Çevre İçin Deniz Yoluyla Nakliye Seferberliği - ArtDog Istanbul

Çevre İçin Deniz Yoluyla Nakliye Seferberliği

//

Sanat endüstrisi nakliye için hava yolu yerine deniz yolunu tercih ederse hava çevreye çok daha az zarar vermiş olacak. Deniz yoluyla nakliyede karbon salınımı hava yoluna kıyasla yüzde 95 oranında daha düşük. The Art Newspaper’ın haberine göre sanat eserlerini hava yoluyla taşımanın iklime olumsuz etkisi, aynı mesafeyi deniz yoluyla aşmaya göre 60 kat daha fazla.

2020’nin sonuna doğru kurulan Gallery Climate Coalition (GCC) adlı iklim koalisyonu, bu konuda önlem alan sektör içi organizasyonlardan biri.

Photo by Ross Parmly on Unsplash

Sıfır Atığı Destekliyor

20 ülkeden 800’ü aşkın üyeye sahip olan iklim koalisyonu, Sürdürülebilir Nakliye Kampanyası adlı bir proje yürütüyor. Bu proje ile sanat endüstrisinin karbon salınımını azaltmak için çalışıyor ve sıfır atığı destekliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında başlayan Sürdürülebilir Nakliye Kampanyası, 2028 yılına kadar uluslararası sanat kurumlarının hava yoluyla yaptığı nakliyeleri azaltmayı planlıyor.

Geri Dönüştürülebilen Ürünler

Ayrıca 2026 yılına kadar nakliyede kullanılan plastik paketleme ürünlerini, tekrar kullanılabilen veya geri dönüştürülebilen ürünlerle değiştirmeyi hedefliyor. Gallery Climate Coalition Direktörü Heath Lowndes, bunların başarması zor hedefler olduğunun bilincinde olduklarını, ancak karşı karşıya olduğumuz iklim felaketi göz önünde bulundurulduğunda da kesinlikle yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Photo by Praewthida K on Unsplash

Öte yandan günbegün çevre bilinciyle daha fazla galeri ve sanatçı bu yönde adımlar atıyor. Gary Hume ve Gavin Turk’ün aralarında olduğu sanatçılar, eserlerinin hava yolu yerine deniz yoluyla ulaştırılmasında ısrarcı olurken; Christie’s müzayede evi, sanat eseri taşımada uzmanlaşan Crozier şirketiyle iş birliği yaptı. Bu iş birliği kapsamında taşıma işlemleri Londra-New York arasında ayda bir kere, Londra-Hong Kong arasında ise iki ayda bir defa deniz yoluyla yapılacak.

Previous Story

Ustaların Yaşam Öyküleri

Next Story

“Konstantiniyye’den İstanbul’a” Sergisi Hırvatistan’da

0 0,00