Magnum fotoğrafçısı Alec Soth, Matthieu Blazy Bottega Veneta’nın kreatif direktörlüğü pozisyonunda ikinci yılını doldurmuşken 2024 yaz koleksiyonunun çekimlerini üstlendi. Çekimler Japonya, Tokyo’da çeşitli çocuk oyun parklarında gerçekleşti. Minneapolis Minnesota asıllı Alec Soth, bir Amerikan geleneği olmuş seyahat fotoğrafçılığı ve portre yoluyla hikaye anlatıcılığı yapıyor. Yer aldığı elliyi aşkın sergide Soth’un serilerinde mekan, neredeyse hep hikayenin temelini kuran unsur. Bottega Veneta’nın Yaz koleksiyonu için çektiği fotoğraflarda da mekan, koleksiyonu anlamak için bütünleyici bir işlev görüyor. Blazy, koleksiyonu bir yolculuk hatta Odesa olarak betimliyor. Geçtiğimiz eylül ayında gerçekleşen defilede modellerin yürüdüğü zeminde bulunan harita baskısı da bu metaforu destekliyor. Modeller, podyumda yürüyüşleri boyunca taşıdıkları kıyafetlerle bir yolculuğa çıkıyorlar.
“Bir Odysseia; özgür ve umut dolu bir yolculuk. Oyun parkları özgürlük, neşe, deney ve keşif alanlarıdır. Kendi maceralarını yaratabileceğin, riskler alabileceğin, benliğini farklı açılardan deneyimleyebileceğin mekanlardır.”
Bir Magnum Fotoğrafçısı Olarak Alex Soth
Alex Soth, 2004 yılında Magnum’a aday olup 2008’de üye olarak ajansa katıldı. Hem adaylık sürecinde hem de genel anlamda kariyerine yön vermiş Sleeping by the Mississippi serisindeki renk paletinin hem yumuşak hem de flaşla birleştiğinde göz alıcı olan renkleri Botega Veneta için yaptığı çekimde görmek mümkün. Yer yer siyah beyaz fotoğraflar çekse de renkler onun için kariyerinde tanımlayıcı bir nitelik kazandı. Fotoğraf serileri ve projeleri çoğu zaman hem isimlerini hem de konularını mekanlardan alıyor. Soth’u mekanların hikayelerinin harekete geçirdiğini ve onlardan ilham aldığını söylemek mümkün. Soth aynı zamanda 2008 yılında görsel hikaye anlatıcılığı üzerine çalışan “Little Brown Mushroom” isimli multimedya şirketini kurdu.
Alec Soth’un Gözünden Matthieu Blazy’nin 2024 Koleksiyonu
Alec Soth, Blazy’nin işlerinin ona iki dünyanın kapılarını açtığını söyledi; zanaatini gördüğü bir fiziksel dünya ve yaratıcılığını gördüğü bir hayal dünyası. Blazy bu koleksiyon için pek çok farklı ve oyuncu materyali bir araya getiriyor. Eylül 2023’te gerçekleşen defilede asimetrik kesimler, çizgi , zikzaklar ve hasırların hakim olduğu “ready-to-wear” koleksiyon basına sunuldu. Soth, modelleri çocuk parklarında ve oyun alanlarında fotoğraflayarak Blazy’nin dünyasının oyuncu doğasını yansıtıyor. Modeller, renkli zeminlerde uzanırken yüksek oyuncak ve heykellerin tepelerinde ya da içlerindeyken hepsinin yüzlerinde aynı sabit ve nötr ifade var.
Gerek koleksiyonun gerek de konumların renkleri ve kompozisyonun yarattığı hareketli, oyuncu atmosferi modellerin aldırışsız ve sabit ifadeleri dengeliyor. Desenli kıyafetler ve farklı dokular, yer yer dokulu zeminlerle tezat oluştururken yer yer de birbirlerini tamamlıyor. Deriyi kullanış biçimleriyle tanınan Blazy’nin bu koleksiyonunda hasır da fotoğraflarda öne çıkıyor.
“Matthieu’nun işlerine baktığınızda, kendinizi iki farklı dünyada bulursunuz. İlki, fizikseldir; tüm duyularla iletişime geçen zanaat dolu bir dünyadır. Diğeriyse hayallerle doludur. Kampanyaya oyuncu gözle yaklaştım. Parklar Matthieu’nun keyifli hayal gücü için metafor görevi gördü. Bu renkli mutluluğun ruhunu fotoğraflarıma da yansıtmak istedim.”
Bu çekimde Soth, kendine has yöntemlerinden ödün vermeyerek salt gün ışığını kullanıyor. Yumuşak renklere, portfolyosunda olduğu gibi bu koleksiyon çekiminde de sık sık rastlamak mümkün. Bazı fotoğraflarda gün ışığında flaş kullanması hem görüntülerin samimi boyutunu güçlendirip hem de gerçekdışı bir etki yaratıyor. Bu dinamik ve canlı koleksiyon, hareketli mekanlarla birleşiyor. Modelleri plastik hayvanların yanında, soyut heykellerin tepelerinde oturuken görüyoruz. Alec Soth, koleksiyonun “ready-to-wear” oluşuyla da örtüşen günlük bir atmosfer sağlıyor. İkilinin koleksiyon özelinde ve sanata genel olarak bakışlarında ortak bir paydada buluştukları kolaylıkla görülüyor. Bottega Veneta’nın heyecanlandırıcı bu koleksiyonda da ortaya çıkıyor.
Alec Soth, Aperture Foundation tarafından 2021 yılında yayınlanmış “Photo No-Nos” adlı kitapta da asla fotoğrafını çekmediği konulardan bahsetmişti. Çalıştığı isimler arasında New York Times, The New Yorker ve GQ gibi prestijli basılı yayınlar yer alıyor. Geçtğimiz yıl ise 150 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu “Pictures for Palestine” projesiyle fotoğraflarını satışa sunup gelirin tamamının insanı yardım kuruluşlarına bağışladı. Bu günlerde de ABD’de yer aldığı iki sergi devam ederken Magnum Ajansı bünyesinde online hikaye anlatıcılığı eğitimleri veriyor.