Beyoğlu’nda Kültür Sanat İçin Güç Birliği Çağrısı - ArtDog Istanbul
Şehir Planlama Müdürlüğü, Beyoğlu Senin Projesi Fotoğraf Arşivinden

Beyoğlu’nda Kültür Sanat İçin Güç Birliği Çağrısı

Kültür sanat dünyasının önde gelen isimleri, Beyoğlu’nun kültür sanat hayatını yeniden canlandırmak amacıyla bir araya geldi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, sanat camiasına çağrıda bulunarak “Gelin Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformunu hep birlikte hayata geçirelim. Beyoğlu’muza renk katacak, can katacak, ruh katacak bu adımı birlikte atalım,” dedi.

Beyoğlu Belediyesi kadim Beyoğlu’nu yine kültür sanatla anıldığı eski günlerine döndürmek için çalışıyor. Bu amaçla Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney geçtiğimiz günlerde Barcelo Otel’de “Kültür Sanat Buluşması” düzenledi. Etkinlikte Beyoğlu’nda kültür ve sanata yön veren kurumların temsilcileri, kültür ataşeleri, sanat galerileri, sinema, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyasından birçok önemli isim yer aldı. Buluşmada, Beyoğlu’nun kültür ve sanat alanında ilerleyeceği yol haritasının belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir fikir alışverişi gerçekleştirildi. Katılımcılar, ortaklaşa yürütülebilecek projeleri değerlendirdi, Beyoğlu’nu yeniden kültürün ve sanatın cazibe merkezi haline getirmek için iş birliği mesajı verdi.

Yeniden Beyoğlu

Gecede konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beyoğlu’nun kültür ve sanat hayatını ileriye taşıyacak etkili politikalar geliştirme konusuna önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek “Günü kurtaran değil, geleceği kuran bir irade geliştirmeye çalıştık. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, hummalı bir işe giriştik. Sanatçılarımıza, alanında uzmanlara kulak verdik. Çokça görüş aldık. Her temastan yeni şeyler öğrendik. Elimizdeki olanakları inceledik. Kurumsal kapasitemizi yükselttik. Ayakları yere basan, gelecek hedefi olan bir vizyon belirledik. Müşterek Beyoğlu diyoruz: Böylece sanatı tüm Beyoğlu sakinleri ve misafirleri için erişilebilir kılacağız. Yeniden Beyoğlu diyoruz: İlçemizin üzerine serilmiş ölü toprağını atacak, sanatın merkezi haline getirecek, yeniden canlandıracak, ayağa kaldıracağız. Mekan Beyoğlu diyoruz: Kültür sanat üretiminde ve erişiminde yaşanan temel ihtiyaçları karşılayacak, imkanları el birliğiyle çoğaltacağız.  İş birliği Beyoğlu diyoruz: Bu alandaki tüm paydaşlar, kurumlar ve özneler ile birlikte, kültür-sanat alanının kentimizde tekrar yeşermesini sağlayacağız” diye konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kültür Sanat Buluşması”

Ortak Emek: Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformu

Başkan Güney sanat camiasına da iş birliği çağrısında bulunarak, “Seçilmeden önce de, göreve geldiğimde bu konuya özel eğileceğimi o dönem bir araya geldiğim sanatçı dostlarıma söylemiştim. Güçlü kurumsal ve insani temeller attık. Şimdi, bu ortak emeğimizin hakkını vermek üzere, attığımız sağlam temellerin üzerinde, kurumsal bir yapı inşa edecek olgunluğa eriştiğimizi düşünüyorum. Bu nedenle burada bulunan tüm konuklara bir çağrım var: Gelin Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformunu hep birlikte hayata geçirelim. Beyoğlu’muza renk katacak, can katacak, ruh katacak bu adımı birlikte atalım. Bu salonun, kentimiz ve gelecek nesiller için önemli bir adım atarak, bu platformu kuracak iradeyi göstereceğine inanıyorum. Bizim arzumuz, Kültür-Sanat Platformunun yapıcı, yönlendirici ve belirleyici olduğu, belediyemizin ise kamu adına uygulayıcı olduğu demokratik bir modeli hayata geçirmek. Çünkü bizler için Beyoğlu’nun kültür-sanat insanları, yalnızca hizmet alan vatandaşlar değil, bizim Beyoğlu’nu ayağa kaldırma mücadelemizin paydaşıdır. Bu modelin, yalnızca Beyoğlu’nda değil, tüm Türkiye’de örnek bir model olacağına inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

1-Disney
1-Disney Mobil

Kültürlerin Buluşma Noktası Beyoğlu

Buluşmada kültür sanatın dünyasının önde gelen isimleri de konuştu. Gazeteci Zeynep Oral konuşmasında böyle etkinliklerde gençlerin daha fazla yer alması gerektiğine dikkat çekti. Tuğrul Eryılmaz ise somut projeler üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi. Sanatçı Halil Ergün de Beyoğlu’nun tarihi önemine dikkat çekerek,  “Ben bir taşra çocuğuyum. İznik‘ten geldim. Beyoğlu’na çıkmak müthiş bir hayaldi. Beyoğlu’na varmak ve burada yürümek müthiş bir zenginlikti. Biliyor musunuz? Burada dükkanları pastacıları ile her şey destansı bir caddedir burası. Şimdi belli insanlar geliyorlar dolaşıyorlar burada görüyorsunuz değil mi? İstiklal Caddesi’nde başka bir şeydir; tiyatronun, sinemanın, romanın, şiirin bütün bu kültürler zenginin merkezidir Beyoğlu. Burada yaşamışlardır. Onlar burada üretilmişlerdir. Bütün kültürlerin buluşma yeridir burası. Başkanımızın sunduğu program bütün bu gerçekliğin üstünde yükselmelidir, böyle bakmalıyız,” diye konuştu.

Şehir Planlama Müdürlüğü, Beyoğlu Senin Projesi Fotoğraf Arşivinden

MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Müzisyen Burhan Şeşen, “Türkiye’deki yorumcuların meslek birliği başkanıyım. 3 bin kişiyi temsilen de Kültür ve Sanat Platformunun içerisinde yer almaktan mutluluk duyarız,” dedi.

Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, “Üç gün ya da bir hafta, beş gün sürecek sürecek bir çalıştay yapmak durumundayız. Masaya yatırıp ne yapmamız gerektiğini anlatmalıyız. Nasıl örgütlenip ayağa kalkmamız gerektiğini konuşmak durumundayız,” şeklinde konuştu.

“Dayanışmayı Büyütmeye İhtiyacımız Var”

“Çok uzun bir zamandan sonra ilk defa Beyoğlu Belediyesi başka bir belediye anlayışından yeni bir belediye anlayışına dönüş yapabildi. İnan başkanı bu konuda tebrik etmek lazım,” diyen Karşı Sanat’ın kurucusu küratör Feyyaz Yaman şunları söyledi:

“İhtiyaçlarımızı belirleyelim ama ortak bir şey üretmemiz lazım. O da politik dayanışmanın gücü… Hepimiz birer gücüz, hepimiz birer enerjiyiz, hepimiz birer tarihiniz. O zaman bunları birleştirmenin, ağ dokuyu örmenin, yeni siyaset diline adapte etmenin imkanları nedir, gelin bunları konuşmaya çalışalım. Çünkü dayanışmayı büyütmeye bu anlamda ihtiyacımız var.”

Türkiye Tiyatro Vakfı Kurucu Başkanı Eser Çamurdan ise gecede yaptığı konuşmada Türkiye’de bir tiyatro müzesinin yokluğuna dikkat çekerek Türkiye Tiyatro Müzesi kurma arzusunu dile getirdi. Çamurdan “Bu ülkenin ciddi bir tiyatro kültür mirası var ama müzesi yok. Özellikle bu son dönemde yitirdiğimiz Genco Erkal gibi Gülriz Sururi gibi artık aklınıza kim gelirse bu ülkenin tiyatrosunun en parlak dönemini oluşturmuş inşa etmiş kişiliklerimiz bir bir yok oluyor. Ama onlarla birlikte ciddi bir kültür mirası da yok oluyor. Çünkü aileler onlara emanet edilen bu arşivi ne yapacaklarını bilemiyorlar,” dedi.

*ArtDog İstanbul’da 31 Mart yerel seçimleri sonrası herkesin merak ettiği “Beyoğlu eski günlerine dönebilecek mi” sorusunu gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar ve yazarlarla konuştuğumuz  haberimizi bu linkten okuyabilirsiniz.

Previous Story

Osman Kavala’ya Goethe Madalyası

0 0,00