıyısında sergilenen dış mekandaki eserler de sanatseverlerden ilgi gördü. Galerilerin ve kurumların temsil ettiği eserlerin sergilendiği Tersane Istanbul’da Akbank Sanat Jannis Kounellis’in “Topkapı” eseriyle CI Bloom’da yer aldı. Arte Povera’nın kurucularından olan Kounellis’in işi 1 hafta boyunca sergilendi.

Pernod Ricard Türkiye’nin partnerleri arasında yer aldığı CI Bloom’da, House of Brothers Lounge da çeşitli etkinliklerle ev sahipliği yaptı. İlhan Erşahin Istanbul Sessions konseri ile başlayan etkinlikler, Ferit Odman Quintet, Zeynep Erbay DJ Set, 13 Mayıs’ta Canan Soylu DJ Set, 14 Mayıs’ta Uninvited Jazz Band ve Sedef Gali, 15 Mayıs’ta ise Cem O. DJ Set ile sürdü.

Jannis Kounellis’in “Topkapı” eseri

CIF Artist in Residence

Contemporary Istanbul Vakfı ve Tosyalı Holding, CIF Artist in Residence programına katılan sanatçılar ile CI Bloom’da bir araya geldi. İleri dönüşüme odaklanan ve 4 ay sürecek bu programda sanatçılar Tosyalı Holding’in Osmaniye fabrikasında bulunan atık metalleri ileri dönüştürecekler. CIF Artist in Residence Programona katılan sanatçılar, Chiara de Rocchi, Emrullah Örünklü, Koray Tokdemir, Neriman Ülker ve Songül Girgin.

17. Edisyon 19-23 Eylül’de

Öte yandan, Contemporary Istanbul, Eylül ayında gerçekleştireceği 17. edisyonunu da uluslararası sanat galerileri ve kurumları ile Tershane Istanbul’da gerçekleştireceğini açıkladı. Fuar, 17-18 Eylül Ön İzleme, 19-23 Eylül genel ziyaretçi günlerinde kapılarını açacak.

Previous Story

Mardin Bienalle Daha Güzel

Next Story

CIF ve Tosyalı: Yaşanabilir Bir Dünya İçin

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.