Son yıllarda Gucci, Versace ve Stella McCartney’nin de aralarında yer aldığı dünyaca ünlü markalar ürünlerinde gerçek kürk kullanımını son verip hayvan hakları konusunda duyarlı bir tavır benimsese de konu gündemdeki yerini koruyor ve moda sektöründe yıllardır devam eden bu etik tartışma sürüyor.
Dergi editörlüğü, kreatif direktörlük ve stilistlik geçmişi olan Kym Canter’ın kurduğu House of Fluff markası bu tartışmaya farklı bir perspektiften yanıt sunuyor: Bitkilerden elde edilen ‘kürk’ ve ‘deri’leri modaseverlerle buluşturuyor.
Radikal Değişim: 26 Kürkünü Satarak Markasını Kurdu
Bir zamanlar 26 kürke sahip olan Canter, kürklerinin tamamını sattıktan sonra New York’ta çevreye duyarlı bir sahte kürk markası kurdu. House of Fluff CEO’su ve Kreatif Direktörü Canter, markanın web sitesinde “Gerçekten yapmak istediğim şeyin pelüş ve lüks sevgimden ilham alan eğlenceli ve etik bir moda markası kurmak olduğunu anladım” diye belirtiyor.
Hayatındaki radikal değişimi ise Vogue.com’a şu cümlelerle anlatıyor: “Kürk mantolarımı giydiğimdeki harika görüntümü seviyordum ama bir noktada doğru gelmemeye başladı. Örneğin kürkle metroya binemiyordum. Bu yüzden aynı görünüşü kendimi de iyi hissederek, doğal yoldan sağlamanın yöntemi suni kürktü.”
Mısır Polimerinden Üretiliyor
Vogue.com’un haberine göre Canter üç yıl boyunca çevre ve hayvanlara zarar vermeyen doğal deri ve kürk yapım yöntemleri araştırarak hem kaliteli hem de uygun fiyatlı bir sistem bulmaya çalıştı. Bir tekstil üretim firmasıyla çalışan Carter, BioFur ürünleri oluşturmayı başardı. BioFur, açıklanmayan bir mısır polimerinden üretiliyor olsa da lifleri bir arada tutmak için az miktarda da olsa geri dönüştürülmüş polyester kullandıklarını; temel amaçlarının süreçten tamamen polyesteri çıkarmak olduğunu belirtiyor.
Biofur pelüş fermuarlı üstler ve sweatshirt’ler markanın önde gelen modelleri arasında yer alıyor.
Kaktüs Derisi Ceket Koleksiyonu
BioFUR kürk modellerinin ardından Canter için önemli adımlardan biri de kaktüs “derisinden” yapılma ceketler oldu. Hayvan derisinden ceketlere sürdürülebilir ve doğal bir alternatif olan ceketler için öncelikle başka bitkileri değerlendiren Canter, kaktüs derisinin verdiği lüks hissinin yanı sıra yetiştirilirken pestisit kullanılmadığı ve yaprakları toplandıktan sonra yeniden çıktığı için bu bitkiyi tercih ettiklerini paylaşıyor.
Polyester ya da Herhangi Bir Sentetik İçermeyen Ürünler
Vogue.com’a bu materyallerle çalışan marka ve tasarımcılarla iş birliğine sıcak baktığını söyleyen Canter “Tekstilde önemli bir değişim anı ve inovasyonun başındayız” diyor.
Markanın 2021 hedefleri arasında ise sundukları tüm ceket ve aksesuarlar ile ev ürünlerini, polyester ya da başka bir sentetik içermeden sadece BioFur ve kaktüs derisiyle hayata geçirmek var.