40 Kız Öğrenciye Ücretsiz Sanat Eğitimi

Bosch Ev Aletleri ve İstanbul Modern, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla, yeteneğini ve sanatsal bakış açısını geliştirmek isteyen genç kızlar için “Bir Hayalin İzinde” projesini başlattı. Proje, öğrencileri, yaratıcı ve cesur rol modelleri olabilecek akademisyenlerle, sanat tarihçileriyle, sanatçılarla buluşturmayı amaçlıyor.

/

Bosch Ev Aletleri ve İstanbul Modern, yeteneğini ve sanatsal bakış açısını geliştirmek isteyen genç kızlar için bir yıl boyunca devam edecek ve daha sonra her yıl yeni 40 kız öğrenci ile uzun yıllar boyunca devam edecek ücretsiz özel bir gelişim programı hazırladı. İstanbul’un her ilçesinden devlet okullarında okuyan 40 genç öğrencinin yer alacağıBir Hayalin İzinde projesi, İstanbul Modern Koleksiyonu’nda yapıtları yer alan kadın sanatçılardan esinleniyor. Projeye katılacak öğrencilerin deneyim ve üretimlerinden ilhamla kendi yaratıcılıklarını keşfetmeleri sağlanırken, cesaretlendirilmeleri hedefleniyor.

Okullar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde, sanat alanında eğitim almak isteyen 9. sınıf ve üzeri kız öğrencilerin bir öğretmen referansıyla başvuruda bulunabildikleri program; akademisyenler, sanatçılar, küratörler, sanat tarihçileri ve müze uzmanlarıyla yürütülüyor.

Amaç Sanatsal İfade Becerileri Güçlendirmek

Projeye İstanbul’un farklı ilçelerindeki devlet okullarından 40 öğrenci katılıyor. Genç kızları yaratıcı ve cesur rol modelleri olabilecek kadın sanatçılarla tanıştırmayı amaçlayan proje, seminer, ders ve atölye programlarından oluşuyor. “Bir Hayalin İzinde” projesi, genç kızların sanatsal ifade becerilerini güçlendirmelerine, yaratıcı ve yenilikçi bakış açıları geliştirmelerine aracı oluyor.

İstanbul Modern’de devam edecek eğitim programında, çağdaş sanat tarihi dersleri, yapıt inceleme çalışmaları, sanatçılarla seminerler, atölyeler ve branş dersleri yer alıyor. Proje, cumartesi günleri 13.00–16.30 arasında başvurusu kabul edilen öğrenciler için ücretsiz olarak yapılıyor.

Oya Eczacıbaşı: “Özgür ve Özgüvenli Kadınlar Yetişsin”

“Bir Hayalin İzinde” projesinin tanıtımında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “İstanbul Modern, 2004’teki açılışından bugüne, izleyicilerine eğitim programları aracılığıyla nitelikli müze deneyimi ve yaratıcı öğrenme fırsatları sunuyor. Müzenin toplum yararına sunduğu bu katkı, ücretsiz programlar, sanatçılarla işbirliğinde tasarlanan atölyeler ve seminerler gibi farklı başlıklarla yürütülen zengin bir çeşitliliğe sahip. Özel eğitim grupları için öğrenme olanakları sunmak, sanat eğitiminde fırsat eşitliği sağlamak ve cinsiyet eşitliğini destekleyen nitelikli eğitim olanakları yaratmak önceliklerimiz arasında. Yaratıcı bir gelecek için çocuk ve gençlerin sanatsal yeteneklerini destekleyen ve becerilerini güçlendiren projelere önem veriyoruz. Kız öğrencilerimiz için hayata geçirdiğimiz “Bir Hayalin İzinde” projesi de bunlardan biri. Proje kapsamında, müze koleksiyonumuzdaki kadın sanatçılardan ilham alıyor ve lise düzeyindeki 40 kız öğrenciye ücretsiz sanat eğitimi sunuyoruz. Fırsat eşitliğini destekleyerek, sanata duyarlı bir neslin yetişmesine katkıda bulunma hedefimizle yaratıcı, özgür ve özgüvenli kadınların yetişmesine katkı sunmayı ümit ediyoruz,” dedi.

“Bir Hayalin İzinde” projesi tanıtımı Neslihan Varol, Alper Sengül, Oya Eczacıbaşı, Özlem Koçdar

Neslihan Varol: “Devlet okullarındaki öğrencilere ulaşmak istedik”

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Direktörü Neslihan Varol ise projenin detayları ile ilgili şu bilgiyi verdi:

İlginizi çekebilir:  Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları

Bir Hayalin İzinde projesi, sanat eğitimine bütünsel bir açıdan bakıyor; öğrencilerimizin sanatsal yetkinliklerini geliştirmeyi, rol modelleriyle tanıştırmayı ve sanatçılarla çalışabilecekleri paylaşım alanları oluşturmayı amaçlıyor. Proje danışmanımız akademisyen Ebru Nalan Sülün ile geliştirdiğimiz programda öğrenciler, sanat tarihi dersleri alıyor, müze eğitimcileriyle sanat yapıtlarını analiz ediyor, söyleşilerde sanatçılarla buluşuyor ve branş derslerinde resim, heykel, video sanatı gibi alanlarda sanatsal becerilerini güçlendiriyor. Projeyi hayata geçirirken koleksiyonumuzdaki kadın sanatçılardan ilham alıp, onların üretimlerini paylaşan bir eğitim programı hazırlamaya çalıştık. Başvurularda beceri ya da sanatsal yeteneği değil, sanata karşı tutku ve eğitim fırsatlarından yararlanma konusunda disiplin sahibi olma kriterlerini belirledik. Yıllardır müzenin ücretsiz eğitim çalışmalarından öğrencilerini yararlandıran öğretmenlerimiz projeyi, referans verdikleri öğrencileriyle paylaştılar. İstanbul’un her ilçesinden devlet okullarında okuyan öğrencilere ulaşmak istedik.”

Proje tanıtım toplantısında BSH Türkiye İcra Kurulu Başkanı Alper Sengül ve Bosch Ev Aletleri Kıdemli Pazarlama Müdürü Özlem Koçdar da yer aldı.

“Bir Hayalin İzinde” Projesi Eğitim ve Atölyeleri

Çağdaş Sanat Tarihi Dersleri

Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün ve Doç. Dr. Seda Yavuz ile yürütülen program, çağdaş sanatı anlamak için gençleri sanat tarihine ilişkin temel bilgilerle tanıştırmayı amaçlıyor. Çağdaş sanat alanında uzmanlaşan kadın sanatçıların üretimlerinden örneklerin ele alınacağı programda, kız öğrenciler, çağdaş sanatı yorumlama yöntemleriyle tanışıyor.

Yapıt İnceleme Çalışmaları ve Sanatçıların İzinde Atölyeler

Müze uzmanları ile yürütülen sergi turları, öğrencilere müze koleksiyonunu tanıtırken bir sanat yapıtını nasıl analiz edilebileceklerine dair yöntemler sunuyor.

İstanbul Modern Koleksiyonu’nda yer alan yapıtlardan yola çıkan atölye çalışmaları ise, katılımcıları sanatçıların üretim süreçlerinin izini sürmeye çağırıyor. Bu atölyelerde gençler, sanatçıların imgeleriyle, teknikleriyle ya da üretim yöntemleriyle çalışarak kendi üretimlerini ortaya koyarken sanat yapıtlarını yeniden yorumluyor.

Sanatçılarla Seminer ve Atölyeler

Kız öğrencileri kadın sanatçılarla tanıştıran seminer ve atölye programları, sanatçıların profesyonel gelişim hikâyeleri ve üretim yöntemleriyle gençlere ilham veriyor, öğrencilerin hayal güçlerini geliştirmelerine aracı oluyor.

Sanatçılardan Branş Dersleri

Alanlarında uzman sanatçılar tarafından yürütülen branş dersleri, yetkinliklerin gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Resim, heykel, performans sanatları, müzik ve video sanatı olmak üzere beş ayrı branş dersi veriliyor.

Resim branşı dersleri sanatçı Burcu Perçin, heykel branşı dersleri sanatçı Sibel Horada, performans sanatı branşı dersleri sanatçı Prof. Dr. Tuğçe Tuna, müzik branşında eğitimci ve caz müzisyeni Asena Akan ve video sanatı branşı sanatçı Gül Ilgaz yönetiminde uygulanıyor.

Previous Story

Osman Dinç’in Evren Anlayışı Göz Kuşak’ı Altında

Next Story

Richard Serra: 1938-2024

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.