Aynı elma yeni dünya 250x250 cm tuval üzerine yağlıboya
Sevinç Çiftci, Aynı elma yeni dünya, Tuval üzerine yağlıboya, 250x250 cm

“Aynı Elma, Yeni Dünya”

/

Sanatçı Sevinç Çiftci’nin kişisel sergisi “Aynı Elma, Yeni Dünya”, Galeri Diani ev sahipliğinde 6 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşuyor. Figüratif resimleriyle tanınan ve eserlerinde, birey-zaman-toplum ilişkilerine dair temalara öncelik veren sanatçı, sergide “bireyin kendini onarma” süreçlerini konu ediyor.

Çiftci, sergideki üretimlerini “Algımızı zorlayan, kontrolümüzü aşan büyük bir yeryüzü gerilimine tanıklık ettiğimiz bu dönemde, öznel bellek deneyimlerimi kolektif olana işaret etmek için araçsallaştırmayı seçtim” cümleleriyle anlatıyor.

Sevinç Çiftçi, Gizem, tuval üzerine yağlıboya, 80×90 cm

“Umut ve dirence ilişkin metaforlar resimlerde sıklıkla karşımıza çıkar” diyen Çiftci, kimi resimlerde “yaralı bir maskülen”, eril’e ait kırılganlığı öne çıkarmak istercesine belirirken, gözü kapalı otoportrelerinde ise düzenin reddine dayalı bir arzuyu hissettiriyor. Eserlerde nesneler lekenin ve çizginin soyut, otonom varlıklar olarak kendi akış ve hareketine kapılmış görünse de, biçimler kavramsal altyapıyı oluşturacak içeriği görünür kılıyor.

27 Mayıs’a Kadar Görülebilecek

Seçkideki işlerde sanatçının üretim pratiğini, giderek çoklu bir kavrayışa izin verecek biçimde şekillendirdiği göze çarparken, böylelikle boyanın içinde beliren imgelerle izleyiciye zamanın içinde beliren anları hissettiriyor. Burada sanatçının kullandığı imge, bellekteki görünümüne ulaşmak için parçalanıyor. Bu da izleyiciye belleğin işleyişini anımsatıyor.

İlginizi çekebilir:  Editörden: Yaşasın Özgürlük
Sevinç Çiftçi, Otoportre 2, kağıt üzerine kuruboya, 23×32 cm

“Aynı Elma, Yeni Dünya” 27 Mayıs’a kadar Galeri Diani’de ziyaret edilebilecek.

Sevinç Çiftci Hakkında

1976’da İstanbul’da doğan Sevinç Çifçi, 1997 yılında M.Ü.G.S.F. Resim bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar Sinema ve TV alanında Sanat Yönetmenliği sürdüren sanatçı birçok proje için kostüm ve dekor tasarımı gerçekleştirdi. Ardından, “Türvak Sinema Televizyon Okulu”nda “Sanat Yönetmenliği” eğitimi verdi. 2008’de Oluşum Drama Enstitüsü’nde “Drama Liderlik Programı”nı tamamlayarak aynı kurumda “Sanat Akımları ve Drama” konulu dersi yürüttü. Birçok bienal ve fuarda çocuklarla drama atölyesi gerçekleştirdi. 2012 yılında İtalya’da Florence Academy of Art “Painting Figure in Oil” programına katılan sanatçının eserleri ulusal ve uluslararası sergilerde yer aldı. 2017 ve 2019 yıllarında Galeri Diani’de iki kişisel sergi açtı. 2016’da Almanya’nın Nürnberg şehrinde katıldığı karma sergi sonrasında 2018 yılında Berlin’de kişisel sergisi gerçekleştirdi.

Sanatta yerellik ve evrensellik kavramlarına yoğunlaşan sanatçı, ağırlıklı olarak çocukluk, büyüme, geleneksel ve toplumsal normlar, cinsiyet algısı, birey-zaman-toplum ilişkileri gibi konular etrafında çalışmalarını sürdürdü.

Previous Story

“1984” İstanbul Turnelerine Başladı

Next Story

Freddie Mercury Koleksiyonu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.