Türkiye Pavyonu. Fotoğraf: Marta Tonelli

Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Açıldı

//

Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi, 23 Nisan’daki genel açılışı öncesinde profesyoneller için gerçekleştirilen ön izleme günleriyle başladı. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu açılışı için İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde, 20 Nisan Çarşamba özel bir açılış etkinliği düzenlendi.

TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilen açılışa TC Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Büyükelçilik Müsteşarı Cemile Elvan Hacıefendioğlu, TC Roma Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtım Müşaviri Haluk Söner ile TC Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, TC Milano Başkonsolosu Özgür Uludur ve TC Milano Muavin Konsolos Ozan Kublay’ın yanı sıra Türkiye Pavyonu’nun 21 kalıcı mekân destekçisi, bu seneki sergiye katkıda bulunan 13 destekçi, İKSV’nin Lale Kart üyeleriyle uluslararası sanat ve akademi dünyasından pek çok önemli isim katıldı.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Açılışı. Fotoğraf: Marco Reghellin

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda, sanat pratiği elli yılı aşan, kavramsal sanatın öncü isimlerinden Füsun Onur’un Evvel zaman içinde…” adlı yeni eseri yer alıyor. Küratörlüğünü İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer’in üstlendiği sergi, insanların gezegende yarattığı tahribata karşı birleşen bir grup fareyle kedinin öyküsünü anlatıyor.

Türkiye Pavyonu açılış resepsiyonunda konuşma yapan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kültür ve sanatın ortak dil ve küresel markası olan Venedik Bienali, 120 yılı aşkın süredir gerçekleşiyor, sanat sergilerinin de bu yıl 59’uncusu düzenleniyor. Türkiye Pavyonu’nda bu sene biz Füsun Onur Hanımefendi’nin performansıyla katılıyoruz. Bu etkinliklerin gerçekleşmesinde büyük emeği olan en başta Dış İşleri Bakanlığımız, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve SAHA Derneği’ne şükran borçlu olduğumuzu söylemek istiyorum. 31 yıllık yolculukta Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak her daim onların yanında olduk, bu yolculuğa beraber devam ettik. İnşallah bundan sonra da beraber devam edeceğiz. Kültür sanatın birleştirici gücünün çok önemli olduğu bu günlerde Venedik Bienali güzel de bir rol oynuyor. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanata verdiğimiz destekleri arttırarak devam edeceğiz. STK’larımızın, bakanlıklarımızın yapacağı her türlü girişimi biz de Kültür ve turizm bakanlığı olarak destek vermeye hazırız. Bu görsel şölenleri bir şekilde ülkemize de getirmek, Türkiye’nin buralarda temsil edilmesi çok çok önemli,” dedi.

İlginizi çekebilir:  SAHA Studio'da Sanatçılarla Buluşma
Görgün Taner, Lütfullah Göktaş, Pervin Ersoy, Mehmet Nuri Ersoy, Bige Örer, Ömer Gücük, Bülent Eczacıbaşı. Fotoğraf: Mehmet Bayram

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da “2022’de vakfımızın 50. yılını kutluyoruz. Yarım yüzyıldır İstanbul’u dünyanın önde gelen kültür-sanat kentlerinden biri hâline getirmek ve sanatçıları desteklemenin yanı sıra Türkiye’nin güncel kültürel ve sanatsal üretiminin yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunmak için çalışıyoruz. 2007’den bu yana İKSV’nin koordinasyonunda düzenlenen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu da bu yöndeki çalışmalarımızın en iyi örneklerinden birini oluşturuyor. Bu yıl Venedik Bienali’nde Füsun Onur, kendine has diliyle bizlere birlikte yaşamak, birlikte hayatta kalmak üzerine büyülü bir öykü anlatıyor. Salgın koşulları altında yaşadığımız uzun bir dönemin ardından sergimizi ziyaret edecek izleyicilerin bu naif ama güçlü hikâyeyi zevkle takip edeceklerini umuyorum. Katılımıyla açılışımızı onurlandıran Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, bu projenin gerçekleştirilmesindeki katkıları nedeniyle içten teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli bağışlarıyla bu yılki serginin gerçekleştirilmesini mümkün kılan tüm destekçilerimize de teşekkür ediyorum,” diye konuştu.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Açılışı. Fotoğraf: Marco Reghellin

“Dayanışmanın, Sevginin, Bir Arada Kalabilmenin Hikayesi”

Füsun Onur, İstanbul’dan Venedik’e gönderdiği mesajında “Nereye gidersem gideyim, İstanbul’u da yanımda götürüyorum. Evvel zaman içinde… Pandemi döneminde İstanbul’da başlayıp Venedik’te biten bir modern zaman masalı. İnsanların yok ettiği ekosistemi kurtarmak için bir kediyle güçlerini birleştiren çok akıllı bir farenin hikâyesini anlatıyorum. Dayanışmanın, sevginin ve bir arada kalabilmenin hikâyesi. Peri masallarında olduğu gibi bu hikâyenin de tam olarak nasıl bittiğini bilmiyoruz… şimdilik.” dedi.

Bige Örer ise eseri “…Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için özel olarak ürettiği “Evvel zaman içinde…” başlıklı sergisi de Onur’un yıllardır büyük bir tutarlılıkla savunduğu sanatsal yaklaşımını tam olarak yansıtıyor. Onur’un felsefeden beslenen, hayal gücü ve yaratıcılığıyla oluşturduğu masalsı dünya aynı zamanda edebiyat ve müzik arasında şiirsel bir ilişki de kuruyor” cümleleriyle anlattı.

Türkiye Pavyonu. Fotoğraf: Marta Tonelli
Previous Story

Y Kuşağı Sanat Pazarını Değiştiriyor

Next Story

Venedik Bienali’nden Ukrayna’ya Destek Sergisi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.