Kopenhag Saray Tiyatrosu Müzesi (Theatre Museum in the Court Theatre) Fotoğraf: Michael R.

Türkiye Tiyatro Vakfı’ndan Uluslararası Tiyatro Müzeleri Buluşması

Türkiye Tiyatro Vakfı, 17 Ekim’de İstanbul Pera Müzesi’nde, dünyanın beş önemli tiyatro müzesini bir araya getirecek. Stockholm, Viyana, Moskova, Kopenhag ve Münih’ten gelen müze temsilcileri, modern sergileme yöntemleri ve çocuklara yönelik yaklaşımlar gibi konuları tartışacak.

/

Zengin tiyatro kültür mirasına karşın tiyatro müzesi bulunmayan ülkemizde Türkiye Tiyatro Vakfı dünyanın önde gelen beş tiyatro müzesi ile müze ve sergileme alanında markalaşmış bir kuruluşu bir araya getirecek. “Çağdaş Bir Tiyatro Müzesi Yaratmak” alt başlığını taşıyan buluşmada değişen sergileme kavramından teknoloji kullanımına, çocuk ziyaretçiye yaklaşımdan belge ve bellek sorunlarına günümüzde bir tiyatro müzesinde yaşanan her türlü soru ve sorun tartışılacak. 

Bakhrusin Tiyatro Müzesi (Bakhrushin Theatre Museum)

Tiyatro Müzeleri İstanbul’da Buluşuyor

“Uluslararası Tiyatro Müzeleri Buluşması” adı verilen bu etkinlik, alanında önemli çalışmalara imza atmış müzeleri aynı platformda bir araya getirecek. Her biri kendi alanında fark yaratmış bu müzelerden bazıları şöyle:

Stockholm Sahne Sanatları Müzesi ziyaretçiyi, teknolojiyi doğru ve yerinde kullanışıyla etkiler. Viyana Tiyatro Müzesi çocuk ziyaretçiye gösterdiği özenle dikkat çeker. Moskova’da bulunan Bakhrushin Tiyatro Müzesi dünyanın en eski ve en büyük tiyatro müzesidir. Bu müzeyi modern Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul’un anılarından da biliriz. Ertuğrul, hayran olduğu bu görkemli müzeyi anlatmakla bitiremez. Kopenhag Saray Tiyatrosu Müzesi, adından da anlaşılacağı gibi, bir saray tiyatrosunun içinde kurulmuş örnek bir müzedir. Alman Tiyatro Müzesi ilginç ve öncü sergileriyle bilinir. Katılımcılardan Atelier Bruckner de yeni sergileme anlayışıyla dünyada başı çeken birkaç kuruluştan biridir.

Viyana Tiyatro Müzesi (Theatermuseum Vienna)

Türkiye’nin Tiyatro Müzesi İçin İlk Adımlar

Aralık 2019’dan beri Türkiye Tiyatro Vakfı, ülkemize özgü bir tiyatro müzesi oluşturmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Vakfın düzenlediği bu uluslararası buluşmanın bir diğer amacı ise “Dünya Tiyatro Müzeleri Kültür Ağı”nın kurulması için adım atmak ve Türkiye’yi bu alanda dünyaya tanıtmak.

İlginizi çekebilir:  Çocuklar Bale ve Operayı Resmedecek

17 Ekim 2024’te İstanbul Pera Müzesi’nde gerçekleşecek olan bu etkinlik, tiyatro ve müze meraklılarına açık ve bir gün sürecek. Etkinlik; Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, Pera Müzesi ve İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilecek.

Mimarlık Öğrencilerine Fikir Yarışması

Bu buluşmanın yanı sıra, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerin mimarlık bölümü öğrencileri arasında “Türkiye Tiyatro Müzesi Mimari Projesi Fikir Yarışması” düzenleniyor. 3 Eylül 2024’te duyurulan yarışmanın kazananları 3 Aralık 2024’te açıklanacak. Yarışma, Türkiye Tiyatro Vakfı’nın öncülüğünde, ENKA Sanat ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) desteğiyle gerçekleştiriliyor.

İsveç Sahne Sanatları Müzesi (Scenkonstmuseet)

Geleceğe Tiyatro Mirası Bırakmak

Bu yarışmanın amacı, tiyatro kültür mirasımızı genç nesillere aktarabilmek ve onları bu konuda düşünmeye teşvik etmek. Ayrıca, öğrencilerden tiyatro müzesinin nasıl olması gerektiğine dair yaratıcı fikirler bekleniyor. Yarışma ile buluşma aynı tarihe denk getirilerek, öğrencilerin uluslararası düzeyde tanınmış profesyonellerle tanışması, onların deneyimlerinden faydalanması ve fikir alışverişinde bulunmaları amaçlanıyor. Böylece, hem tiyatro hem de mimarlık öğrencileri için önemli bir fırsat yaratılmış olacak.

Previous Story

Gamze Kuş: Sahne Tasarımı Oyunun Büyük Bir Parçası

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.