Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar göre, Kanada menşeli hikaye yazma ve okuma sitesi Wattpad’e artık Türkiye’den erişim sağlanamayacak. Wattpad’in engellenmesine dair net bir açıklama ise henüz yapılmadı.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) kurucu üyelerinden Prof. Dr. Yaman Akdeniz engele tepki göstererek, “Meşhur okuma ve yazma platformu Wattpad’i herhalde dünyada erişime engelleyen ilk ülke olduk” ifadelerini kullandı.
Türkiye Yayıncılar Birliği, Pen Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası ise ortak yayımladıkları açıklamayla erişim engelini kınadılar. Üç kurumun yaptığı ortak açıklama şu şekilde:
“Özellikle gençlerin kendi yazdıklarını paylaşma imkânı ve yine birbirlerinin yazdıklarını okuma şansı bulduğu, ücretsiz bir şekilde üretim ve paylaşım üzerinden okuma alışkanlıklarına yeni bakış açıları kazandıran yazı paylaşım platformu Wattpad’in, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldığını öğrendik. Wattpad, 2006 yılından beri mevcut, global olarak erişime açık ve aylık 90 milyondan fazla kullanıcısı bulunan bir platform. Hem ülkemizde hem dünyada, özellikle genç yazarların keşfedilip kitaplarının yayımlanmasına yararı olan bu platformun kullanımı açısından Türkiye dünyada 3. sırada yer alıyor. Bugün ülkemizde Wattpad’den yetişen ve kitapları yayınevleri tarafından yayınlanmış, kitap fuarlarında, imza günlerinde uzun okur kuyrukları oluşturan pek çok genç yazarımız var.
Ülkemizde pek çok erişim engeli deneyimimizden sonra şimdi de Wattpad’e mahkeme kararıyla erişimin engellenmiş olması son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır. Ayrıca erişimin engellenme sebebine dair hiçbir açıklama yapılmamış veya belirtilmemiştir. Her zaman söylüyoruz, kitap dünyasının herhangi bir paydaşına getirilen bu tür engeller hem yazma hem okuma hakkına müdahale anlamına gelmektedir. İfade özgürlüğü ve bununla gelen okuma ve yayınlama özgürlükleri, demokratik toplum olmanın en belirleyici etkenlerindendir. Bu özgürlüklerin korunması gerekirken, aksine sürekli kısıtlayıcı durumlarla karşılaşmak, özellikle gençlerimizin özgür ve özgüvenli düşünmelerine engel olmakta, kendilerini rahatça ifade etme imkanlarını ortadan kaldırmakta ve genel olarak toplumda, günlük konuları konuşurken dahi tedirginlik hissi yaratmaktadır.”